Julian Treasure, un expert in acest domeniu, impartaseste cu noi cateva sfaturi despre cum sa imprimi mai multa personalitate cuvintelor tale: Cele 7 pacate ale unui discurs.
Sunt cateva reguli de bun simt. Treasure sfatuieste vorbitorul sa-si aleaga cuvintele cu grija si sa se puna in locul ascultatorilor. Aici gasiti Cele 7 pacate ale unui discurs mentionate de Treasure!
- Nu barfi.Cand vorbesti cu o persoana care barfeste nu te intrebi daca nu te va barfi si pe tine pe la spate?
- Evita sa-i judeci pe altii. Aceasta regula este legata de prima. Atunci cand ii judecam pe altii, ascultatorii simt ca ii judeci si pe ei. Si poate asa si este.
- Nu fi negativist. Cunosti persoane care tot timpul au ceva rau de spus despre orice? Nu sunt deloc amuzanti!
- Renunta sa te plangi. A te plange este ca si a fi negativist, doar ca vine mai mult din proprie initiativa. Este obositor sa asculti o persoana care isi afiseaza lista cu nemultumiri. Treasure denumeste vaicareala “nefericire virala.”
- Nu te mai scuza. Nu arunca vina pe altii! Este greu sa asculti persoane care se tot plang (#4!) de felul in care merg lucrurile, fara insa sa-si asume partea lor de raspundere pentru rolul jucat in derularea acestora.
- Nu exagera.Treasure spune ca acest obicei – pe care-l denumeste “inflorituri” – ne injoseste limbajul. Exagerarea e cea mai rea. (Am exagerat, ati vazut?)
- Nu fi dogmatic.Nimanui nu-i place sa fie bombardat cu pareri, mai ales daca sunt prezentate ca certitudini.
Aceasta lista pare sa se faca putin vinovata de pacatele trei si patru, dar nu se opreste aici. Deci cum trebuie sa tinem un discurs? Pe langa Cele 7 pacate ale discursului, Treasure ofera patru pietre de temelie pentru un discurs eficient:
- Fii cinstit.
- Fii natural.
- Manifesta integritate.
- Starea de spirit trebuie sa fie dragostea.
Treasure exemplifica toate aceste puncte si da exemple despre cum sa nu vorbim. Un secret de retinut (probabil ca multi trebuie sa lucreze la acesta) este sa uitam de teama de momentele de tacere. Un moment de tacere este mult mai bun decat “hmmm” si “aaaaaa” folosite deseori pentru a umple golurile.
Sursa utilizata:
http://www.care2.com/greenliving/7-deadly-sins-of-speaking.html - Julian Treasure despre discurs