Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Invatam impreuna
  4. 4 toxine zilnice care accelereaza procesul de imbatranire

4 toxine zilnice care accelereaza procesul de imbatranire

Expresia “varsta este doar un numar” este folosita de aproape oricine din domeniul sanatatii, de la maestrii de fitness la life coach (un fel de instructor care te invata sa iti traiesti mai bine viata), dar exista un element de adevar imposibil de n

Expresia “varsta este doar un numar” este folosita de aproape oricine din domeniul sanatatii, de la maestrii de fitness la life coach (un fel de instructor care te invata sa iti traiesti mai bine viata), dar exista un element de adevar imposibil de negat in acest cliseu uzat.

Barbati si femei trecuti de 90 si 100 de ani care alearga la maraton pana la capatul cursei, o batrana de 95 de ani, instructoare de yoga, ce isi rasuceste corpul in tot felul de moduri, un gimnast de 88 de ani care se poate mentine la orizontala doar in brate la paralele, sau batranii de la tara care la varste foarte inaintate inca lucreaza pamantul si ograda. - Astfel de indivizi poate ca nu sunt standardul, dar existenta lor impune intrebarea: de ce unii imbatranesc mai repede decat altii?

Genele, regimul alimentar si activitatea fizica joaca fara indoiala un rol in determinarea faptului daca vom avea nevoie de baston la 75 de ani sau inca vom fi capabili sa alergam 5 km in fiecare zi. Dar exista cumva si alti factori trecuti cu vederea care pot sa accelereze procesul nostru de imbatranire?

Da, exista, potrivit unui document recent publicat in jurnalul “Trends in Molecular Medicine.” Un trio de experti de la Universitatea statului Carolina de Nord (UNC), Norman Sharpless, Jessica Sorrentino si Hanna Sanoff afirma ca unii dintre factorii majori ce contribuie la imbatranire — botezati “gerontogeni” — pot fi gasiti in mediul nostru de fiecare zi.

Fumul de tigara: nici o surpriza cu acesta. Cu 4000 de substante potential toxice, fumul de tigara a fost corelat cu o gramada de probleme de sanatate – de la cancer la boli cardiace si artrita. Studiile au mai aratat ca cei ce fumeaza regulat isi scurteaza in medie viata cu sapte ani.

Cand vine vorba de accelerarea procesului de imbatranire, fumatul deterioreaza ADN-ul si scurteaza telomerii, importante componente cromozomiale care au impact asupra vitezei de imbatranire celulara. Utilizarea regulata a tigarilor mai rideaza si pielea prin contractia vaselor de sange, si degradarea colagenului si elastinei.

Lumina ultravioleta: un alt inamic lipsit de surprize al tineretii, expunerea la ultraviolete este cunoscuta ca un factor ce contribuie la mutatiile ADN-ului, fotoimbatranire (dermatohelioza) si cancer al pielii.

Benzenul: una dintre cele 20 de chimicale cele mai larg utilizate, benzenul este folosit pentru a face o larga varietate de diferiti lubrifianti, vopseluri, materiale plastice, medicamente si pesticide. Poate fi gasit in fumul de tigara, emisiile poluante industriale si gazele de esapament. Expunerea excesiva la benzen poate scurta telomerii si poate contribui la dezvoltarea anumitor cancere, incluzand limfomul si leucemia.

Arsenicul: o chimicala ce inhiba capacitatea ADN-ului de a se autorepara, arsenicul este utilizat pentru producerea anumitor ierbicide, insecticide si pesticide. Mai poate fi gasit in cantitati mici in apa, orez, fructe de mare si pesti, si in anumite produse agricole. Un cunoscut carcinogen, arsenicul poate fi fatal in doze mari, desi nu se cunosc prea multe despre efectele pe termen lung ale expunerii la nivel scazut de arsenic.

Desi nu este gasita in vietile zilnice ale multor persoane, chimioterapia mai este si ea identificata ca un gerontogen. Iar desi alte toxine de pe lista au fost demonstrate ca factori ce contribuie la dezvoltarea cancerului intr-un fel sau altul, medicamentele din cadrul chimioterapiei utilizate pentru tratarea cancerului pot si ele accelera imbatranirea, in principal prin deteriorarea structurilor ADN-ului si a altor celule sanatoase.

Chimioterapia ajuta la combaterea cancerului prin inhibarea capacitatii celulelor maligne de a creste si a se divide. Din nefericire, chimicalele ataca si celulele benigne, adesea acest fapt avand ca rezultat pierderea parului si a poftei de mancare, probleme de fertilitate, si un numar de alte efecte secundare.imbatranire

Cand se discuta rolul chimioterapiei in procesul de imbatranire, autorii studiului recunosc rolul ei in procesul tratarii cancerului, dar subliniaza importanta dezvoltarii unei metode mai bine definite pentru a evalua cu acuratete costurile fizice ale chimioterapiei in comparatie cu beneficiile acesteia.

La acest moment, conexiunea dintre toxinele din mediu mentionate mai sus si procesul de imbatranire este cunoscuta, dar nu bine inteleasa, de aceea Sharpless si colegii lui indeamna la o mai amanuntita investigare a acestei chestiuni.

“Credem ca precum intelegerea factorilor cancerigeni a dus la acumularea de informatii pentru biologia cancerului, asa si intelegerea gerontogenilor va aduce beneficii studierii procesului de imbatranire”, spune Sharpless intr-un comunicat de presa al UNC. “Prin identificarea si evitarea gerontogenilor, vom fi capabili sa influentam imbatranirea si speranta de viata la nivelul sanatatii publice”.

Surse utilizate:

http://www.sciencedaily.com/releases/2014/05/140528133209.htm

#cancer #chimioterapie #imbatranire #toxine

Ce au mai parcurs alti cititori...

Doua plante medicinale tropicale care distrug cancerul si alina efectele secundare ale chimioterapiei
Cum sa slabesti, sa ai o inima mai sanatoasa, riscul de cancer drastic redus si multe alte beneficii
Planta medicinala care ucide tumorile maligne si distruge in proportie de 70% celulele canceroase din zona sanului
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101