Mega Reduceri De Primăvară - 14-20 martie

Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Relații și familie
  4. 3 motive pentru care nu esti (inca) intr-o relatie. Sfaturi de la un specialist american

3 motive pentru care nu esti (inca) intr-o relatie. Sfaturi de la un specialist american

Pentru cei care nu sunt intr-o relatie, ziua de Sf. Valentin poate fi un memento neplacut al singuratatii. De ce nu ne gasim un partener?

Sa recunoastem, Valentine’s Day (sau Ziua Indragostitilor) ne poate pune in situatii dificile. Daca te vezi cu cineva, dar relatia nu e inca serioasa, te confrunti cu dilema: “Oare ar trebui sa pomenesc sau sa fac ceva legat de ziua asta sau ar fi mai bine sa nu mentionez nimic despre ea?” si parca fiecare dintre optiuni vine cu o serie de dezavantaje. Daca esti intr-o relatie serioasa, atunci s-ar putea sa fii nevoit sa te ridici la inaltimea asteptarilor partenerului si sa pui la cale cine romantice, cu viori si lumanarele, chiar daca genul acesta de manifestare nu te prea reprezinta. Iar daca nu te vezi cu nimeni, Valentine e ziua care iti aminteste de singuratatea ta – pe care nu ti-o doresti si care dureaza de prea mult timp. Acesta este subiectul articolului de azi: de ce nu iti gasesti un partener?

Sfaturi de la Mark Manson

Mark Manson este autor al unor carti de dezvoltare personala, blogger si antreprenor in mediul online din New York. Se autodescrie ca “Autor. Ganditor. Entuziast al vietii”. Scrie despre cultura, relatii intime, alegeri de viata si psihologie. In textul care urmeaza, acesta va incerca sa raspunda la intrebarea: De ce oamenii care nu au relatii, dar vor sa aiba, continua sa fie singuri?”

In general, sfaturile lui Mark Manson nu sunt de genul celora care ne bat pe umeri cu toata ingaduinta sau ne flateaza ego-ul. Pregatiti-va, prin urmare, pentru cateva raspunsuri care s-ar putea sa usture putin.

Trei motive pentru care esti singur de ceva vreme:

1. Nu te respecti suficient

Respectul si admiratia primite de la ceilalti sunt proportionale cu respectul pe care ti-l acorzi tie insuti/ inseti il primesti de la tine insuti/ insati. Daca ai grija de tine din punct de vedere mental, emotional si fizic, atunci si ceilalti vor fi atrasi de ideea de a avea grija de tine din aceleasi puncte de vedere: mental, emotional si, da, fizic.

Daca nu crezi, incearca asta timp de o luna:

Fa miscare si mananca echilibrat. Dormi bine noaptea. Munceste intens si fa-ti planuri. Fii sociabil. Elimina obiceiurile proaste. Vorbeste despre ideile tale fara inhibitii si nu te astepta la nimic in schimb. Impartaseste lucruri si idei doar pentru placerea de a impartasi. Nu accepta judecati facute de tine sau de altii. Nu lua orice forma de respingere ca pe ceva personal. Salveaza un catel sau o pisica. In loc sa vezi lumea in termeni de competitie sau pozitionare in vreun top, alege sa o vezi in termeni de compatibilitate si incompatibilitate. Incearca toate aceste lucruri pentru o luna si vezi ce se intampla. Nu e usor, dar pana la urma, asta e ideea maturitatii: sa fii un adult functional emotional e o misiune dificila. Dar daca vrei sa te vezi si/ sau sa incepi o relatie cu un alt adult functional emotional, atunci trebuie ca la randul tau sa fii... da, un adult functional emotional.

2.  Ai asteptari absurde

Am auzit de femei de cariera, in pas cu moda, frumoase, cu varsta in jur de 30 de ani, care vor sa “se aseze la casa lor”, dar desi ies mereu cu cineva, se lamenteaza ca “nu mai exista barbati buni in lume”. Ultimul tip cu care o femeie de genul acesta s-a intalnit era contabil, juca racquetball si vorbea franceza. Dar ea l-a parasit fiindca el nu avea ambitia sa urmeze vreo universitate de business. Cel de dinaintea lui castigase Premiul Nobel in chimie, dar ea nu a mai vrut sa continue relatia fiindca, nu-i asa, chimia e o disciplina lipsita de pragmatism.

Pe de alta parte, avem cazul barbatilor nu foarte aratosi, anti-sociali, cu loc de munca modest, cu tabieturi bizare, frustrati ca femeile pe care le plac nu sunt capabile sa le aprecieze formidabilele calitati. Si care, ulterior, ajung la concluzia ca, evident, “se intampla ceva oribil cu toate femeile din lume”.

Fiecare dintre reprezentantii celor doua categorii de mai sus are asteptari disproportionate cu privire la relatii. Cazurile prezentate mai sus sunt intentionat caricaturizate, dar esenta mesajului ramane: sunt oameni care se zbat sa caute, idealist, “perfectiunea”. Oameni care, fie asteapta ca ceilalti sa fie perfecti, fie asteapta ca ceilalti sa observe perfectiunea din ei insisi.

Desigur, aceste asteptari absurde se manifesta sub diferite forme. Am auzit si de situatiile in care el o paraseste pe ea fiindca, de exemplu, gusturile indoielnice ale partenerei in materie de filme il faceau sa nu ii poata respecta acesteia opiniile.

Sunt persoane care isi inchipuie ca orice tip de neintelegere sau disputa constituie un semnal pentru incompatibilitate si anunta un viitor nefericit, asa ca pun capat relatiei. Sau exista persoane care se asteapta ca, daca au luat cina cu cineva si s-au uitat impreuna la un film cu Tom Hanks, celalalt il/o va suna de acum in fiecare zi, iar, presupunand ca acest telefon intarzie sa vina, gasesc in asta un motiv bun pentru o drama in toata regula.

Lucrurile sunt simple: cu totii avem imperfectiuni. Toti cei cu care ne intalnim au propriile imperfectiuni. Intimitatea si viata romantica sunt determinate de persoane care au imperfectiuni comparabile sau complementare cu ale partenerului.

Invata sa apreciezi imperfectiunile celor din jur. Invata sa le apreciezi si pe ale tale. In caz contrar, vei fi singur si nemultumit pentru mult timp.

3. Nu ti-ai dezvoltat abilitatile necesare pentru intimitate

Am cunoscut, multi dintre noi, genul acela de oameni care, teoretic, sunt experti in relatii. Au, in mod constant, intalniri cu posibili parteneri, sunt atractivi, atenti, au job-uri bune, aptitudini si hobby-uri interesante. Se descurca de minune in timpul conversatiilor de la cina, glumesc la momentul potrivit, rad atunci cand e momentul potrivit, vorbesc despre viata lor, despre familia lor, despre cariera, aspiratii sau despre obiceiurile ciudate ale animalului de companie. Se pricep foarte bine sa se exprime pe asemenea subiecte si totusi…  nimeni nu ramane in preajma lor pentru prea mult timp.

Pana la urma, sa gasesti un partener e un proces emotional. Oamenii de genul celor descrisi mai sus au comportamentul potrivit la suprafata, dar nu reusesc sa se angajeze emotional in profunzime. Pentru a genera intimitate intr-o relatie, e nevoie de investitie emotionala si de vulnerabilitate. Asta inseamna ca trebuie sa te deschizi intr-un mod pe care s-ar putea sa nu il gasesti foarte confortabil. Inseamna sa te expui. Sa exprimi opinii si valori care ar putea starni reactii. Inseamna sa fii curajos in a-ti asuma riscuri pentru a obtine ceea ce iti doresti.

Pentru a crea intimitate emotionala cu ceilalti, trebuie sa ne descoperim propriile emotii. In cultura zilelor noastre, relatiile sexuale/romantice sunt tratate adesea ca niste casute care trebuie bifate intr-o lista sau ca rubrici ale unui curriculum vitae. Sunt vazute uneori contractual, ca un schimb de timp, informatii sau fluide.

Dar intimitatea e, de fapt, ceva ce se poate intampla organic doar prin exprimarea reciproca de emotii si de valori. E o casuta care nu poate fi bifata. E un curriculum vitae care nu poate fi completat. E ceva inconstient si personal si de nenumit. Si cineva nu poate crea intimitate profunda cata vreme nu e deschis spre propriile profunzimi.

Despre Mark Manson:

Mark Manson s-a nascut si a crescut in Austin (Texas), a studiat si a locuit o vreme in Boston, iar de cativa ani traieste in New York. A inceput sa fie blogger in 2007, mai mult pentru propriul divertisment. Zece ani mai tarziu, website-ul lui (www.markmanson.net) a ajuns sa numere 2 milioane de vizitatori lunar. Desi s-a documentat enorm despre subiecte precum relatii, fericire, pasiune, obiective, nu pretinde ca are dreptate si nici nu isi doreste sa fie luat in serios. E de parere ca oamenii nu ar trebui sa evite esecurile, caci, pana la urma, “un esec nu e niciodata plicticos”. Sfaturile lui nu urmaresc sa ii faca pe cititori sa “se simta bine” cu ei insisi, ci chiar “sa fie bine” cu ei insisi, pe termen lung. A publicat doua carti de dezvoltare personala, cea de-a doua (titlul original: The Subtle Art of Not Giving a F*ck: A Counterintuitive Approach to Living a Good Life) ajungand, in 2016, cea mai buna carte a anului pentru New York Times.

In Arta subtila a nepasarii. O metoda nonconformista pentru o viata mai buna, Mark Manson isi propune sa ne trezeasca la realitate, pledand pentru ideea potrivit careia, ca sa putem fi fericiti, nu trebuie sa fim mereu „pozitivi", ci trebuie, in schimb, sa ne perfectionam in invingerea obstacolelor.  

Gasesti cartea Arta subtila a nepasarii pe:

Libris | Cartepedia | eMag

Sursa: https://markmanson.net/

#relatii

Ce au mai parcurs alti cititori...

Adevăruri despre dragoste
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101