Respiratia suieratoare, lipsa de aer si alte complicatii respiratorii frustrante fac orice suferind de astm sa isi doreasca sa scape de ele. In loc de sprayuri si medicamente care pot fi scumpe si deseori au efecte secundare, ar putea fi de folos consumul anumitor alimente.
Ca regula de baza, fructele si legumele proaspete sunt esentiale in combaterea astmului. Conform Clinicii Mayo, consumul de fructe si legume este ideal pentru cei ce sufera de astm, acestea "Fiind o sursa buna de antioxidanti precum betacarotenul si vitaminele C si E, care reduc umflaturile si iritatiile (inflamatia) cauzata de substantele chimice distrugatoare de celulele, cunoscute si sub denumirea de radicali liberi (1)."
Iata mai multe detalii despre alimentele care ii pot ajuta in mod special pe cei ce sufera de astm.
Alimente de baza pentru ameliorarea simptomelor de astm
Avocado
Fructele de avocado se afla in fruntea listei alimentelor care amelioreaza simptomele de astm. Acestea contin glutation, un compus care nu numai ca protejeaza celulele de efectele radicalilor liberi, dar ajuta in acelasi timp corpul sa elimine agentii poluanti si alte substante straine care pot cauza dificultati de respiratie (2). Pot fi adaugate in salate, pot oferi consistenta smoothie-urilor sau le puteti savura direct din propria lor coaja!
Frunzele de patrunjel
O legatura de patrunjel este mai mult decat un decor frumos pentru o farfurie sau un adaos la salata. Ajuta la diluarea flegmei si la expectorare, eliberand astfel caile nazale si usurand respiratia (3). In plus, consumul de patrunjel reduce senzatia de sufocare ce apare deseori in cazul acceselor de tuse.
Usturoiul proaspat
Usturoiul este un renumit aliment vindecator si este usor de inteles avand in vedere capacitatea acestuia de a-i ajuta pe astmatici. Pe langa multiplele beneficii pentru sanatate, in ceea ce priveste ameliorarea simptomelor de astm, continutul de vitamina C si de antioxidanti face din usturoi o alegere eficienta. De fapt, s-a dovedit ca usturoiul crud reduce histaminele din organism si, pe langa aceasta, neutralizeaza reactiile alergice ce pot declansa o criza de astm (4).
Bananele
Studiile au aratat ca, in cazul copiilor care consuma doar o banana pe zi, sansele de a dezvolta simptome astmatice scad cu pana la 34%, datorita proprietatilor pe care-l are fructul de a calma mucoasa bronsica si de a reduce respiratia suieratoare (2).
Conform Academiei Americane de Alergii, Astm si Imunologie, circa 300 de milioane de oameni din lumea intreaga sufera de astm si circa 250,000 din decesele anuale sunt asociate cu astmul (5). Pana in 2025, se estimeaza ca numarul va creste cu inca 100 de milioane sau mai mult.
Surse utilizate pentru acest articol:
(1) http://www.mayoclinic.org
(2) http://healwithfood.org/asthma/foods.php
(3) http://www.naturalnews.com
(4) http://healwithfood.org/asthma/garlic-good-treatment.php
(5) http://www.aaaai.org/about-the-aaaai/newsroom/asthma-statistics.aspx
Multumim ca exsistati