In ultimii ani tot mai multi medici, asa cum este si cazul doctorului pediatru William Sears, din San Clemente, California, s-au intalnit cu nenumarate cazuri de astm si eczeme. Lactatele si graul sunt principalele cauze, dar expertii sunt de parere ca exista si alti factori care pot contribui la dezvoltarea sensibilitatii la mancare, precum aditivii sintetici asa cum sunt uleiurile hidrogenate si colorantii artificiali, aromele, indulcitorii, precum si ingredientele modificate genetic.
Fara un diagnostic si un tratament adecvat, intolerantele alimentare pot duce in timp la deteriorarea tesuturilor, atentioneaza Sears, autorul cartii The N.D.D. Book = Despre carenta nutritionala (Little, Brown, 2009), care trateaza afectiunea denumita de el carenta nutritionala (the nutrition deficiency disease).
Tot mai multi copii dezvolta afectiuni care, pana recent, afectau numai adultii, diabet de tip 2, obezitate, depresie, afectiuni cardiovasculare si reflux gastric, adauga Sears.
Daca sesizezi o reactie a copilului tau la ceva din alimentatie, primul pas este sa cauti motivul. “Multi parinti banuiesc motivul,” spune Kelly Dorfman, LND, autorul cartii Ce mananca copilul tau? (Workman, 2011). Transforma-te intr-un “detectiv al nutritiei,” sugereaza ea, pentru a observa cand si cum apar simptomele. Iata un ghid pentru evaluarea dovezilor si gasirea solutiilor.
-
Regurgitare
Cauza posibila: Intoleranta la cazeina, o proteina din lapte. Cazeina din produsele lactate—care este diferita de cazeina din laptele uman—care ajunge in laptele matern sau este introdus in laptele praf poate irita peretele intestinal al bebelusului, dezvoltand afectiunea refluxului gastroesofagian (GERD). Ulterior, simptomele pot evolua in afectiuni cronice precum infectii ale urechii sau constipatie, spune Dorfman.
Ce poti face: Elimina lactatele din alimentatia bebelusului si a mamei timp de o saptamana. (Lactatele se elimina din laptele matern in decurs de patru-cinci zile.) Pentru lapte praf, daca este neaparata nevoie, alege o varianta facuta cu cazeina predigerata sau zer. Pentru vindecarea peretelui intestinal al copilului, se pot administra 10 ml/zi bacterii probiotice amestecate intr-o sticla si presarate pe mancarea solida.
-
Diaree cronica
Cauza posibila: Intoleranta la gluten (o proteina din grau si alte cereale) sau lactoza (zaharul din lapte). Diareea este modul in care tractul gastrointestinal incearca sa scape de substantele daunatoare. De aceea, cel mai des intalnite simptome ale intolerantei la gluten si lactoza sunt diareea, gazele si balonarea.
Intoleranta la lactoza este de regula cauza principala pentru ca enzima care digera lactoza (lactaza) este repede inhibata atunci cand intestinul este iritat. Cand esti sensibil la gluten, digerarea glutenului irita intestinul, de aceea persoanele care nu tolereaza glutenul de regula nu tolereaza nici lactoza, spune Dorfman. Din fericire, lactatele fermentate precum branza si iaurtul au un nivel de lactoza scazut, si consumul acestora este, de regula, sigur.
Ce poti face: Fa-ti un test de sange pentru a elimina suspiciunea de boala celiaca; apoi elimina glutenul pentru cel putin o luna. Desi diareea poate disparea intr-o saptamana, e nevoie de mai multe saptamani pentru a avea o imagine clara in cazul copiilor scolari. “Zilele de nastere, vizitele la bunici—sunt situatii in care se poate trisa fara sa vrei,” spune Dorfman. “De aceea ai nevoie de o perioada mai lunga pentru a urmari un tipar.”
-
Infectiile cronice la urechi
Cauza posibila: Intoleranta la lactate si, in cazul unora, sensibilitate la produsele din soia. Unele studii arata ca 90 % dintre copiii cu frecvente infectii sau scurgeri la nivelul urechilor au reactii la alimente, o statistica pe care Dorfman spune ca o sustin pacientii sai curenti. De regula suspectii principali sunt produsele lactate. Totusi, cam jumatate dintre persoanele care au reactii la lactate au si reactii la soia, spune Dorfman.
Ce poti face: Renunta la lactate timp de cateva luni. Copiii insa, nu au infectii saptamanal, de aceea e nevoie de o perioada mai lunga pentru a crea o legatura cauzala. Dorfman recomanda eliminarea laptelui de soia, a iaurtului din soia si tofu, dar adauga ca persoanele ultrasensibile trebuie sa evite si alimentele procesate, pentru ca multe dintre acestea contin produsi secundari din soia.
-
Eczeme sau iritatii ale pielii cu prurit
Cauza posibila: Reactia la o combinatie dintre gluten, cazeina (din produsele lactate), oua si ceea ce Dorfman numeste “gama larga” de citrice (portocale, grapefruit, mandarine, lamai, capsuni si ananas).
Ce poti face: Solicita unui alergolog sa faca un test de sange IgE radio-alergo-sorbent (RAST) copilului tau. Deoarece o iritatie cu prurit a pielii sugereaza o reactie histaminica, testele de sange pot fi mai eficiente aici decat sunt in identificarea sensibilitatilor alimentare.
-
Hiperactivitatea
Cauza posibila: Sensibilitate la coloranti artificiali, sau chiar la zahar. Dupa parerea lui Sears, bariera sange-creier nefiind inca foarte dezvoltata la copii, face ca acestia sa fie mai vulnerabili la efectele neurotoxice ale aditivilor chimici din alimente, precum colorantii artificiali si glutamatul de monosodiu (GMS).
Un studiu britanic din 2007 a asociat sase coloranti alimentari cu o posibila hiperactivitate la copii. Drept urmare, Uniunea Europeana a impus ca majoritatea alimentelor care contin coloranti alimentari sa mentioneze acest lucru pe etichete. Fiti atenti si la aportul de zahar; unii copii sunt literalmente hipersensibili la produsele dulci.
Ce poti face: Cumpara produse organice; prin definitie, produsele organice nu contin coloranti artificiali. Daca nu ai la indemana produse organice, verifica etichetele pentru identificarea colorantilor alimentari sintetici pe baza de petrol aprobati pentru uz alimentar. Pentru a evita consumul exagerat de zahar, citeste si lista ingredientelor, nu doar tabelul cu factori nutritivi, care combina adaosurile naturale de zahar cu cele sintetice pentru totalul de aport nutritiv. Cuvinte precum sirop de porumb cu continut ridicat de fructoza, sucroza, glucoza, fructoza, zahar din sfecla de zahar, sirop, toate indica adaosuri de zahar.
-
Stare de agitatie continua
Cauza posibila: Intoleranta la gluten. Sensibilitatea la gluten este asociata in mod clasic exclusiv cu deranjamente digestive, dar studii recente o asociaza cu simptome neurologice, care pot varia de la schimbari de dispozitiei la dureri cornice de cap, ADHD si pierderea capacitatii de coordonare.
Ce poti face: Elimina glutenul din alimentatie timp de o luna pentru a face legatura dintre dispozitie si mancare. Pot exista si alte motive pentru starea de agitatie a copiilor; dar, daca motivul este legat de alimentatie, spune Dorfman, deseori copiii vor sa consume in exces exact acele alimente care le cauzeaza probleme.
-
Statura mica sau foarte pretentios la mancare
Cauza posibila: Sensibilitate la gluten sau carenta de zinc. Pentru ca intoleranta la gluten interfereaza cu absorbtia nutrientilor, copiii care sufera de aceste afectiuni deseori nu se dezvolta. “Statura mica – fie inaltime sau greutate – este un simptom clasic al bolii celiace,” spune Dorfman.
Zincul poate fi un alt factor: este un mineral care normalizeaza pofta de mancare si, prin relatia sa cu hormonii de crestere, contribuie la dezvoltarea corpului. Daca nivelul de zinc in organism este scazuta, cresterea copilului poate fi incetinita, cu pana la 5% sau mai putin fata de graficele standard de greutate si inaltime. In acest caz, un copil rareori poate simti ca-i este foame, poate fi foarte pretentios la mancare, sau se poate plange ca mancarea are gust “ciudat”, spune Dorfman.
Ce poti face: Elimina glutenul din alimentatie timp de o luna. Cere-i medicului pediatru sa efectueze o analiza de sange pentru a verifica nivelul de zinc, sau cumpara online un test pentru sulfat de zinc. Dupa ce gusta din solutia de sulfat, copilul poate declara ca nu simte nimic (ceea ce indica o carenta) sau ca are gust rau (nu are carenta). Printre alimentele bogate in zinc se numara fasolea, semintele de dovleac, nucile caju si nautul.
Printre ''articole similare'' observ un articol intitulat ''Copiii nevaccinati, mai putin predispusi la boli!''. Dau click sa citesc si eu, dar, surpgiza!, articolul nu mai exista. Imi spune si mie, cineva, de ce?