Apa este la modul simplu cruciala pentru sistemul limfatic! De ce? Deoarece sistemul limfatic este compus din 96% apa. Deoarece apa se afla in centrul vietii – atat inlauntrul, cat si in afara noastra!
Stiai ca intregul tau corp este constituit in principal din apa? Corpul este compus din apa intre 55-75%, iar sangele este 20% apa. Majoritatea apei corporale este fluidul limfatic! Anatomic, fluidul limfatic este mult mai mare in volum si numar de vase decat sistemul sanguin. De asemenea, curge mai lent decat sangele, deoarece inima nu pompeaza fluidul limfatic!
In plus, prezenta sutelor de noduli(ganglioni) limfatici face curgerea fluidului limfatic chiar si mai lenta. Deci avem nevoie sa ajutam miscarea limfei pentru a avea o viata sanatoasa.
Bebelusii, adultii si compozitia apei
Bebelusii sunt compusi din circa 75% apa, dar pe masura ce imbatranim, pierdem treptat acest fluid vital . Un adult are intre 55% si 65% apa. In functie de varsta sa, o persoana cu greutatea medie de 54 kg transporta in corpul sau circa 34 kg de apa.
Pentru ca trupul sa functioneze in mod adecvat, avem nevoie sa bem destula apa pentru a mentine fluidul limfatic curat si in curgere libera. Cand nu bem destula apa, sau cand avem o viata sedentara sau respiram superficial, limfa – tinde sa devina stagnanta si incarcata cu toxine si reziduuri metabolice celulare. Cand devine stagnanta, limfa retine reziduurile celulare toxice pe care ar trebui sa le evacueze din corp. Pe deasupra celulele nu mai pot capata nutrientii de care ele au nevoie.
Asa ca treptat,celulele slabesc sau pier. In acest moment, mai degraba decat sa isi faca treaba de hranire si reparare a celulelor si tesuturilor, limfa le submineaza si le deterioreaza! Sistemul limfatic poate cu usurinta sa devina un sistem periculos pentru celelalte sisteme ale corpului, atunci cand este neglijat aportul adecvat de apa.
Apei "îi place" sa se miste!
Dupa cum stim, apei ii place sa se miste si sa circule! Cand ea curge, are tendinta de a se curata pe ea insasi. Cand apa stagneaza, devine impura. Precum un râu! Sistemul limfatic este la fel. Deci este important sa devenim constienti de calitatea si cantitatea apei din noi insine. Aportul adecvat de apa determina echilibrul si conditiile de sanatate ale organelor, sistemelor si functiilor din corp, deoarece afecteaza direct puternicul fluid limfatic.
Stiinta redescopera importanta sistemului limfatic pentru sanatate.
Cat de multa apa este de ajuns?
Aportul zilnic de apa trebuie sa compenseze cantitatea de apa pierduta prin rinichi (urinarea), piele (transpiratia), plamani (respiratia) si intestine (fecalele). Altfel se instaleaza deshidratarea. Deshidratarea inseamna ca din corp se muta in afara mai multa apa decat cantitatea de apa pe care o preluam inauntrul corpului.
Exista mai multe metode de a calcula cantitatea de apa necesara insa mereu trebuie luate in seama diferite variabile si situatii particulare precum : daca practici exercitii fizice dificile sau daca te afli intr-un climat cald, daca mananci mancare procesata sau sarata , daca bei alcool sau bauturi carbozazoase, daca fumezi, etc..., ai putea avea nevoie de mai multa apa decat cea stabilita prin orice formula.
Ideea este sa nu astepti sa devii neaparat insetat pentru a bea apa! Noi suntem deja deshidratati atunci cand ne este sete! Deshidratarea provoaca lentoarea limfei si nu ne dorim aceasta problema! Deci ar trebui sa bem regulat apa de-a lungul zilei.
Surse :
Linda Neubert-Cloward de la Institutul de Sanatate Hipocrate - fluidul limfatic si apa
0.033 ml pe kg apa necesara zilnic
Pacat ca medici de familie in majoritatea lor nu sfatuesc pacientii sa consume apa pe intreg pacursul zile de cel putin 2 litri/zi si astfel multi pacienti se imbolnavesc,ba mai rau fac si cheaguri de singe care le poate afecta chear viata Acestia prefera sa ii indoape cu medicamente facindu-si planul la farmaci inde cred ca au si ei un bonus Multumesc pentru publicarea acestui articol
eu stiu ca apa e esentiala dar nu stiu cum traeste o persoana pe care o cunosc ,are 85 ani si de 62 ani nu a baut deloc apa