Transport GRATUIT la comenzi de minimum 50 lei!

Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Invatam impreuna
  4. 4 efecte surprinzatoare ale consumului de fastfood

4 efecte surprinzatoare ale consumului de fastfood

De catva timp mass-media ne-a tinut la curent cu legatura dintre consumul de mancare fastfood si obezitate, dar filmul lui Morgan Spurlock din 2004 Super Size Me ne-a adus in atentie alte efecte secundare, trecute cu vederea, ale muscarii din Big Mac

De catva timp mass-media ne-a tinut la curent cu legatura dintre consumul de mancare fastfood si obezitate, dar filmul lui Morgan Spurlock din 2004 Super Size Me ne-a adus in atentie alte efecte secundare, trecute cu vederea, ale muscarii din Big Mac. Spurlock a mancat doar mancare de la McDonald’s timp de treizeci de zile, si a experimentat nu doar acumularea de grasimi, ci si pierderea masei musculare, a inceput sa se simta deprimat si letargic, si a suferit de dureri de cap. Nutritionistul lui chiar l-a declarat ca fiind „dependent” de fastfood. Se pare ca un burger este mai mult decat prânz in zilele noastre.

1. Mahmureala de dupa hamburger

Unul dintre simptomele lui Spurlock in timpul filmarii la Super Size Me a fost o durere de cap intensa si repetata. Este adevarat ca alimentele procesate pot declansa migrene. Alimentele procesate, incluzându-le pe cele de pe meniurile fastfood-urilor, contin ingrediente precum nitratii sau nitritii, monoglutamatul de sodiu (MSG) si indulcitori artificiali, care cu toatete "izbesc in cap".
Nitratii si nitritii sunt conservanti care maresc fluxul sanguin, ducand la presiuni in zona capului si dureri de cap. Procesatorii de alimente le adauga produselor din carne pentru a le proteja impotriva Clostridium Botulinum, bacteria ce provoaca intoxicatii alimentare, dar si din cauza ca da carnii acea culoare proaspata, roz si gust de mezel. Fastfood-urile mai adauga MSG pentru a amplifica aroma si a ascunde gustul metalic dezvoltat in timpul procesarii. Acesti aditivi alimentari ar putea sa iti faca portia mai acceptabila, dar te lasa cu o un fel de "mahmureala" .

2. Deprimat? Pune asta pe seama mâncarii ultra-procesate

Spurlock s-a mai plans de depresie provocand slabiciune in timpul experimentului lui fastfood, iar cercetarile arata ca mancarea junk intr-adevar are efect asupra starii de spirit. Cercetatorii de la University College London din Anglia au descoperit ca oamenii care consumau cu regularitate alimente procesate cu inalt continut de grasimi si zahar aveau cu mai mult de 58% sanse sa sufere de depresie decat cei cu o dieta mai echilibrata, potrivit unui studiu care a aparut in British Journal of Psychiatry. “Se pare ca exista diferite aspecte ale stilului de viata, precum exercitiul fizic, care si ele conteaza, insa dieta joaca un rol independent”, a spus pentru Daily Mail dr. Eric Brunner, fastfoodautorul principal al studiului.
Brunner si colegii lui au concluzionat ca relativ la densitatea lor calorica, alimentele junk sunt lipsite de nutrienti precum antioxidantii, acidul folic, si omega-3, care contribuie la o buna sanatate mentala. Aceste importante elemente de dieta vin numai de la mancatul „alimentelor integrale”.
Potrivit HealthAssist.net, anumite alimente si bauturi actioneaza ca stimulenti puternici pentru corp, si de aceea contribuia la stres si tulburari de dispozitie. Aceste alimente procesate – ce contin aditivi sintetici precum conservanti, emulgatori, agenti de ingrosare, stabilizatori si amplificatori de aroma – sunt numite pseudostresoare sau simpatomimetice.
Deci se pare ca fastfood-ul ne loveste de doua ori cand vine vorba de depresie: suferim de pe urma a ceea ce consumam, dar si de pe urma a ceea ce nu consumam.

3. Fastfood-ul omoara libidoul

Alimentele pe care le mancam au un impact direct asupra sanatatii noastre fizice – si sexuale. In cartea lor Eat This, Not That! /Mananca asta, nu aia!, David Zinczenko si Matt Goulding vizeaza alimentele care afecteaza libidoul in rau si in bine. Ei scriu ca acizii grasi, a caror majoritate noi o consumam din alimentele procesate si cele de fastfood, sunt cauza „unei crize sexuale mondiale”, nu doar pentru ca ei contribuie la castigul in greutate, ci si pentru ca declanseaza schimbari biochimice care fac ca libidoul sa coboare drastic, impreuna cu numarul de spermatozoizi si ovulatia. La baza argumentului lui Zinczenko si Goulding sta lozinca:" faceti copii, nu burgeri."
Si datorita faptului ca McDonald’s si alte fastfood-uri au francize in toata lumea, aceasta nu mai este o problema locala. Societatea Italiana de Ginecologie si Obsterica (SIGO) a devenit atat de ingrijorata de faptul ca dimensiunea consumului de alimente fastfood omoara libidoul femeilor, incat a publicat o carte, Mancarea si sexul, pentru a aborda aceasta problema.
„Ritmul rapid de viata inseamna ca femeile ce lucreaza in orase nu mai au timp sa pregateasca mancare proaspata si manca tot mai mult la fastfood. Multe aspecte culturale ale mancarii sunt pierdute, cu consecinte pentru libidou si sanatatea lor sexuala”, a spus presedintele SIGO, dr. Giorgio Vittori, intr-un interviu catre Lee Anne Adendorff, de la Suite101.com. Aparent, aceste femei au uitat sfatul intelept al Sofiei Loren: „tot ce vedeti datorez spaghetelor”.

4. Dependent de junk

In Super Size Me, medicul generalist al lui Spurlock isi descrie pacientul ca „dependent” de mancarea de la McDonald’s. Desi declaratia ar putea suna hiperbolica, dependenta de fastfood este posibila, potrivit site-ului american de stiinta Science Daily . Cantitatile mari de de zahar si grasime fac ca nivelul zaharului in sânge sa creasca brusc si apoi sa se prabuseasca, facând consumatorii dependenti de efectele euforice ale cresterilor bruste de insulina datorate ingredientelor procesate din mesele lor supradimensionate.

Ce are gust asa de bun poate fi asa de rau?

S-ar putea ca Spurlock sa fi deturnat o generatie de la fastfood, dar potrivit numai website-ului McDonald’s, aceasta corporatie deserveste mai mult de saizeci de milioane de oameni de pe tot globul in fiecare zi. Asta inseamna o gramada de dureri de cap si depresii! Este posibil sa mergeti pe ideea ca daca atat de multa lume consuma fastfood, inseamna ca nu poate fi atat de rau. Sfatul nostru este sa va informati si sa comparati sanatatea la nivel mondial inainte si dupa aparitia acestui gen de "mâncare". Adevarul este doar unul. Abraham Lincoln spunea " Poti pacali o parte din oameni tot timpul, sau toti oamenii o perioada de timp, dar nu poti pacali toti oamenii tot timpul!" Asa ca spuneti DA la o viata sanatoasa si plina de energie si NU la alimentele nenaturale si poluate chimic!

Surse pentru acest articol cuprind:

http://www.care2.com/greenliving/4-surprising-effects-of-fast-food.html?page=1- fastfood

#ckacra #efecte #inteligenta #McDonalds #ochi #seminte de canepa

Ce au mai parcurs alti cititori...

Vrei sa reduci efectele bolilor renale? Mergi mai mult pe jos 

Ce spun cititorii despre "4 efecte surprinzatoare ale consumului de fastfood"

anonim05 June 2017 13:39Raspunde

o porcarie aceste produse fastfood kebab shaorma te faci ca porcul de la ele cea mai nesanatoasa mancare asta

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101