Proprietatile vindecatoare ale ciupercilor au fost cunoscute de secole. Medicina traditionala chineza, de exemplu, a recomandat demult consumul anumitor ciuperci comestibile pentru a trata afectiuni grave precum diabetul si hipertensiunea. In mod similar, civilizatiile europene au pretuit ciupercile native continentului pentru capacitatile impresionante de reintinerire ale acestora.
In ciuda reputatiei lor indelungate ca polimate medicinale, totusi ciupercile comestibilie raman cel mai iubite pentru beneficiile lor anticancer. Intr-adevar, te vei stradui mult pentru a gasi una care nu contine cel putin unele proprietati anticancerigene.
Acestea fiind spuse, nu toate ciupercile sunt create in mod egal, si unele sunt mai eficiente decat altele in abordarea anticancerigena. Mai jos este o lista de trei ciuperci care, potrivit cercetarilor in desfasurare permanenta, sunt neobisnuit de eficiente in inhibarea cresterilor canceroase.
Shiitake
Shiitake este o ciuperca comestibila maronie care se dezvolta bine in padurile Asiei de Est. Este privita in Japonia ca un simbol al longevitatii, si nu este greu de inteles de ce: pe langa faptul ca este bogata in oligoelemente precum cuprul, magneziul, vitaminele B, shiitake mai da pe afara de plina ce este cu antioxidanti anticancerigeni precum seleniul. Mai mult, potrivit Sloan-Kettering Cancer Center, shiitake contine lentinan, un beta glucan care stimuleaza sistemul imunitar, activand astfel anumite proteine si celule(precum macrofacele si celulele T) care lupta impotriva cancerului.
Maitake
Maitake este o ciuperca maronie care creste la baza stejarilor din Japonia si America de Nord. Spre deosebire de shiitake cea maruntica, maitake poate creste pana la mai mult de 23 kg, o trasatura care i-a conferit titlul de „rege al ciupercilor”.
Potrivit cercetarilor inca in desfasurare pe pacientii umani cu cancer, o parte din maitake, cunoscuta drept „fractia MD” are abilitatea de a suprima cresterea tumorilor. Un raport japonez asupra fractiei MD, intitulat „Poate fractia MD sa ajute pacientii cu cancer?” a gasit ca pacientii suferind de cancere la ficat, san si plamani, pot experimenta intre 58,3-68,8% imbunatatiri ale afectiunilor lor dupa ce au fost hraniti cu extract de maitake pe o perioada extinsa de testare, in timp ce pacientii cu cancer cerebral au experimentat imbunatatiri de circa 10-20%. Raportul a concluzionat ca maitake isi merita reputatia ca ciuperca anticancerigena.
Fiind utilizata in medicina straveche chinezeasca de peste 2000 de ani, ciupercile reishi sunt unele dintre cele mai vechi cultivate pentru uz medicinal, iar abilitatile lor anticancerigene sunt legendare. Intr-adevar, pudra de reishi uscate a fost utilizata ca popular agent chimioterapeutic anticancerigen inca de la inceputul existentei Chinei, iar companiile farmaceutice contemporane continua sa adauge extracte de reishi la anumite medicamente antitumorale precum MC-S.
Studiile au aratat ca consumul pe termen lung de reishi previne proliferarea si cresterea tumorilor prin sporirea nivelului de antioxidanti din plasma sanguina, simultan cu sporirea imunitatii celor suferind de cancer in stadiul avansat. Intr-un studiu apartinanad Cancer Research Laboratory/Laboratorului de Cercetari asupra Cancerului de la Methodist Research Institute/Institutul Metodist de Cercetari din Indianapolis, ciupercile reishi s-au aratat capabile de a suprima migrarea celulelor canceroase ale prostatei si sanului la pacientii de cancer. Autorii au concluzionat ca reishi "demonstreaza clar o actiune anticancerigena in experimentele cu celule canceroase si are posibil potential terapeutic ca supliment dietar pentru o terapie alternativa in cazul cancerelor de prostata si san".
Observati, va rog, ca, spre deosebire de shiitake si maitake, care sunt digerate cu usurinta atunci cand sunt gatite, reishi are o textura dura, „lemnoasa”, si este de o notorie dificultate in ce priveste digestia de catre stomacurile noastre. De aceea reishi este cel mai bine consumata sub forma de extract pentru o asimilare optima.
Sursele pentru acest articol includ:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21815423
http://www.thorne.com/altmedrev/.fulltext/7/3/236.pdf
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14713328
http://science.naturalnews.com/maitake_mushroom.html
http://science.naturalnews.com/cordyceps.html
http://www.naturalnews.com/042892_medicinal_mushrooms_healing_power_Reishi.html - cancer