Chiar dacă colagenul apare în tot corpul, cel mai mult se regăsește în oase, mușchi, piele și tendoane. Lipsa colagenului este asociată cu pielea lăsată și uscată, probleme articulare, inflamație musculară, osteoporoza și artrita. Acest lucru explică scăderea colagenului odată cu înaintarea în vârstă. Începem sa pierdem colagen începând cu vârsta de 20 de ani, iar fumatul, expunerea la razele UV și stresul oxidativ sunt factorii care accelerează eliminarea colagenului din corpul nostru.
Colagenul se împerechează foarte bine cu elastina, cea care oferă pielii elasticitate, ajutând la înlocuirea și refacerea celulelor moarte. Colagenul funcționează ca un înveliș pentru organe.
Vestea bună este că această moleculă proteica (colagenul) este produsă în mod natural de către corpul nostru, prin descompunerea aminoacizilor în proteine.
Beneficiile consumului de colagen zilnic:
- Îmbunătățește sănătatea pielii și a părului.
- Reduce durerile articulare
- Ajută la formarea țesutului conjunctiv, vindecând învelișul tractului gastro-intestinal.
- Stimulează metabolismul, masa musculară și producția de energie.
- Întărește unghiile, parul și dinții.
- Îmbunătățește sănătatea ficatului.
- Oferă protecție cardiovasculară.
Diferențele dintre colagenul vegan, marin și animal. Care este mai bun?
Colagenul animal este extras din cartilaj, oase, copite, bucăți de carne cu țesut conjunctiv, cel marin din piele de peste, iar cel vegan pe baza de plante.
În cazul colagenului animal, resturile animale sunt fierte la o temperatură ridicată, producând o substanță lipicioasă numită gelatină, în peptide de colagen. Atunci când ingerăm proteine de colagen animal, corpul nostru nu le poate transforma instantaneu în colagen absorbabil, iar din cauza îndulcitorilor (pentru a acoperi gustul) eficienta lui scade.
Mai mult decât atât, sunt șanse să fie contaminat cu pesticide, antibiotice, steroizi, insecticide, parabeni, deoarece aceștia sunt stocați in oasele, mușchii, țesutul conjunctiv al animalelor. În cazul celui marin, contaminarea cu metale grele cum ar fi plumbul, mercurul, crește.
Colagenul vegan pe bază de plante nu conține colagen propriu zis, dar legând fibrele lor proteice, ajuta la crearea unui colagen vegan natural. Este mai sustenabil pentru mediu înconjurător și blând cu animalele.
De când am devenit vegană am inceput sa acord mai multă atenție nutriției și să mă orientez către produse naturale și organice.
Acest lucru se aplică și când vine vorba de suplimente. M-am gândit că dacă nu mai mănânc carne, lactate și ouă, nu mai am de unde să-mi iau colagenul. Așa că m-am îndreptat către un supliment de colagen plant-based.
În căutarea mea, am găsit colagenul de la Your Super - Plant Collagen care se găsește sub forma de pulbere (ceea ce sporește absorbția).
Acesta este făcut numai din plante (tocos, proteina de mazăre, tremella, lucuma, vanilie, Aloe Vera și atât) Doar 6 ingrediente!! Fără gluten, fără aditivi, fără conservanți, GMO sau alte bazaconii.
Puteți să-l puneți în iarturi, smoothie-uri, porridge-uri sau chiar și în cafea.
Articol scris de Paula Anghelache - comunitatea VVV
Paula a început să acorde mai multă atenție nutriției de când a devenit vegană, cu 2 ani în urmă. Totul a pornit de la întrebarea "Acum ce o să mănânc?". Viața ei s-a schimbat complet peste noapte când a luat această decizie radicală, din motive etice. De la a mânca mc, kfc și alimente procesate de origine animală zilnic, la un stil de viață complet nou și sănătos. A început să se documenteze zilnic, să citească cele mai actuale cărți despre nutriție, articole, documentare, să se consulte cu specialiști din acest domeniu, pentru a vedea dacă acest stil de viață este cu adevărat unul sănătos și sustenabil pe termen lung. Când a aflat răspunsurile pe care le căuta, a început să împărtășească cu ceilalți beneficiile acestul stil de viață pe pagina sa de Instagram și în același timp activând pentru drepturile animalelor.
Pe Palua o puteți urmări pe contul ei de Instagram.