Guta este o afectiune metabolica caracterizata prin inflamarea incheieturilor.
Aceasta inflamare poate fi una usoara si se poate manifesta prin amorteli la nivelul membrelor sau poate lua forma unei dureri acute si poate sa apara in decurs de cateva ore.
Principala cauza este acumularea de acid uric datorita unei eliminari deficitare sau a unei secretii in exces.
Acidul uric se formeaza prin descompunerea purinelor, substante care apar in mod natural in corp si care sunt prezente si in multe alimente.
Cand rinichii nu au capacitatea de a elimina acidul uric din corp, acesta se cristalizeaza si se depoziteaza in jurul incheieturilor.
Cum se reduce acidul uric
In primul rand trebuie facute cateva modificari in alimentatie, care sa fie mentinute pe tot restul vietii. O alimentatie potrivita include o mare varietate de fructe si legume cat mai colorate, cereale intregi, neprocesate si nefortificate.
- Reducerea zaharurilor procesate, a alimentelor bogate in grasimi saturate si a alcoolului este oricand o alegere buna, nu doar pentru cei care sufera de guta.
- Corpul trebuie hidratat cu apa, sucuri naturale fara adaos de zahar, apa infuzata cu fructe si ceaiuri de plante indulcite cu miere.
- Stresul trebuie redus pe cat posibil prin mijloace aflate la indemana oricui. O drumetie in natura atat posibilitatea unui exercitiu fizic, cat si un mediu potrivit pentru meditatie.
- Apa, pe langa faptul ca hidrateaza corpul, elimina toxinele impreuna cu acidul uric in exces.
Bauturi cu efect tonifiant, bune pentru guta
- Apa cu lamaie este delicioasa, mareste alcalinitatea in corp si previne cristalizarea acidului uric. Bea in fiecare dimineata o cana cu apa calda, in care storci o jumatate de lamaie.
- Consuma o cana cu apa in care adaugi o lingura de otet din cidru de mere, inainte de pranz si de cina. Otetul din cidru de mere mareste alcalinitatea. Un mediu mai alcalin previne guta si multe alte probleme de sanatate. Acest tip de otet contine acid malic, considerat util in dizolvarea si eliminarea acidului uric din corp.
- Bicarbonatul de sodiu s-a dovedit un bun candidat in prevenirea acumularii de acid uric in corp. O jumatate de lingurita de bicarbonat de sodiu la o cana de apa pe zi este cea mai buna masura de preventie. Cresterea dozei pana la o lingura este mai eficienta pentru atacurile de guta.
Alimente recomandate pentru guta
- Spitalul Universitar din Zurich, Elvetia a descoperit ca extractul de Gheara Dracului are proprietati antiinflamatorii importante. Cincisprezece flavonoide au fost descoperite ca pot reduce acidul uric din corp, iar doua dintre acestea sunt kaempferolul si quercetina, prezente in patrunjel. Acesta mai contine si apigenina, care inhiba enzima oxidaza xantina, despre care se crede ca determina convertirea purinelor in acid uric.
- Semintele de in, de asemenea, au dovedit in cadrul unor teste de laborator la Universitatea Federala Fluminense ca reduc acidul seric.
- Curcumina, prezenta in turmeric, s-a dovedit ca joaca un rol important in protectia rinichilor si ca are actiuni puternic antiinflamatorii.
- Bromelina, derivata din ananas, a demonstrat si ea efecte antiinflamatorii si analgezice in teste clinice.
- Ciresele, fructele de padure si strugurii contin proantocianidine si antocianidine, sau polifenoli, care au dovedit proprietati antiinflamatorii in teste efectuate la Colegiul Medical Lanzhou.
In timpul atacurilor de guta pacientii trebuie sa odihneasca zona afectata si sa faca bai de saruri Epson cel putin de 3 ori pe saptamana pentru a reduce inflamatia si durerea.
Pe langa aceasta, se folosesc comprese reci si fierbinti pentru a ameliora durerea si starea de inflamare. Compresele se aplica alternativ, cate 15 minute, timp de 2-3 ore.
Este, desigur, important ca, de cate ori exista suspiciunea unei probleme de sanatatea, sa te adresezi medicului.