Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. Alimentele prajite sunt mult mai daunatoare decat se credea

Alimentele prajite sunt mult mai daunatoare decat se credea

Chiar si cea mai constienta persoana care se gandeste la sanatatea ei ar putea gasi dificil sa nege ca alimentele prajite sunt delicioase. Aroma pe care o emana si sentimentul pe care il furnizeaza cu fiecare imbucatura pot fi irezistibile. Dar alime

Chiar si cea mai constienta persoana care se gandeste la sanatatea ei ar putea gasi dificil sa nege ca alimentele prajite sunt delicioase. Aroma pe care o emana si sentimentul pe care il furnizeaza cu fiecare imbucatura pot fi irezistibile. Dar alimentele prajite vin cu partea lor de efecte daunatoare pentru sanatate.

Risc de cancer

Cercetarile efectuate la Centrul de Cercetari despre Cancer Fred Hutchinson si publicate online in revista medicala The Prostate in  anul 2013 au dezvaluit ca un consum regulat de alimente prajite in baie de ulei, precum gogosile americane, puiul, pestele si cartofii ar putea ridica riscul de cancer la prostata.

Aceasta legatura s-ar putea datora formarii de compusi cancerigeni in alimentele care sunt gatite la temperature foarte inalte. Alimentele gatite la temperature inalte, in special cele prajite in baie de ulei, mai contin si mari cantitati de compusi care sunt pusi in legatura cu stresul oxidativ si inflamatiile cronice. Iar toate aceste afectiuni sporesc intr-un final riscul aparitiei cancerului.

De exemplu, un piept de pui care este prajit in baie de ulei pentru 20 de minute ar putea avea o cantitate de aproape 10 ori mai mare din aceste substante chimice, comparativ cu unul fiert pentru o ora.

Cercetari anterioare au aratat deja ca alimentele prajite in baie de ulei creste riscul de cancer la sân, cancer esofagian, la plamâni si la pancreas, cât si riscul de cancer la cap si gât.

Sanatatea cardiovasculara

Alimentele prajite afecteaza si sanatatea cardiovasculara. In cercetari publicate intr-un jurnal medical  in 2011, femeile in perioada post-menopauzala care au consumat mai mult peste prajit au avut un risc mai mare de insuficienta cardiaca. De fapt, s-a constatat ca doar o portie de peste prajit pe saptamana ar fi suficienta pentru a spori riscul de insuficienta cardiaca cu un procent de aproximativ 48%.

Prin contrast, femeile care au consumat des peste copt sau fript au avut un risc mai scazut de insuficienta cardiaca. Deci, desi acizii grasi omega-3 sunt cunoscuti ca ajuta la mentinerea sanatat cardiovasculara, pestele prajit in baie de ulei nu doar a parut sa anuleze aceste beneficii, dar chiar a sfarsit prin a crea compusi care erau daunatori inimii.

Substante toxice

Cercetari efectuat de cercetatori spanioli si portughezi si publicate in Food and Chemical Toxicology in 2013 au gasit ca batoanele de peste prajit contineau mai multi compusi ai acidului furanic decat batoanele care fusesera coapte prea tare. Desi furanii ar putea imbunatati mirosul si gustul alimentelor, exista cercetari sugerand ca sunt daunatori pentru sanatate si chiar cancerigeni.

In general, temperaturile mai inalte produceau mai multi furani, in timp ce perioadele mai indelungate de prajire generau si ele mai multi. Pe de alta parte, cu cat mai mult timp trecea dupa prajire, cu atat mai mica era cantitatea de furani care ramanea.

De aceea unele moduri de a reduce cantitatea de furani ingerata includ utilizarea cuptorului in loc de prajirea in baie de ulei, gatitul la temperaturi mai joase, scurtarea timpului de gatire si lasarea unei perioade de circa 10 minute intre gatit si consum.

Prajirea produce grasimi trans, care sunt daunatoare sanatatii

In plus, cercetatorii au aratat ca alimentele prajite ridica nivelurile de grasimi trans din ele si grasimile trans au fost puse in legatura cu o larga gama de boli.

Acest tip de grasime sporeste riscul de ateroscleroza, formare de placa, inflamarea corpului, rezistenta la insulina, diabet, boli autoimune, Alzheimer si chiar cancer. Inflamatiile si rezistenta la insulina sunt chiar ele puse in legatura cu riscuri mai inalte pentru multe alte afectiuni ale sanatatii, inclusiv cancer.

Grasimile trans mai ridica si nivelul lipoproteinelor de joasa densitate (low-density lipoprotein - LDL), colesterol cunoscut ca si „rau”, simultan cu micsorarea nivelului lipoproteinelor de inalta densitate (high-density lipoprotein - HDL), adica colesterolul „bun”. In continuare ar putea provoca intarzieri in dezvoltare la copii, atunci cand mama consuma prea multe grasimi trans.

Boli ce vin "la pachet" cu consumul de alimente prajite

Mai mult, prajirea in baie de ulei este de obicei realizata cu uleiuri vegetale care vin cu propria lor parte de efecte daunatoare sanatatii, in timp ce multe alimente prajite sunt in mare parte calorii goale, lipsite de o nutritie de calitate; de fapt, unele dintre aceste alimente procesate contin MSG(monoglutamat de sodiu) si conservanti, care sunt ei insisi daunatori sanatatii.

Concluzie

Alimentele prajite, fara indoiala, miros minunat si au gust excelent. Dar raul pe care ele il fac sanatatii este semnificativ – ele vatama inima, cauzeaza inflamatii si sporesc riscul de cancer si diabet, printre alte multe efecte secundare.

Acestea nu pot fi ignorate de nici o persoana care vrea sa traiasca sanatos.

Sursele pentru acest articol includ:

http://www.sciencedaily.com/releases/2014/03/140318190027.htm
http://www.sciencedaily.com/releases/2013/01/130128142849.htm
http://www.sciencedaily.com/releases/2011/05/110524162005.htm
http://www.naturalnews.com/043619_fried_foods_trans_fats_whole_body_health.html

#alimente prajite #cancer #grasimi trans

Ce au mai parcurs alti cititori...

Beneficiile tehnologiei merita riscul la care ne expunem sanatatea?
6 beneficii ale propolisului
6 elemente nutritive esentiale in tratarea cancerului la prostata

Ce spun cititorii despre "Alimentele prajite sunt mult mai daunatoare decat se credea"

Alina Varnavici21 October 2014 21:42Raspunde

in categoria alimentelor prajite intra si clatitele, omleta, legumele calite, sau doar cele care se scalda intr-o baie de ulei? M-am lasat de alimente gen cartofi prajiti, oua ochiuri in mult ulei sau gogosi, dar consider ca nu imi incalc hotararea atunci cand mananc omleta sau clatite. Sotul meu considera ca si acestea sunt prajeli. Care-i adevarul?

21 October 2014 21:55Raspunde

orice aliment preparat in ulei incins este prajit. bineinteles, omleta sau clatitele nu necesita mult ulei, precum, sa zicem, cartofii prajiti. insa sunt alimente prajite.

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101