Atunci cand neglijezi sa inveti in timpul anului, sesiunea poate deveni un cosmar, transformandu-se intr-o cursa de parcurs pe repede inainte intreaga materie. Si cum in fiecare an ne trezim luati prin surprindere de examenele care ne bat la usa, aceasta situatie se repeta in fiecare sesiune.
Intr-o perioada de presiune intensa cum este sesiunea, realizam ca a studia 12 ore pe zi nu este chiar un lucru sanatos si deloc firesc.
Care este cel mai eficient mod de a invata, mai ales atunci cand ai foarte putin timp la dispozitie?
Iti recomandam sa nu mai pui accentul pe cate ore ai invatat sau cate pagini ai parcurs. Daca nu mai esti la prima sesiune, probabil ti-ai dat seama deja ca acest lucru chiar nu conteaza.
Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa inveti mai eficient si sa te concentrezi mai bine:
1. Fa-ti un plan de studiu.
Planifica ce vei invata in fiecare zi si cat timp vei aloca fiecarei materii/capitol. Aloca-ti cam acelasi numar de ore de invatat in fiecare zi pentru a-ti crea o rutina. Prioritizeaza-ti materia in functie de calendarul examenelor.
2. Pregateste-ti spatiul pentru invatat.
Alege-ti un loc comod, poti invata la birou, in pat sau pe covor, important este sa te simti cat mai confortabil. Scapa de toate obiectele din jurul tau care te-ar putea disturba: televizor, telefon, radio etc.
3. Invata pe “bucati”.
Imparte materia pe capitole, subcapitole, lectii. Daca te grabesti sa acoperi toata materia pe care nu ai parcurs-o inca, vei realiza ca nu ai reusit sa retii mai nimic din tot ce ai citit.
4. Nu studia mai mult de 2 ore fara intrerupere.
Perioada optima de studiu fara intrerupere este de 2 ore. Fiecare perioada de 2 ore poate fi impartita in reprize de invatat de 25 de minute, cu 5 minute de pauza. Daca este nevoie de studiu prelungit, atunci, dupa cele 2 ore, ia-ti o pauza de 20 de minute.
5. Acorda-i mintii tale perioade de pauza.
Atunci cand iti iei pauza trebuie sa iti deconectezi mintea de la tot ceea ce inseamna invatat pentru sesiune. Daca discuti cu colegii despre examen sau daca planificati impreuna materia ce trebuie invatata, atunci mintea ta nu este in pauza. Daca nu-i dai mintii tale o pauza, urmatoarea sesiune de invatat nu va mai fi la fel de eficienta.
6. Ia-ti notite atunci cand inveti.
De obicei, atunci cand citim, avem obiceiul sa subliniem cu markerul definitiile sau conceptele mai importante. Este foarte bine, dar s-a dovedit ca poti retine mai rapid informatiile respective daca le transcrii pe un caiet in timp ce citesti.
Iata un mod inteligent si eficient de a lua notite.
- Citeste materia si subliniaza cele mai importante informatii din text;
- Transcrie numele celor mai importante capitole si subcapitole sub forma unor intrebari care ar putea sa-ti pice la examen;
- Treci inca o data peste materia respectiva, notand cu bulleturi sau sub forma de schema cele mai importante informatii;
- Incearca sa raspunzi la intrebarile scrise de tine pe caiet;
- Repeta acesti pasi si reflecta asupra subiectului pana reusesti sa il memorezi.
Un alt mod de a lua notite este sa-ti faci fise. Poti imparti foaia in doua coloane, desenand in partea de jos un chenar. In coloana din stanga vei trece intrebarile scoase din text, comentariile tale sau diferite concepte cheie, iar in dreapta notitele tale, raspunsurile la intrebarile din stanga sau definitii. In chenarul de jos vei scrie succint cele mai importante informatii.
7. Transforma materia de invatat in elemente vizuale.
Transcrie definitiile, formulele sau orice altceva iti este greu de invatat pe biletele colorate si lipeste-le in camera ta. Avandu-le tot timpul in fata ochilor iti va fi mai usor sa le retii. Poti face acelasi lucru cu cartonase, pe care sa le citesti in timp ce calatoresti sau astepti autobuzul.
8. Repetitia este mama invataturii.
Asa cum spune un vechi proverb latinesc, este nevoie de repetitie si recapitulare pentru ca materia sa poata fi memorata si inteleasa. Daca nu ai parcurs materia inainte de sesiune este important sa stii ca va trebui sa reiei cel putin o data cele mai importante capitole.
9. Ai grija de sanatatea ta!
Atunci cand trebuie sa inveti parca nu iti mai ramane timp pentru activitatile tale cotidiene. Alimentatia echilibrata, mesele regulate, somnul si miscarea ajuta la imbunatatirea memoriei, cresc nivelului de energie si iti dau o stare de bine. Astfel, vei fi intr-o forma buna si vei putea sa inveti mai eficient.
10. Ajuta-ti memoria cu suplimente naturiste.
Pentru a memora mai usor si a te concentra mai bine in sesiune, poti alege cateva suplimente nutritive naturiste care iti vor deveni cei mai buni aliati in procesul de invatare. Iata cateva recomandari:
- Laptisor de matca pur
Datorita numeroaselor substante benefice din compozitia sa (acetilcolina, acidul 10 HDA, aminoacizi, minerale si oligoelemente, lipide si acizi grasi esentiali, complexul de vitamine B), laptisorul de matca pur imbunatateste memoria, creste capacitatea de concentrare si asimilare a informatiei, stimuleaza sistemul nervos si elimina stresul si insomnia.
- Acizi grasi Omega 3
Studiile efectuate au demonstrat ca acizii grasi Omega 3 ajuta la buna functionare a creierului si imbunatatirea memoriei. Iti poti lua necesarul de acizi grasi Omega 3 din peste, ulei de peste, seminte de in, nuci, soia sau putem opta pentru suplimente nutritive cu Omega 3.
- Lecitina
Lecitina este un grup de substante grase necesare celulelor organismului nostru, ce contribuie la construirea membranei acestora si impiedica oxidarea. De asemenea, lecitina este benefica pentru stimularea functiei cognitivei si creste capacitatea de memorare.
Aplica aceste 10 trucuri de invatat eficient, ai incredere in tine si, cu siguranta, vei trece cu bine si peste aceasta sesiune!
Succes!