Barbatii care privesc mai mult de 20 de ore pe saptamana la televizor ar putea avea jumatate din numarul de spermatozoizi ai celor ce privesc rar la TV, potrivit unui studiu condus de cercetatori de la Scoala Harvard de Sanatate Publica si publicat in Jurnalul Britanic al Medicinei Sporturilor.
Pentru a examina efectul nivelelor de activitate fizica asupra sanatatii barbatilor, cercetatorii au analizat lichidul seminal a 189 de barbati intre 18 si 22 de ani care au particpat la studiul Rochester Young Men din 2009 pana in 2010.
“Majoritatea studiilor anterioare asupra activitatii fizice si calitatii spermei s-au concentrat asupra alergatorilor de maraton si ciclistilor, sportivi profesionisti care au atins nivele de activitate fizica pe care majoritatea persoanelor nu le pot egala”, a spus cercetatorul sef Jorge Chavarro. “Am putut sa examinam o gama de activitati fizice care este mai relevanta pentru barbatii din populatia generala”.
Participantii au raspuns la intrebari despre obiceiurile lor de a privi la TV si modelele de activitate fizica, ca si despre cativa factori de risc cunoscuti pentru scaderea numarului de spermatozoizi,, inclusiv dieta, fumatul si stresul. Cercetatorii au descoperit ca barbatii care petreceau 15 sau mai multe ore efectuand exercitii fizice moderate in fiecare saptamana aveau un procent al numarului de spermatozoizi cu 73% mai mare decat barbatii care faceau mai putin de cinci ore de exercitiu fizic pe saptamana. Acest lucru a fost adevarat chiar si pentru barbatii supraponderali sau fumatori. Nu a fost gasita nici o diferenta la barbatii care faceau doar exercitii usoare.
Barbatii care priveau 20 sau mai multe ore la TV pe saptamana aveau totusi un procent cu 44% mai mic de spermatozoizi decat barbatii care nu priveau aproape deloc la TV.
Acest lucru a fost adevarat chiar si pentru barbatii care efectuau 15 sau mai multe ore de exercitii fizice moderate pe saptamana. Deci privitul la televizor parea sa contracareze efectele binefacatoare ale unui stil de viata moderat activ.
Cercetatorul sef Audrey Gaskins a descris diferentele numarului de spermatozoizi observate in studiul respectiv ca fiind “destul de impresionante”.
Motive neclare de scadere a numarului de spermatozoizi
Numarul de spermatozoizi a continuat sa scada la barbatii din lumea occidentala timp de zeci de ani. De exemplu, un studiu recent a aratat un declin de 33% al numarului de spermatozoizi intre 1989 si 2009.
Numarul de spermatozoizi este o masura a calitatii spermei, care de asemenea a fost in declin. Numarul scazut de spermatozoizi sporeste riscul de infertilitate, probleme cardiace, si cancere ale prostatei si testiculelor.
Cercetatorii au sugerat doua potentiale explicatii pentru legatura dintre privitul la TV si numarul scazut de spermatozoizi.
Mai inainte de toate, este bine stabilit faptul ca exercitiile fizice stimuleaza corpul sa produca mai multi antioxidanti, ceea ce previne stresul oxidativ, care poate impiedica producerea de celule ale spermei. In al doilea rand, unii cercetatori cred ca sezutul pentru perioade lungi de timp ar putea sa preseze scrotul de corp, incalzind testiculele peste temperatura la care poate avea loc sinteza sperrmei.
“Stim ca barbatii care poarta chiloti prea stramti au o sperma mai slaba”, a spus Allan Pacey de la Societatea Britanica a Fertilitatii. “Asta nu este departe de a sta pe canapea... pentru prea mult timp si a-ti incalzi prea indelung testiculele. Banuiesc ca este acelasi mecanism”.
Surse:
http://www.hsph.harvard.edu
http://news.nationalgeographic.com
http://www.huffingtonpost.com