Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Casa
  4. 10 plante de apartament care imbunatatesc sanatatea si starea de bine

10 plante de apartament care imbunatatesc sanatatea si starea de bine

NASA a demonstrat ca anumite plante de apartament au capacitatea de a curata aerul din locuinta de substantele nocive. Afla care sunt aceste plante si cum trebuie ingrijite!

In timp ce beneficiile plantelor in cadrul alimentatiei au fost indelung studiate si promovate, iata ca exista studii care arata ca plantele iti pot imbunatati sanatatea, doar prin faptul ca se afla in locuinta ta.

Un experiment realizat de NASA a aratat ca anumite plante de apartament pot imbunatati calitatea aerului din locuinta prin absorbirea unor substante chimice, precum benzenul si formaldehida, actionand ca niste filtre naturale.

Un alt studiu a demonstrat ca un mediu in care se afla plante poate ajuta la reducerea stresului si reglarea tensiunii arteriale si a ritmului cardiac, raporteaza revista Time.

Iata o lista de 10 plante de interior foarte benefice, care imbunatatesc calitatea aerului din locuinta.

1. Iedera diavolului (Epipremnum aureum)

Denumita popular iedera diavolului, aceasta planta este originara din Insulele Solomon, dar poate fi gasita in intreaga lume. Este vesnic verde, cu frunze in forma de inima, marmorate in nuante de galben si alb, fiind vanduta, de obicei, in cosuri decorative de agatat. Este recomandat sa o pastrezi langa fereastra, dar ferita de lumina directa a soarelui.

Este una dintre cele mai populare plante de interior, nu doar pentru ca este foarte estetica, ci si pentru ca este extrem de usor de ingrijit. Cel mai important beneficiu al iederei diavolului ramane, insa, faptul ca este eficienta in curatarea aerului de poluanti precum: benzenul, tricloretilenul, xilenul si formaldehida.

2. Crinul pacii (Spathiphyllum)

Denumita adesea crinul pacii, aceasta planta vesnic verde si frumoasa este considerata usor de intretinut, chiar si pentru cei care nu au niciun fel de experienta in domeniu. Spathiphyllum necesita foarte putina lumina sau apa pentru a ramane sanatoasa, avantaje care fac ca aceasta planta de interior sa se bucure de multa popularitate.

De fapt, Spathiphyllum nu ar trebui niciodata sa fie pusa in lumina directa a soarelui, deoarece razele sale pot duce la arderea frunzelor. Aceasta planta se adapteaza la fel de bine si afara, pe terenul din jurul casei, in special in zonele in care iarba nu creste din cauza umbrei.

Analiza NASA a plantelor de interior a aratat ca Spathiphyllum a fost cea mai eficienta la indepartarea compusilor organici volatili din aer, incluzand formaldehida, tricloretilena si benzenul. Pur si simplu, pune aceasta planta intr-un colt intunecat, da-i apa o data pe saptamana si aceasta va ajuta la purificarea aerului din camera.

3. Iedera englezeasca (Hedera helix)

Denumita iedera englezeasca sau iedera europeana, Hedera helix este o alta planta populara, care ajuta la filtrarea toxinelor din aer. Potrivit studiului realizat de NASA, iedera englezeasca este eficienta in curatarea aerului de benzen, formaldehida, xilen si toluen. In plus, alte studii au aratat ca iedera englezeasca ajuta, de asemenea, la reducerea mucegaiului in casa ta.

Aceasta vita de vie cataratoare este extrem de populara ca planta de exterior, urcandu-se pe garduri si cladiri, carora le da acel aspect rustic si vechi. Pentru ca nu necesita nici un fel de ingrijire, iedera englezeasca a devenit foarte iubita de-a lungul anilor.

Totusi, datorita raspandirii agresive, horticultorii spun ca ar trebui sa eziti sa o folosesti in exterior, putand fi pastrata doar ca planta de interior. Acest lucru o impiedica sa invadeze alte plante din jurul casei si are avantajul suplimentar de a purifica aerul in locuinta.

Ingrijirea iederei este relativ usoara. Pastreaza-o la o temperatura constanta, ofera-i lumina si apa din belsug si un sol bine afanat.  

4. Crizantema (Chrysanthemum morifolium)

Crizantemele, numite si tufanele, dumitrite sau margarete de toamna, sunt un gen de flori (Chrysanthemum) format din aproximativ 30 de specii de plante perene, originar din Asia si Europa de nord-est.

Spre deosebire de crinul pacii, aceasta planta iubeste lumina directa a soarelui si necesita o cantitate medie de apa. Cu ingrijirea potrivita si un sol corespunzator, Chrysanthemum morifolium va incepe sa produca o multime de flori frumoase de diferite culori. Aceste flori nu numai ca ajuta la decorarea camerei, ci contribuie la curatarea aerului de multe substante nocive prezente in casa ta, precum: formaldehida, xilen, amoniac, benzen, toluen si tricloretilena.

5. Dracena (Dracaena reflexa)

Dracena este un arbust vesnic verde, cu frunze inguste verzi, galbene sau crem. Odata ce planta incepe sa se maturizeze, vor aparea niste flori frumoase albe, care, la scurt timp, se vor transforma in fructe mici rosii.

Aceasta planta este foarte populara deoarece nu necesita o ingrijire speciala. Tot ce trebuie sa faci este sa o pozitionezi intr-un loc cu lumina, dar ferita de razele directe ale soarelui si sa ii pastrezi solul usor umed.

Potrivit studiului realizat de NASA, Dracena este unul dintre cele mai eficiente moduri de purificare a aerului din locuinta.

6. Limba soacrei sau Planta sarpelui (Sansevieria trifasciata)

Denumita popular limba soacrei sau planta sarpelui, Sansevieria trifasciata este o planta perena verde, cunoscuta pentru proprietatile sale de purificare a aerului din locuinta. Potrivit NASA, aceasta este una dintre cele mai eficiente plante in neutralizarea substantelor chimice din aer, precum: formaldehida, oxidul de azot, benzenul, xilenul si tricloretilena.

Originara din Africa de Vest, limba soacrei a devenit tot mai populara in ultimele decenii si este acum larg raspandita in intreaga lume. Este o planta de interior minunata, deoarece poate suporta cantitati reduse de lumina timp indelungat. Cu toate acestea, prefera sa aiba o lumina puternica. Doar asigura-te ca nu o uzi in mod excesiv, deoarece este posibil sa putrezeasca, daca solul este prea umed pentru prea mult timp.

7. Palmierul doamnei (Rhapis excelsa)

Denumit cel mai frecvent palmierul doamnei, Rhapis excelsa este o alta planta de interior benefica pentru sanatatea noastra. Cu o inaltime maxima de aproximativ 120 cm, Rhapis excelsa este ventilatorul perfect pe care sa il pozitionezi intr-un colt al camerei. Este capabil sa tolereze niveluri scazute de lumina, cantitati mari de apa si o gama larga de temperaturi. Desi aceasta planta prefera sa traiasca in sol umed, trebuie asigurat un drenaj adecvat pentru a evita putrezirea radacinilor.

Originar din Asia, acest palmier mic, vesnic verde, poate sa traiasca atat la interior, cat si in aer liber. Studiul NASA a descoperit ca palmierul doamnei este una dintre cele mai bune plante de apartament pentru curatarea aerului de formaldehida, amoniac, xilen si toluen.

8. Planta Flamingo (Anthurium andraeanum)

Denumita popular planta flamingo, aceasta planta este foarte cunoscuta datorita florilor sale rosii foarte frumoase. Conform studiului NASA,  planta flamingo a fost incredibil de eficienta in indepartarea formaldehidei, amoniacului, toluenului si xilenului din aerul din casa.

Din nefericire, Anthurium andraeanum nu este cea mai usor de intretinut planta de interior. Cu siguranta, nu este o alegere buna pentru cei fara experinta. Daca te decizi sa achizitionezi aceasta planta, asigura-te ca are suficienta lumina, deoarece florile sale adora sa se scalde in razele soarelui, si vei fi recompensat saptamani intregi cu frumusetea acestora.

Partea dificila a acestei plante este ca prefera mediile cu umiditate ridicata. Daca umiditatea relativa scade sub 50%, planta flamingo poate incepe sa moara. Avand un umidificator in casa poti evita foarte simplu acest lucru. De asemenea, trebuie sa te asiguri ca solul ramane umed in orice moment.

9. Gerbera (Gerbera jamesonii)

Originara din Africa de Est, Gerbera este o planta foarte frumoasa care infloreste. Desi este destinata si utilizata in principal pentru exterior, devine din ce in ce mai populara si ca planta de interior, comercializandu-se in ghivece. Aceasta planta decorativa este foarte benefica deoarece imbunatateste calitatea aerului din locuinta, prin neutralizarea substantelor nocive, precum: formaldehida, benzenul si tricloretilena.

Gerbera iubeste lumina soarelui, apa din belsug si solul bine afanat. Daca vrei sa cresti aceasta planta, asigura-te ca ai in casa o zona cu multa lumina naturala. De asemenea, solul trebuie sa fie in permanenta umed, dar fara a fi udat prea mult. Gerbera este capabila sa reziste la o gama larga de temperaturi, astfel incat nu e nevoie sa pastrezi o temperatura constanta in casa.

10. Smochin plangator (Ficus benjamina)

Cunoscut cel mai frecvent sub numele de smochin plangator, Ficus benjamina este o planta populara, dar si foarte eficienta in purificarea aerului din casa.  Conform studiului NASA, Ficus benjamina a fost eficienta in curatarea aerului de formaldehida, xilen si toluen.  

Aceasta planta usor de intretinut, mereu verde, creste bine atat in ​​interior, cat si in exterior. Ca planta de interior, trebuie pozitionata intr-un loc cu multa lumina naturala. Daca este pusa direct la soare, este posibil ca frunzele sa se usuce. Trebuie udata frecvent, dar, pentru a evita putrezirea radacinii, lasa solul sa se usuce inainte de a adauga din nou apa. Smochinul plangator creste cel mai bine la temperaturi mai ridicate, la fel ca in locuinta ta, si la niveluri de umiditate relativa de peste 50%.

Atentie! Aceste plante de interior pot fi toxice atunci cand sunt ingerate, in special de catre animalele de companie sau copiii mici, provocand varsaturi, diaree, iritatii si dificultati la inghitire. Asadar, trebuie sa fiti precauti in cazul in care aveti copii mici sau animale.

 

 

SURSE

https://www.onegreenplanet.org/natural-health/10-plants-that-improve-the-air-quality-in-your-home/

https://learn.allergyandair.com/houseplants-indoor-air-quality/

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101