Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Natura
  4. Nu pierde superluna, cea mai mare luna plina din ultimii aproape 70 de ani

Nu pierde superluna, cea mai mare luna plina din ultimii aproape 70 de ani

Anul 2016 a fost un an plin de evenimente astronomice. Si, desi anul se apropie de sfarsit, surprizele inca nu s-au terminat. In 14 noiembrie vom putea admira o superluna spectaculoasa, cand luna va fi in cea mai apropiata pozitie fata de Pamant din

Anul 2016 a fost un an plin de evenimente astronomice. Desi mai sunt doar doua luni pana la sfarsitul anului, surprizele inca nu s-au terminat.

In 14 noiembrie vom putea admira o superluna spectaculoasa, cand luna va fi in cel mai apropiat punct fata de Pamant, ceea ce nu s-a mai intamplat din ianuarie 1948. Evenimentul este cu atat mai semnificativ cu cat luna va parea cu 14% mai mare si cu 30% mai luminoasa decat o luna plina obisnuita. Luna nu va mai fi din nou atat de aproape de Pamant pana in 25 noiembrie 2034.

Superluna nu este un eveniment foarte rar, insa este interesant, pentru ca luna are o orbita eliptica, in care una dintre parti, numita perigeu, este mai aproape cu 48 280 km de Pamant decat cealalta parte, numita apogeu.

Cand Soarele, Luna si Pamantul se aliniaza, in timp ce Luna orbiteaza Pamantul, fenomenul poarta numele de syzygy, iar cand acest lucru se intampla cu perigeul Lunii catre noi, Luna fiind in partea opusa a Pamantului fata de Soare, atunci fenomenul se numeste perigeu-syzygy. Din aceasta cauza Luna pare mult mai mare si mai luminoasa pe cer, creand acest fenomen deosebit pe care il numim superluna sau luna perigeu.

Astronomii monitorizeaza constant Luna pentru a intelege mai bine sistemul solar. In ultimii sapte ani Satelitul de recunoastere a lunii al NASA a cartografiat suprafata lunii si a surprins imagini uimitoare, de inalta definitie, ce vor fi folosite pentru a analiza si a intelege mai bine nu numai Luna, ci si Pamantul, pentru ca, daca intelegem mai bine felul in care Luna s-a schimbat in urma coliziunii cu asteroizii, vom intelege mai bine si istoria Pamantului.

Superluna poate fi uneori greu de distins de o luna plina obisnuita. De exemplu, daca Luna este sus pe cer si nu sunt in jur cladiri inalte sau alte forme de relief care sa poata fi folosite ca puncte de referinta, este greu de observat daca este mai mare decat o luna obisnuita.

Pe de alta parte, daca privesti luna intr-un loc in care este aproape de orizont, se poate produce un fenomen numit "iluzia lunii". NASA explica astfel: “Cand luna este aproape de orizont, aceasta pare neobisnuit de mare prin copaci, cladiri sau alte obiecte aflate la sol. Efectul este o iluzie optica, dar nu diminueaza cu nimic farmecul experientei.”

Asadar, care ar fi locul cel mai potrivit pentru a admira superluna din 14 noiembrie?

Gaseste o locatie ferita de luminile orasului. Si, pentru a te bucura de fenomen in toata splendoarea lui, atunci e bine sa privesti superluna pe 14 noiembrie la exact 8:52 a.m. EST (1352 GMT).

In decembrie mai are loc o superluna, la fel de importanta, dupa cum explica NASA:

"Superluna din 14 decembrie este remarcabila dintr-un motiv diferit: va epata ploaia de meteoriti Geminide. Lumina lunii va diminua vizibilitatea meteoritilor de cinci sau chiar zece ori, transformand fantasticul fenomen al Geminidelor intr-un eveniment astronomic nesemnificativ. Amatorii de fenomene astronomice vor fi norocosi daca vor reusi sa vada cateva zeci de Geminide pe ora la momentul de varf al acestora. Dar, cel putin, luna va fi remarcabila.”

Sursa utilizata: http://www.collective-evolution.com/2016/11/04/were-about-to-see-a-record-breaking-supermoon-biggest-in-nearly-70-years/

#luna #luna plina #nasa #pamant #soare #superluna
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101