Sughiturile sunt accesele acelea suparatoare si involuntare care fac aproape imposibil sa duci mai departe o conversatie.
Sughiturile sunt putin mai mult decat un reflex. Le capeti atunci cand nervul vag sau una dintre ramificatiile sale, care merg de la creier la abdomen, sunt iritate. Expertii spun ca sughiturile sunt cel mai adesea o reactie la perturbarile digestive obisnuite. Si de obicei nu sunt mai mult decat o iritatie minora. Chiar si bebelusii sughita si reflexul continua de circa trei-patru ori pe an intreaga viata.
Remediile obisnuite utilizate pentru a opri sughiturile merg pe doua principii:
- O cale de a innabusi sughiturile este de a coplesi nervul vag cu o alta senzatie. Nervul vag semnalizeaza creierului ca au aparut treburi mai importante, asa ca este timpul sa "lase balta" sughiturile.
- Alte metode interfereaza cu respiratia, sporind cantitatea de dioxid de carbon din sange. Aceasta probabil cauzeaza preocuparea mai intensa a corpului cu evacuarea dioxidului de carbon decat cu sughitatul. Aici sunt cateva remedii testate pentru sughituri.
1. Indulceste sughiturile
Supraincarcarea terminatiilor nervoase din gura cu o senzatie de dulce ar putea sa faca treaba. Ia o lingurita de zahar si daca poti, aseaza zaharul in partea de dinapoi a limbii, unde este gustat “amarul”. In acest mod supraincarcarea cu zahar va avea cel mai mare efect.
2. Sperie-te "prosteste"
Pune pe cineva sa te surprinda, asta va coplesi nervul vag si va pune capat sughiturilor.
3. Bea apa
Inghititul apei intrerupe ciclul sughitatului, ceea ce linisteste nervii. Gargara cu apa s-ar putea sa aiba acelasi efect.
4. Tine-ti respiratia
Apuca-ti nasul cu degetele si inchide-ti gura – asa cum faci cand sari in bazin – cat de mult timp poti rezista, sau pana cand simti ca au disparut sughiturile.
5. Mananca mai incet
6. Nu manca cu lacomie
Supraincarcarea stomacului cu hrana este inca o cauza de sughituri. Unii experti teoretizeaza ca sughiturile sunt modul corpului tau de a-ti spune sa te opresti din mancat, astfel incat sistemul tau digestiv sa aiba timp sa proceseze toata hrana pe care ai varat-o fortat pe gat.
7. Evita mancarurile picante
Unele condimente pot irita mucoasa esofagului si stomacului. In acelasi timp, ele mai pot face ca acidul din stomac sa se scurga in esofag. Acidul suplimentar poate produce sughiturile.
8. Bea cu moderatie
Precum condimentele, bauturile alcoolice pot cauza o iritatie simultana a esofagului si stomacului. Iar cu timpul, bautul excesiv poate vatama captuseala tractului digestiv. Petrecerile, de felul celora la care participa unii studenti, unde oamenii sunt provocati uneori sa consume o gramada de alcool pe cat de repede posibil, pot duce la ingestie acuta. Sistemul digestiv nu doar devine iritat de alcool, dar inghititurile mari pot cauza extinderea rapida a esofagului, avand ca rezultat sughiturile.
Pentru voi: care credeti ca este cea mai frecventa cauza a sughitului si ce remediu folositi?
Asteptam cu interes comentariile voastre.
Surse:
http://health.howstuffworks.com/wellness/natural-medicine/home-remedies/home-remedies-for-hiccups.htm
http://health.howstuffworks.com/diseases-conditions/respiratory/hiccup.htm
Pe sotul meu nu îl ajuta nici una din cele 8 tehnici.Are episoade de sughi? de cate 3-4zile fara intrerupere cu episoade de lipsa de aer spre sfâr?itul perioadei.
.....Corpul devine preocupat cu eliminarea lui si uita de sughit:))))))