Denumirea stiintifica: Musa paradisiaca; Musa sapietus.
Prezentare: Bananierul este o planta anuala ce creste în zonele tropicale. Face parte din familia musaceelor. Tulpina, ierboasa, poate ajunge pâna la opt metri înaltime.
Frunzele din vârful tulpinii sunt cu adevarat uriase – pot avea si trei metri lungime. O inflorescenta de bananier ajunge, la rându-i, pâna la un metru lungime. Bananierul are
flori femele si flori masculine, bananele fiind produse de florile femele. Bananele sunt grupate sub forma unui ciorchine cu circa 200 de fructe, având o greutate de 30 – 40 kg. Dupa ce a rodit, planta moare, înmultirea fiind facuta prin lastarii de la radacina. Acesti lastari sunt luati si plantati, înfiintându-se astfel noi culturi de bananieri. Pentru nevoi medicinale se poate utiliza planta în întregime. În mod curent se folosesc lastarii, radacinile, florile si, bineînteles, fructele atât de cunoscute si de apreciate de toata lumea. Din planta de baza, ca si din celelalte parti, de altfel, se obtine suc, se prepara extracte, decocturi, infuzii. Prin arderea întregii plante se obtine o cenusa, ce are si ea valente medicinale.
Substante active importante: bananele contin protide, lipide si nu mai putin de 67 de glucide. Aceste fructe tropicale contin si saruri minerale, vitaminele A, B, C si E,
enzime.
Întrebuintari. Se spune despre banana ca este tot atât de hranitoare cât si carnea. Si, cu toate acestea, potrivit dr. Ovidiu Bojor, banana nu este un aliment complet deoarece contine putine substante grase si azotate. Cu toate acestea, bananele au o multime de aplicatii medicinale. Cu exceptia celor bolnavi de diabet (care, totusi, pot consuma flori fierte de bananier), banana poate fi consumata de oricine si mai ales de catre cei care depun efort fizic si intelectual sustinut. Cenusa obtinuta prin arderea plantei este folosita pentru calmarea durerilor de burta, reglând activitatea din tractul gastro-intestinal. Tot cu cenusa de bananier se trateaza si crizele de ulcer. Extractele de planta se folosesc în afectiuni cum ar fi diareea si dizenteria, cât si în tratarea unor maladii ale sistemului nervos (isteria, epilepsia). Preparatele din radacinile bananierului au actiune tonica si antiscorbutica. Cu sucul de radacina se trateaza blocajele urinare. Sucul de flori de bananier îmbunatateste situatia persoanelor suferinde de dismenoree sau menoragii. Banana este recomandata copiilor, fiind utila în procesul de crestere, în general, si mai ales în întarirea sistemului osos. Bananele au calitati importante, fiind afrodiziace, antiscorbutice, diuretice, laxative. Cu toate ca sunt atât de hranitoare si de accesibile, dr. Ovidiu Bojor afirma ca bananele trebuie, totusi, consumate „cu discernamânt”.