(ViataVerdeViu) Odata, in Orientul Mijlociu, un rege a dorit sa aduca bucurie supusilor sai. Deoarece ei nu stiau ce este un ceas, el s-a intors dintr-o calatorie cu un cadran solar. Darul sau a schimbat viata oamenilor din imparatie. Ei au inceput sa faca distinctie intre partile zilei si sa-si imparta timpul. Devenind mai punctuali, mai ordonati, mai demni de incredere si mai priceputi, ei au dobandit mari bogatii si un standard ridicat de viata.
Cand regele a murit, supusii lui s-au intrebat cum ar putea sa-l omagieze pentru realizarile sale. Ei au decis sa construiasca in jurul cadranului solar un templu stralucitor cu o cupola de aur, deoarece cadranul solar simboliza generozitatea regelui si a avut un rol determinant in succesele lor. Dar cand templul a fost gata si cupola a fost ridicata deasupra cadranului solar, razele soarelui n-au mai putut ajunge la cadran. Umbra, care le indica oamenilor ora, a disparut; punctul comun de orientare, cadranul solar, a fost acoperit. Ca urmare, unii oameni si-au pierdut din punctualitate, altii si-au pierdut din credibilitate, iar altii din abilitate. Fiecare a facut ce l-a taiat capul si imparatia s-a prabusit.
Sursa:
Shadows on the Sundial, in: Nossrat Peseschkian (1986), Oriental Stories as Tools in Psychotherapy, Merchant and the Parrot, Springer-Verlag, Berlin, p. 53
Traducere: Maria Diaconescu