In 1941, inginerul elvetian Georges de Mestral a mers intr-o zi la vanatoare in Alpi. La intoarcere a observat ca sosetele lui erau acoperite cu scaieti. Curios sa afle cum de au ramas agatate de sosete, a examinat un scaiete la microscop si a descoperit ca acestia au la capetele lor niste carlige micute cu ajutorul carora se pot agata de orice tesatura textila. Hainele obisnuite fabricate din lana erau materialul perfect, cu fibre textile, de care se puteau agata.
De Mestral a petrecut urmatorii 15 ani incercand sa descopere materialul perfect din care sa creeze o versiune sintetica a ceea ce a vazut in natura. A optat pentru nailon, pentru ca nu mucegaieste, nu se rupe si nu se uzeaza. Apoi a descoperit ca, daca nailonul se incalzeste la un capat, formeaza in mod natural un fel de bucla. A descoperit ulterior o modalitate prin care sa poata impleti nailonul pe o bucata separata de material.
Cand materialul cu carlige a fost asezat peste materialul cu model de tesatura, cele doua piese s-au lipit natural, exact asa cum vazuse el ca scaietii de lipisera de sosete. In 1960, Velek Ltd. a obtinut dreptul exclusiv de a comercializa produsul in America de Nord si de Sud, sub denumirea Velcro.
Acest material revolutionar a schimbat modul in care marinarii isi incheie jachetele, astronautii, scufundatorii si pompierii isi pun costumele si chiar si modul in care copiii isi incheie ghetutele - toate acestea doar pentru ca de Mestral a bagat de seama un lucru pe care altii l-au ignorat.
Unul dintre secretele inovatorilor si intreprinzatorii de-a lungul timpului este ca acorda o atentie deosebita greselilor, anumitor evenimente aparent fara sens sau unor lucruri neprevazute. Aceasta calitate - asa cum ei insisi o spun - nu este o dovada de inteligenta. Este spirit de observatie.
Majoritatea oamenilor tind sa-si ignore greselile si accidentele, insa inovatorii si intreprinzatorii legendari nu fac la fel. Ei sunt fascinati de lucrurile ridicole si absurde pentru ca tocmai acestea sunt lucrurile pe care le gasesc interesante. Tocmai acolo sunt ascunse cele mai mari secrete.
Isaac Asimov a spus la un moment dat ca " Cea mai incitanta fraza pe care o poti auzi in stiinta, cea care anunta o doua descoperire, nu este "Evrika" - ci "asta-i ciudat". Cele mai mari descoperiri din istorie au aparut ca urmare a faptului ca s-a dat curs unei curiozitati nestavilite.
Castigatorul Premiului Nobel Alexander Fleming a explicat ca, daca nu s-ar fi intamplat ca din greseala sa-i scape o picatura din nas intr-un vas petri in care cresteau bacterii si sa le omoare, nu ar fi facut legatura, sapte ani mai tarziu, intre un spor de mucegai care a ajuns accidental intr-un alt vas petri ucigand un stafilococ periculos.
Fleming explica: " Daca nu ar fi fost prima intamplare, as fi aruncat continutul vasului, asa cum multi bacteriologi au facut-o inaintea mea... Este posibil ca si alti bacteriologi sa fi observat aceleasi lucruri ca si mine...insa in absenta unui interes in substantele antibacteriene aparute spontan, culturile ar fi fost pur si simplu aruncate."
Colegii lui Fleming il necajeau deseori pentru ca tinea atat de multe vase petri in jur. Avea masa de lucru plina de 40 - 50 de vase petri. Desi multi cercetatori isi curatau vasele si aruncau continutul dupa ce le foloseau, Fleming le tinea saptamani intregi dupa finalizarea experimentului initial.
Inainte sa le curete, le analiza pentru a vedea daca a avut loc ceva neobisnuit sau interesant. Daca Fleming ar fi fost la fel de ordonat precum colegii lui, nu ar mai fi descoperit penicilina, care a salvat sute de milioane de vieti din intreaga lume. Fleming a vazut ceva ce nimeni nu a vazut, pentru ca era dezorganizat, atent si a facut legatura intre lucrurile observate.
Acum cateva mii de ani filozoful grec Heraclitus spunea, "Daca nu te astepti la ceva neprevazut, nu vei descoperi niciodata adevarul." Winston Churchill a observat ca "Oamenii se mai impiedica de adevar din cand in cand, insa cei mai multi reusesc sa treaca peste el in graba, ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic."
Pentru a putea deschide ochiul mintii si a vedea solutii acolo unde altii nu reusesc, trebuie sa ne autoeducam sa nu respingem ceea ce pare absurd si incredibil. Asa cum faimosul genetician JBS Haldane spunea, "Lumea nu este doar mai ciudata decat ne imaginam, este chiar mai ciudata decat ne putem imagina."
Universul este infinit de mare, dar si infinit de mic. In interiorul unui atom este o oglinda a ceea ce vedem cand privim cerul. Posibilitatile sunt atat de mari si de cuprinzatoare incat cu siguranta imposibilul se poate intampla la un moment dat.
Concluzia este aceasta: cu siguranta vei gasi intai ceva ce nu cauti, inainte de a gasi ceva ce cauti. Vei rasturna multe pietre pana sa dai de un diamant. Sau, poate nu vei gasi niciodata un diamant, insa poti descoperi ceva ce nu cautai - ceva ce ti-ar putea schimba viata pentru totdeauna.
Sursa utilizata: http://www.mindbodygreen.com/0-27123/people-who-change-the-world-have-this-one-thing-in-common.html