Denumire stiintifica: Anthriscus cerefolium.
Denumiri populare: hasmatuchi, asmatuchi, hasmaciuca.
Prezentare. Asmatuiul este o erbacee din familia umbeliferelor. In varianta din flora spontana (Anthriscus silvestris) are o inaltime cuprinsa intre 30 si 210 cm.
Tulpina este ramificata, iar frunzele au forma triunghiulara si sunt de mari dimensiuni.
Infloreste in partea a doua a verii. Florile sunt albe, uneori galbui. In flora spontana, asmatuiul creste in padurile umbroase si umede, pe marginea raurilor sau in pajistile cu umezeala. Este cultivat pentru mirosul sau, fiind folosit in bucatarie. De altfel, asmatuiul este considerat in primul rand o „verdeata” condimentara. Pentru uz medicinal se recolteaza, de obicei, frunzele si lastarii, dar este utila chiar si planta in intregul ei. Din asmatui se prepara diferite ceaiuri.
Substante active importante: vitaminele C, B1, B2, PP, ulei eteric, saruri minerale, substante azotoase.
Intrebuintari. Datorita calitatilor sale medicinale, asmatuiul produce o relaxare generala a organismului, contribuind, la detoxifierea acestuia.
Actioneaza si ca un bun antiseptic respirator. Cercetari recente indica faptul ca asmatuiul are si calitati ce-l fac util in prevenirea cancerului. In mod frecvent, asmatuiul este folosit pentru stimularea digestiei. Cu extracte de asmatui se trateaza si unele afectiuni ale pielii, cum ar fi dermatozele, fiind utilizat si in proceduri cosmetice, mai ales in cele privind ingrijirea fetii. Asmatuiul are efecte pozitive si in guta, reumatism, scorbut, laringita, litiaza renala (pietre la rinichi), hidropizie.