Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Moringa, arborele miracol

Moringa, arborele miracol

Moringa oleifera este un arbore cu crestere rapida, nativ din Asia de Sud si prezent acum in zona tropicelor. Frunzele sale se folosesc in scop medicinal de mii de ani, iar sistemul ayurvedic il foloseste in scop terapeutic sau profilactic in peste 300 de boli.

Moringa, denumit si "arborele miracol", “arborele cu picioroange,” sau “arborele ridiche”, are frunze mici si rotunde abundente in nutrienti: proteine, calciu, beta caroten, vitamina C, potasiu. Ai putea spune ca moringa le contine pe toate. Nu este de mirare ca se foloseste in scopuri medicinale (si ca sursa de hrana) de peste cel putin 4.000 de ani.

Aniversăm 13 ani de Viața Verde Viu! De ziua noastră, punem sănătatea TA pe primul loc! Descoperă reducerile!-blog-
 

Faptul ca moringa creste rapid si cu usurinta il face sa fie folosit cu preponderenta in zonele sarace, fiind o sursa buna de nutrienti in Malawi, Senegal si India. In aceste zone, moringa este unul din alimentele cele mai bogate nutritiv care poate fi gasit local si poate fi recoltat pe parcursul intregului an.

Pentru tarile din lumea a treia se poate dovedi o sursa valoroasa de hrana.

Insa, nu este recomandabil sa va cultivati propriul arbore de moringa in curte pentru valoarea sa nutritiva, pentru ca are frunzele foarte mici si culesul lor necesita un efort prelungit si extrem de migalos. Cu toate acestea, este de necontestat faptul ca moringa are un profil nutritional impresionant si atragator dupa ce se recolteaza …

 

6 Motive pentru care Moringa este considerat un superaliment

Frunzele de Moringa sunt pline de vitamine, minerale, aminoacizi esentiali, pentru a mentiona doar cateva dintre calitati.

100 gr de frunze uscate de moringa contin:

Frunzele de moringa sunt bogate in antioxidanti, printre care vitamina C, beta-caroten, quercetina si acid clorogenic. Acesta din urma s-a dovedit ca incetineste absorbtia zaharului de catre celule iar studii pe animale arata ca reduce nivelul de zahar din sange. Asa cum se arata in Revista Asiatica pentru prevenirea Cancerului:

“S-a aratat ca frunzele de Moringa oleifera au activitate antioxidanta datorita cantitatii mari de polifenoli. Extractele de moringa oleifera ale frunzelor tinere si adulte manifesta o activitate puternic antioxidanta impotriva radicalilor liberi, previn deteriorarea oxidativa a biomoleculelor importante si furnizeaza o protectie semnificativa contra stresului oxidativ.”

Iar intr-un studiu in care femeile participante au consumat cate 1.5 lingurite de pudra din frunze de moringa zilnic, timp de trei luni, nivelul de antioxidanti din sange a crescut semnificativ.moringa

Moringa pare sa aiba efecte antidiabetice, cel mai probabil datorita compusilor benefici din frunze, printre care si isotiocianatele. Un studiu a aratat ca femeile care au luat sapte grame de pudra din frunze de moringa zilnic, timp de trei luni si-au redus nivelul de zahar din sange dintre mese cu pana la 13.5 %.

Alte cercetari au aratat ca prin adaosul de 50 de grame de frunze de moringa la o masa se reduce cresterea zaharului din sange cu pana la 21 % la bolnavii de diabet.

Descopera aici pudra de moringa!

Isotiocianatele, flavonoidele si acizii fenolici din frunze, muguri si seminte au proprietati antiinflamatorii. Dupa cum se arata in Epoch Times:

“Actiunea puternic antiinflamatorie a arborelui este folosita in mod traditional pentru tratarea ulcerului de stomac. Uleiul de moringa (denumit uneori si uleiul Ben) s-a dovedit ca protejeaza ficatul de inflamatie cronica. Uleiul este unic pentru ca, spre deosebire de alte uleiuri vegetale, moringa nu devine ranced.

Calitatea sa il face sa fie o optiune buna pentru conservarea alimentelor perisabile. Acest ulei dulce se foloseste si la prajit si in salate. Se foloseste si pentru aplicare cutanata pentru tratarea problemelor micotice, a artritei si este si un excelent emolient”

Moringa are si proprietati de reducere a colesterolului si un studiu pe animale a descoperit ca efectele sale sunt comparabile cu cele ale medicamentului simvastatin. Revista de Etnofarmacologie arata:

Moringa oleifera se foloseste in medicina traditionala thailandeza ca un cardiotonic. Studii recente au demonstrat efectul hipocolesterolemic al acestuia.

… la iepurii hraniti cu alimente carora li s-a indus hipercolesterolemia, dupa 12 saptamani de tratament, a scazut nivelul de colesterol (P<0.05) si a redus formarea de placa arteriosclerotica cu pana la 50 si 86%. Aceste efecte au fost la un nivel comparabil cu cel al medicamentului simvastatin.

… Rezultatele arata ca planta poseda activitati antioxidante, hipolipidemice si antiarteriosclerotice si are potential terapeutic in prevenirea bolilor cardiovasculare.”

Frunzele si semintele de moringa pot proteja de unele efecte ale intoxicatiei cu arsenic, lucru important, avand in vedere ca exista informatii recente conform carora un aliment de larg consum, orezul, ar fi contaminat. Contaminarea apei subterane cu arsenic a devenit o cauza de ingrijorare la nivel global, iar un studiu arata:

“Administrarea concomitenta a pudrei din seminte de M. oleifera [moringa] (250 si 500 mg/kg, oral) cu arsenic a marit semnificativ activitatea SOD [superoxide dismutazei], catalazei si a GPx cu marirea nivelului redus de GSH in tesuturi (ficat, rinichi si creier).

Aceste modificari au fost insotite de cresteri de aproximativ 57%, 64%, si 17% in sange a ROS [specii de oxigen reactiv], metalotioneina din ficat (MT) si peroxidarea lipidelor, respectiv la animale cand s-au administrat in acelasi timp M. oleifera si arsenic.

O alta observatie interesanta a fost faptul ca s-a redus aportul de arsenic in tesuturile moi (55% in sange, 65% in ficat, 54% in rinichi si 34% in creier) dupa administrarea de pudra din seminte de M. oleifera ( in special in doze de 500 mg/kg).

Se poate concluziona astfel din studiul respectiv ca administrarea concomitenta de pudra din seminte de M. oleifera si arsenic ar putea proteja animalele de stres oxidativ si ar reduce concentratia de arsenic din tesuturi. Administrarea de pudra din seminte de  M. oleifera ar putea, astfel, fi benefica si in terapia de chelare…”

Frunzele de moringa pot purifica si apa … printre altele

Din punctul de vedere al digestiei, moringa este bogata in fibre, ceea ce, asa cum remarca Epoch Times, “actioneaza ca un mop in intestine… curatand orice resturi ramase, ca urmare a unei alimentatii bogate in grasimi.”Este remarcabil si faptul ca isotiocianatele sale, care au proprietati antibacteriene pot ajuta corpul sa scape de Helicobacter pylori, o bacterie implicata in gastrita, ulcer si cancer gastric. Semintele de moringa s-au dovedit mai eficiente pentru purificarea apei, mai mult decat alte substante sintetice folosite in ziua de azi. 

Conform unui studiu realizat la Universitatea Uppsala:

“O proteina din seminte se leaga de impuritati determinandu-le sa se adune astfel incat sa formeze mici depuneri care pot fi separate de apa. Studiul publicat in revista Colloids and Surfaces A face un pas inainte in ceea ce priveste optimizarea procesului de purificare a apei.

Cercetatorii din Uppsala impreuna cu colegii din Lund precum si cu cei din Namibia, Botswana, Franta si SUA au studiat structura microscopica a depunerilor formate cu proteina.

Rezultatele arata ca depunerile produse cu ajutorul proteinei sunt mult mai compacte decat cele produse cu agenti moderni de floculare. Acest lucru este mai bun pentru purificarea apei pentru ca astfel de coagulari sunt mai usor de inlaturat.”

S-au facut speculatii si in ceea ce priveste abilitatea moringai de a se atasa de substantele daunatoare din corp, facand-o un potential instrument de detoxifiere.

Cum se foloseste moringa

Daca ai acces la un arbore de moringa, ii poti folosi frunzele in felurile de mancare; au o aroma similara cu cea de ridiche. Le poti pune in salata, le poti amesteca in smoothie, sau le poti opari ca pe spanac. O alta optiune este sa consumi pudra de moringa, fie sub forma de supliment fie ca adaos in smoothie, supe sau in alte feluri de mancare, pentru a mari continutul nutritiv al acestora. Pudra de moringa are o aroma distincta de “verdeata”, de aceea e bine sa o adaugi treptat in alimente.

Poti folosi si uleiul organic de moringa, presat la rece (sau uleiul ben), desi este scump (de 15 ori mai scump decat uleiul de masline). Asa cum s-a mentionat la inceputul articolului, desi plantarea arborelui nu este recomandata (are o crestere rapida, poate ajunge pana la 4.5 - 9 metri in doar cativa ani), poti incerca frunzele sau pudra, daca le gasesti in vreun magazin naturist. Asa cum arata Fox News,este o planta care nu are numai unul sau doua, ci cu numeroase beneficii terapeutice:

“Practic fiecare parte a plantei este folosita in tratarea inflamatiei, a tulburarilor infectioase si a variatelor probleme a organelor cardiovasculare si digestive, imbunatatind functionarea ficatului si stimuland lactatia la mamele care alapteaza. Utilizarile moringai sunt bine documentate in sistemele medicale traditionale Ayurvedic si Unani, ambele fiind printre cele mai vechi sisteme de vindecare din lume.

Moringa este bogata intr-o varietate de compusi care stimuleaza sanatatea, printre care moringina, moringinina, antioxidanti puternici precum quercetina, kaempferol, rhamnetina si polifenoli variati. Frunzele par sa atraga atentia cea mai mare, in special pentru utilizarea lor in reducerea presiunii arteriale marite, eliminarea retentiei de apa si reducerea colesterolului.

Studiile arata ca frunzele de moringa poseda activitati  anti-tumorale si anti-cancer, datorate, in parte, unui compus numit niaziminina. Experimente preliminarii arata o activitate contra virusului Epstein-Barr. Compusii din frunza par sa contribuie la regularizarea functionarii tiroidei, in special in cazurile unei tiroide super-active. Alte studii arata o activitate antivirala in cazurile imbolnavirii cu virusul Herpes simplex 1.”

SURSE

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2015/08/24/moringa-tree-uses.aspx

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101