REDUCERI ÎN COȘ LA FINALIZAREA COMENZII | 24-26 MAI

Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
 1. Viata Verde Viu
 2. Alimente
 3. Seminţe şi Nuci
 4. Tărâțe de Psyllium, 100g | Solaris

4,9

4,9 din 5

Pe baza opiniei a 843 de persoane

Adaugă la favoriteProducător >>
Tărâțe de Psyllium, 100g | Solaris

Tărâțe de Psyllium, 100g | Solaris

15.90 Lei

SKU: 5941828005431

Cantitate:

Tărâțele de Psyllium aduc în alimentație un aport ridicat de fibre benefice organismului. Normalizează tranzitul intestinal, fiind indicate deopotrivă în constipație și diaree. Conferă sațietate în timp scurt și reduc apetitul, favorizând controlul greutății corporale.

 

100 g

Descriere

Tărâțe de Psyllium, 100g | Solaris

 

Tărâțele de Psyllium aduc în alimentație un aport ridicat de fibre benefice organismului. Normalizează tranzitul intestinal, fiind indicate deopotrivă în constipație și diaree. Conferă sațietate în timp scurt și reduc apetitul, favorizând controlul greutății corporale. Curăță colonul și sunt excelente în cura de detoxifiere. Alte beneficii: scad nivelul colesterolului, glicemiei și al tensiunii arteriale. Au un efect protector, calmant, asupra mucoasei gastrice. Tărâțele de psyllium pot fi adăugate în apă, sucuri, lapte sau iaurt și servite ca atare. Sunt un bun agent de legare în compoziția unor pâinici, lipii sau alte aluaturi, în biscuiți, prăjituri raw-vegane, chiftele și droburi de post.

 

Ce sunt tărâțele de psyllium?


Tărâțele sunt învelișul exterior al semințelor de psyllium, care provin de la unele plante din familia botanică a pătlaginei. Genul Plantago conține peste 200 de specii diferite, dintre care cele mai cultivate pentru semințele lor sunt Plantago Ovata (numit și psyllium alb sau blond) și Plantago Psyllium (psyllium brun).

Fiecare plantă poate produce până la 15 000 de semințe gelatinoase din care se obțin tărâțele de psyllium. Psyllium este originar din Asia, se dezvoltă excelent în climate uscate și răcoroase, iar India este liderul mondial al exportului de semințe de psyllium.

Tărâțele de psyllium sunt celebre pentru textura gelatinoasă pe care o dobândesc după ce vin în contact cu apa sau alte lichide, în care încep apoi să se umfle. La baza acestor efecte se află conținutul ridicat de fibre (îndeosebi solubile) al semințelor de psyllium, care aduce o mulțime de beneficii organismului (vezi mai jos).

 

Cum se obțin tărâțele de psyllium?

„Pătlagina blondă” (sau psyllium-ul alb) este recoltată dis de dimineață, după căderea picăturilor de rouă, pentru a preîntâmpina pierderea sau distrugerea semințelor. Plantele sunt tăiate atunci când ajung la maturitate, pentru ca micile capsule ce conțin semințele să se poată deschide cu ușurință.

Plantele sunt legate, lăsate câteva zile la uscat, treierate, semințele fiind apoi vânturate (curățate). După aceea sunt măcinate, iar învelișul exterior, uscat, al semințelor mărunțite se separă și acesta constituie, de fapt, tărâțele de psyllium.

 

Ingrediente

Semințe de psyllium.

* Tărâțele de psyllium aduc în alimentație un aport ridicat de fibre, o singură lingură de psyllium asigurând 13-20% din necesarul zilnic. Totodată, au un conținut caloric și lipidic redus.

 

 

Valori medii nutriționale:

Valoare energetică – 1340 kJ/ 320 kcal
Grăsimi – 0 g (din care acizi grași saturați – 0 g)
Glucide – 80 g (din care zaharuri – 0 g)
Fibre – 80 g
Proteine – 0 g
Sare – 0 g

 

Tărâțele de psyllium sunt bogate mai ales în fibre solubile vâscoase, de tipul mucilagiilor, care se dizolvă cu ușurință în apă și formează o substanță asemănătoare unui gel. În timp ce absorb apa, tărâțele își pot mări de circa 10 ori volumul.

Psyllium-ul sub formă de tărâțe mai conține și unele minerale esențiale pentru un organism sănătos. Potrivit FoodData Central, într-o lingură de tărâțe de psyllium regăsim:

 • 5 mg sodiu
 • 0,9 mg fier (5% din DZR)
 • 48 g potasiu

 

Benficii

Fibrele prezente în tărâțele de psyllium sunt nedigerabile, dar sunt benefice pentru sănătatea organismului și te pot ajuta să pierzi kilogramele în plus nedorite.

Tărâțele de psyllium au excelente proprietăți laxative, demulcente, emoliente, antidiareice, hipoglicemiante, hipocolesterolemiante, depurative.

Ajută la prevenirea și tratarea constipației și diareei, fiind un excelent reglator al tranzitului intestinal și un bun „pansament” calmant la nivelul mucoasei intestinale. Sunt utile în caz de hemoroizi, sindromul colonului iritabil, în colita ulcerativă și în alte boli gastro-intestinale, în obezitate, cancer. Reduc nivelul colesterolului, tensiunii arteriale și al glicemiei, fiind un real ajutor în cazul diabetului și bolilor cardiovasculare.

 

 • În cura de slăbire

În societatea zilelor noastre, obezitatea este una dintre cele mai răspândite probleme de sănătate, care afectează toate grupele de vârstă și poate conduce la diabet, boli de inimă și alte afecțiuni cronice.

Tărâțele de psyllium se numără printre suplimentele naturale obținute din plante medicinale favorabile pentru reducerea greutății corporale în exces.

Psyllium absoarbe apa și formează un gel în tractul digestiv, care încetinește golirea stomacului. Aceasta conferă în același timp o senzație de sațietate de lungă durată, reducând apetitul. Un apetit scăzut previne supra-alimentarea și conduce la un aport caloric mai redus pe durata zilei.

Totodată, capacitatea tărâțelor de psyllium de a îmbunătăți pe cale naturală procesele de eliminare, îndepărtând deșeurile rapid și regulat din organism, are un efect pozitiv asupra greutății corporale și te ajută să slăbești.

Un studiu a arătat că administrarea unei cantități de 10 g de tărâțe de psyllium înainte de micul dejun și de prânz a condus la reduceri semnificative ale senzației de foame, a apetitului și a sațietății dintre mese, comparativ cu lotul placebo.

O cercetare publicată în revista Clinical and Experimental Hypertension a evidențiat faptul că suplimentarea cu psyllium pe o perioadă de 6 luni a favorizat scăderea indicelui de masă corporală.

 

 • În tratarea hemoroizilor

Printre principalele cauze ale apariției hemoroizilor se numără constipația cronică, dar și diareea cronică. Ambele afecțiuni exercită o presiune mărită asupra vaselor sanguine din zona rectului, conducând la inflamațiile ce reprezintă de fapt hemoroizii.

Consumate cu o cantitate adecvată de apă, tărâțele de psyllium au capacitatea de a stimula mișcarea peristaltică și de a menține un tranzit intestinal regulat. În același timp, înmoaie scaunele, ușurând eliminările și tratând pe cale naturală constipația.

Prin aceste acțiuni, tărâțele de psyllium reduc tensiunea și inflamația din zona rectală, fiind de un real ajutor în curarisirea și ameliorarea simptomelor dureroase ale hemoroizilor și fisurilor anale ce apar mai ales ca rezultat al constipației.

 

 • În constipație

Tărâțele de psyllium sunt principalul ingredient activ din compoziția Metamucilului, un supliment alimentar folosit în caz de constipație. Având un efect laxativ, sunt indicate în constipație.

Fibrele solubile vâscoase prezente în psyllium aderă la mâncarea parțial digerată din tractul digestiv, absorb apa și își măresc volumul. Astfel, tărâțele înmoaie scaunele formate și stimulează peristaltismul, ușurând și accelerând apoi eliminarea scaunelor din organism.

Conform unui studiu american publicat în revista Journal of the American Dietetic Association, tărâțele de psyllium (bogate în fibre solubile) s-au dovedit mai eficiente în cazul constipației decât tărâțele de grâu (bogate în fibre insolubile).

Potrivit unui alt studiu, un consum regulat de 5 g tărâțe de psyllium, administrate de două ori pe zi, timp de 2 săptămâni, a îmbunătățit considerabil tranzitul intestinal și textura scaunului, în cazul a 170 de subiecți ce sufereau de constipație cronică.

 

 • Pentru gastrită

Deși nu au fost realizate încă suficiente studii care să investigheze efectul tărâțelor de psyllium asupra gastritei, se știe despre psyllium că are proprietăți demulcente, care sunt benefice în boli inflamatorii ale membranei mucoase a stomacului (cum este și gastrita).

Un demulcent este un preparat mucilaginos care formează un film protector, calmant, la nivelul mucoasei, ameliorând durerile și inflamațiile.

Prin intermediul gelului protector pe care îl formează în stomac, tărâțele de psyllium alină sistemul digestiv și protejează împotriva acidității și iritației, calmând mucoasa inflamată a stomacului, care este specifică gastritei.

 

 • Pentru diareea cronică

Tărâțele de psyllium sunt un excelent reglator al tranzitului intestinal, având o acțiune antidiareică în cazul scaunelor moi, diareice.

Potrivit unui studiu din revista International Journal of Pharmacology, tărâțele de psyllium aborb apa în exces din fecale și întăresc scaunele, încetinind tranzitul acestora.

Datorită acestui mecanism, sunt benefice pentru persoanele care suferă de diaree cronică (în special blândă spre moderată).

 

 • Reglează nivelul de zahăr din sânge

Fibrele solubile din tărâțele de psyllium formează un gel care încetinește digestia alimentelor, precum și absorbția zahărului în sânge, fiind de un real folos pentru persoanele care suferă de diabet.

Acest tip de tărâțe ajută la menținerea în organism a unui echilibru glicemic sănătos. Controlează răspunsul glicemic după masă, reducând nivelul de zahăr din sânge.

În cadrul unui studiu, cercetătorii au administrat unui număr de 51 de persoane cu diabet de tip 2 câte 10 g de psyllium, de două ori pe zi. Aceasta a condus la o diminuare a constipației, greutății corporale, glicemiei și a nivelului colesterolului.

Întrucât tărâțele de psyllium încetinesc digestia mâncării, cercetătorii recomandă ca acestea să fie luate în timpul mesei, ca supliment alimentar, pentru a avea un efect mai puternic asupra nivelului de zahăr din sânge.

 

 • Tărâțele de psyllium și tensiunea arterială


Hipertensiunea arterială afectează în prezent mai mult de 30% din populația adultă, însă este o condiție ușor de prevenit. Tărâțele de psyllium (împreună cu o dietă potrivită) sunt o modalitate excelentă de a preveni sau a reduce tensiunea arterială mărită, ușurând astfel tensiunea asupra vaselor de sânge și arterelor inimii.

În același timp, prin efectul reglator la nivelul tensiunii arteriale al fibrelor din compoziție, tărâțele de psyllium au capacitatea de a reduce riscul afecțiunilor cardiovasculare.

Potrivit unui studiu din revista British Journal of Nutrition, administrarea zilnică a unei cantități de 7 g de psyllium, timp de 12 săptămâni, a condus în primele 6 săptămâni de tratament la o scădere cu 7% a tensiunii arteriale a unor pacienți hipertensivi.

Totodată, într-un studiu clinic randomizat, administrarea timp de 6 luni a tărâțelor de psyllium a redus în mod semnificativ atât tensiunea arterială sistolică, cât și tensiunea arterială diastolică pentru persoanele supraponderale ce prezentau hipertensiune arterială.

 

 • Ajută la scăderea colesterolului rău

Cercetările clinice au arătat că un consum zilnic de 7 sau mai multe grame de fibre solubile provenite din tărâțele semințelor de psyllium sunt suficiente pentru a reduce valorile colesterolului total și ale colesterolului LDL, doi biomarkeri esențiali ai bolii coronariene și altor afecțiuni cardiace.

Fibrele solubile din tărâțele de psyllium aderă la grăsimi și la acizii biliari, ajutând organismul să le elimine. Astfel, ficatul folosește colesterolul în procesul de înlocuire a acestor acizi biliari pierduți. Ca urmare, nivelul colesterolului „rău” (LDL) scade.

Cei 47 de participanți la un studiu care au consumat zilnic, timp de 6 săptămâni, câte 6 g de tărâțe de psyllium au experimentat o scădere cu 6% a colesterolului LDL și o îmbunătățire a colesterolului „bun” (HDL).

Având capacitatea de a reduce tensiunea arterială, de a îmbunătăți nivelul lipidelor și de a întări mușchiul cardiac, tărâțele de psyllium protejează sănătatea cardiovasculară, prevenind apariția aterosclerozei și a altor afecțiuni cardiace.

 

 • Detoxifiere cu tărâțe de psyllium

Mucilagiile prezente în tărâțele de psyllium au nu doar un efect laxativ, ci și detoxifiant. Fibrele solubile atrag toate deșeurile și toxinele, pe care le elimină apoi din organism, curățând în mod rapid și eficient colonul și întregul sistem gastro-intestinal.

 

Mod de administrare


Tărâțele de psyllium pot fi dizolvate în apă, sucuri de legume sau fructe, lapte vegetal sau iaurt și servite imediat după aceea, pentru ca gelul specific să se formeze în stomac, și nu în pahar.

Dozajul în mod comun recomandat (pentru reglarea tranzitului intestinal) este de 5-10 g de tărâțe de psyllium pe zi (eventual în mai multe reprize).

Pentru o acțiune laxativă, dozajul de tărâțe este necesar să fie mai mare și poate fi de minimum 5 g tărâțe, care pot fi administrate de 3 ori pe zi, fiind dizolvate în prealabil într-o cană mare de apă, suc etc.

Potrivit Dr. Axe. dozele tipic recomandate pentru administrarea tărâțelor de psyllium sunt:

· 1 lingură de tărâțe (dizolvată în 250 ml de apă, suc, lapte etc.) de 1-3 ori pe zi – pentru adulți și copii peste 12 ani.

· 1 linguriță, de 1-3 ori pe zi – pentru copiii cu vârste cuprinse între 6-12 ani.

 

La început de utilizare, o linguriță de tărâțe de psyllium poate fi suficientă, după care dozajul poate fi mărit la o lingură cu vârf de tărâțe de Psyllium.

Pe întreaga durată a administrării remediilor pe bază de psyllium, este important să consumi cel puțin 2 litri de apă pe zi, pentru a preveni deshidratarea.

Totodată, este important ca această cantitate de psyllium pe care o vei administra în mod regulat să fie mărită gradat, pentru a permite corpului să se obișnuiască cu un nivel crescut de fibre și pentru a preveni apariția unui eventual disconfort digestiv.

În funcție de scopul urmărit (preventiv, reglator, curativ etc.) pentru care dorești să consumi tărâțele de psyllium, cantitatea adecvată poate să difere.

 

Înainte de a include tărâțele de psyllium în dieta ta, îți recomandăm să consulți opinia unui medic nutriționist, care îți va indica în funcție de mai mulți factori un dozaj particularizat și potrivit pentru tine.

 

Producător: Solaris

Întrebări frecvente

1. Tărâțele de psyllium mă ajută la slăbit?


Da, tărâțele de psyllium te ajută să slăbești. Acestea conțin de 8 ori mai multe fibre solubile decât ovăzul, fibre care atunci când intră în contact cu apa formează un fel de gel la nivelul tractului digestiv. Acest gel încetinește tranzitul alimentelor în stomac, conferă sațietate de durată și reduce apetitul, fără a afecta nivelul de energie.

Tărâțele conțin puține calorii și scad aportul caloric pe durata zilei, ajutându-te să eviți supra-alimentarea. Totodată, sunt un bun laxativ, elimină reziduurile și îmbunătățesc homeostazia glucozei, menținând nivelul de zahăr din sânge în parametrii optimi, în mod constant.

Având în vedere toate aceste acțiuni ale sale, psyllium poate fi considerat un instrument bun pentru a dobândi succesul în dietele de slăbire.

 

2. În ce constă dieta cu tărâțe de psyllium?

Dieta cu tărâțe de psyllium presupune să dizolvi tărâțe de psyllium într-o cană mare de apă și să le consumi cu minim 30 de minute înainte de masă.

La început este suficientă o doză de psyllium pe zi, după care se poate mări frecvența administrării până la de 3 ori pe zi, în cure, după necesități sau la recomandarea medicului.

Tărâțele de psyllium pot fi luate la trezire, înainte de fiecare masă sau seara, cu o oră înainte de culcare. Poți testa mai multe variante de administrare pentru a o găsi pe cea mai potrivită pentru tine.

După ingerarea de tărâțe de psyllium (cu aproximativ 1 oră mai târziu) este recomandat să consumi cel puțin 250 – 500 ml de apă, pentru a obține rezultatul scontat.

Cu ajutorul acestei metode, vei putea suprima apetitul necontrolat și vei preveni supra-alimentarea.

Review-uri
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101