Cateva studii stiintifice au sugerat recent ca, cafeina ar putea fi buna pentru noi in cateva feluri. Ar putea proteja impotriva cancerului pielii si Alzheimer-ului, ne-ar putea ajuta sa ne mentinem o greutate sanatoasa, si chiar ar putea contribui la o viata mai lunga.
Totusi, in ciuda acestor beneficii, unii oameni sunt sensibili la cafeina. Pentru unii dintre noi, provoaca anxietate, stari de agitatie si neodihna. Unii au necazuri cu somnul daca se intampla sa consume prea multa, sau experimenteaza deranjamente stomacale. Cafeina poate cauza schimbari bruste de dispozitie si iritabilitate, ba poate chiar contribui la cresterea ritmului cardiac sau tremor (tremuraturi) muscular. Cafeina si cafeaua in sine pot provoca mai multe probleme de sanatate decat ti-ai imaginat. Citeste mai multe in articolul : Consumul de cafea : placere sau durere?
Daca esti sensibil la efectele cafeinei – sau daca deja ai consumat prea multa intr-o anumita zi – dar inca abia te tarasti, ce este de facut? Nu ai dormit destul . Ai avut prea multe pe cap. Incerci sa iti faci treaba, dar ai pleoapele de plumb. In cazul in care stii ca mai mult vei fi afectat decat ajutat daca te indrepti spre acea bautura energizanta sau ceasca de cafea, aici ai cateva optiuni alternative.
1. Ia o pozitie
Yoga poate fi un amplificator energetic natural. Deblocheaza energia de-a lungul coloanei vertebrale, aducand forta vitala inapoi in corpul tau prin respiratie si miscare. Anumite posturi pot de asemenea ajuta la contracararea efectelor produse de lungile perioade de stat jos. Vyda Bielkus, instructor de yoga si fondatoare a salii Health Yoga Life/Sanatate Yoga Viata, afirma ca „Pe masura ce stam jos de-a lungul zilei, energia din coloana se blocheaza si stagneaza. Deci cand ne elongam coloana, ne energizeaza sistemul nervos. De aceea curbarea spatelui este asa de reinvigoratoare”. Incearca o simpla indoire a spatelui cu mainile apasand spatele in zona soldurilor, umfla-ti pieptul si inspira adanc. O alta optiune – incearca postura jumatate-de-luna.
2. Iesi afara
Indeosebi daca lucrezi intr-un birou, iesirile afara pot sa iti trezeasca creierul. Iti misti corpul, ceea ce ajuta, dar de asemenea mai capeti si o buna doza de soare, aer proaspat si sunete naturale. Schimbarea de peisaj te va ajuta sa rupi monotonia unui mediu steril. Daca poti, ia-ti ce ai de lucru cu tine sau intalnirile incearca sa le tii afara.
3. Pune-te in miscare
Atat de multi dintre noi incep sa se tarasca dupa statul jos pe o perioada indelungata. Fa o plimbare in jurul blocului. Ridica-te si fa cateva sarituri, plimba-te in susul si in josul scarilor, danseaza pe melodia favorita cantata la iPod, sau joaca-te un pic cu coarda. Exercitiile fizice iti pun inima sa pompeze si sporesc circulatia sanguina in creier, ajutandu-te sa devii mai alert.
4. Miroase niste ulei esential
Uleiurile esentiale precum cele de citrice, menta sau iasomie sunt cunoscute ca ajuta la sporirea vigilentei si vioiciunii. Pastreaza niste ulei esential in sertarul biroului si cand incepi sa motai, freaca putin ulei pe tample sau maini – poate putin si pe buza de sus. Poti de asemenea incerca sa pui putin pe un ghemotoc de vata plasat langa tastatura.
5. Suna un prieten
Chiar si cinci minute de vorbit cu cineva de care iti pasa te poate ajuta sa te intorci in lumea celor vii. Suna-ti cel mai bun prieten, ruda sau pe mama ta – dar asigura-te ca vorbesti doar cinci minute pentru a nu prelungi convorbirea toata ziua.
6. Musca dintr-un mar
Merele contin zaharuri naturale ce te trezesc, dar, datorita continutului de fibra, ele se misca lent prin corp si nu vor provoca o cadere mai tarziu. In plus, sunt usor de luat cu tine oriunde ai putea ajunge.
7. Bea niste apa
Daca esti chiar si usor deshidratat, numai acest lucru te poate obosi. Cand a fost ultima data cand ai baut niste apa curata, racoroasa? Bea-o rece, asta va ajuta sa te trezesti.
8. Pune-ti castile
Muzica vioaie, inaltatoare este unul dintre putinele lucruri care te pot ajuta sa te pui in functiune instantaneu. Te mai si poate pune intr-o dispozitie mai buna decat cea de mai inainte. Alege acele cantece pe care le indragesti cel mai mult si care te fac sa dansezi, si creeaza o lista (playlist) numita „Trezeste-te!”
9. Ofera ochilor o pauza
Orele indelungate de privit la ecranul calculatorului provoaca oboseala ochilor. S-ar putea sa nu fii cu adevarat obosit – s-ar putea ca doar ochii sa fie obositi. Ia o pauza cel putin odata pe ora pentru a privi in alta parte decat la ecran. Priveste pe fereastra. Daca nu ai o fereastra, misca-te catre un loc unde poti privi afara. O contemplare de cinci minute la altceva te poate ajuta sa te simti mai alert.
10. Fa ceva nou
Repetarea aceluiasi lucru mereu si mereu, poate sa te faca rapid sa te simti obosit si pierdut. In functie de slujba ta, s-ar putea sa nu fii capabil sa iesi din transa, dar de obicei avem unele alegeri despre ceea ce facem si cand. Daca ai lucrat la un raport timp de trei ore, de exemplu, si incepi sa incetinesti ritmul, schimba cu altceva pentru un timp. Cand revii la sarcina anterioara, vei fi intr-o stare mai buna sa abordezi din nou acel proiect major.
11. Razi
Rasul te trezeste, pur si simplu. Cauta online glume noi, sau priveste niste videouri amuzante pe Youtube. Numai stabileste-ti o limita de timp – chiar si cinci minute de ras pot face o mare diferenta in modul cum te simti.
12. Racoreste-te
Cate haine ai pe tine? Uneori, cand suntem obositi si creierele incep sa ni se incetoseze, nu realizam ca de fapt suntem putin prea incalziti. Daca inca mai ai pe tine o jacheta, pulover, sau sal, incearca sa le dai jos – temperatura mai racoroasa in zona bratelor si trunchiului te va ajuta sa te trezesti.
Care este modul tau favorit de a sta treaz? Spune-ne mai jos in comentarii
Surse pentru acets articol cuprind:
http://www.hungryforchange.tv/article/12-natural-ways-to-wake-up-caffeine-free http://renegadehealth.com/blog/2013/09/23/12-natural-ways-to-wake-yourself-up-without-the-caffeine -treaz
Miscarea sau masajul.
Super! Si toate ideile poate fi puse in practica foarte usor.