Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. 3 jocuri mentale care te ajută să fii mai ancorat in prezent

3 jocuri mentale care te ajută să fii mai ancorat in prezent

nbsp; Michael Singer, autorul cartii The Surrender Experiment (Experimentul renuntarii de sine), povesteste despre o conversatie pe care o purta cu un tanar. La un moment dat in timpul discutiei, Singer a facut o pauza gandindu-se la ce avea sa

Ce s-ar intâmpla daca am inceta sa fortam lucrurile si - in schimb - sa le lasam sa se desfasoare?

Michael Singer, autorul cartii The Surrender Experiment (Experimentul renuntarii de sine), povesteste despre o conversatie pe care o purta cu un tânar. La un moment dat in timpul discutiei, Singer a facut o pauza gândindu-se la ce avea sa spuna in continuare. Acesta a fost unul din acele momente pe care el le numeste momente in care “ni se aprinde beculetul”.

Tot ce conteaza pentru adevarata dezvoltare personala este sa intelegi ca nu esti una si aceeasi cu vocea din mintea ta —esti doar persoana care o aude.”

El a devenit constient de vocea sa interioara: acea parte a noastra, care cauta cu infrigurare un mod de a continua conversatia. “Am observat ca nu ma simteam in largul meu si cautam sa spun ceva,” relateaza el in autobiografia sa. “Pentru prima oara in viata, mintea si emotiile erau ceva de care imi dadeam seama, in loc sa fie ceva ce doar simteam.”

Daca ai incercat vreodata sa meditezi, stii ca vocea ta interioara nu tace niciodata. Ea face permanent comentarii despre ce ne place, ce nu ne place, ce ne irita, ce speram, ce visam. Tot ea ne proiecteaza in viitor si ne rumega trecutul. Daca cineva ti-ar spune ca aude voci, probabil te-ai gandi ca este nebun - insa adevarul este ca fiecare dintre noi auzim cel putin o voce.

Ai suporta ca cineva sa-ti spuna constant ca nu esti suficient de bun, sa-ti aminteasca mereu de cele mai proaste momente din trecut sau sa-ti prezica cele mai pesimiste scenarii pentru viitor? Desigur ca nu.

Cand devii constient de acea voce si inveti sa o observi faci un important pas inainte in propria dezvoltare personala. Invatam astfel sa gandim dincolo de ceea ce simtim — ne putem reeduca pentru o viata mai buna. Nu trebuie sa crezi tot ce gandesti, insa trebuie sa fii constient de aceasta voce daca vrei sa ai libertatea de a alege.

Singer a invatat in decursul catorva decenii unele trucuri pentru a invata cum sa distinga aceasta voce. El le numeste “jocuri ale mintii.” Este mai amuzant sa le consideri jocuri - un fel de distractie pentru momentele de relaxare mentala - cum ar fi ritualul de dimineata sau cand impaturesti rufele uscate. Iata trei dintre acestea:

Jocul mintii #1: Gandeste-te la mintea ta

 Jocul este sa te gandesti la mintea ta. Timp de 24 de ore, nu faci decat sa te gandesti la mintea ta, ori de cate ori poti. Tine minte de cate ori te gandesti la ea si ofera-ti recompense in “puncte de constientizare” ori de cate ori o faci.

In momentul in care incepi sa te gandesti la mintea ta, intelegi ca nu esti mintea ta. Simplul fapt ca te gandesti la ea implica o delimitare: exista un “eu” care se gandeste la “mintea mea.” Constientizarea este un instrument puternic pentru dezvoltarea personala.

Nu te lasa inselat de simplitatea jocului. Pare usor, dar este greu sa-l joci mai mult de o ora. Motivul este ca ne lasam furati de minte — uitam. Secretul este sa continuam jocul, timp de 24 de ore.

La sfarsitul zilei noteaza-ti scorul - punctele de constientizare - apoi continua cu jocul urmator. Incearca sa-ti depasesti scorul in fiecare zi. Astfel iti vei putea monitoriza progresul.

Jocul mintii #2: Ia un loc in loja

Imagineaza-ti ca esti intr-o sala de teatru si ca stai intr-o loja. Mintea ta este scena luminata de reflectoare. Tu esti publicul. Mintea ta este spectacolul. Iar tu o privesti de la inaltime.

Imagineaza-ti ca toate gandurile si emotiile tale se desfasoara pe scena. Te poti privi pe tine insuti/insati cum repeti discutia aceea dificila pe care ai avut-o cu colegul tau de munca sau reactia plina de mânie fata de cineva din familie.

Psihologii ne spun ca atunci cand vizualizam conceptele reusim sa le stapanim mai bine. Acest joc al mintii "in loja" ne ajuta sa dezvoltam aceasta senzatie de control. Acest joc al mintii te face sa privesti mintea dintr-o cu totul alta perspectiva.

In urmatoarele 24 de ore, incearca sa repeti aceasta vizualizare cat de des poti. La sfarsitul zilei, noteaza-ti scorul obtinut. Urmatoarea data incearca sa-ti depasesti propriul punctaj.

Jocul mintii #3: La ce ma gandeam adineauri?

In al treilea joc al mintii iti pui urmatoarea intrebare, cat de des poti: "La ce ma gandeam adineauri?"

De exemplu, speli vasele si te gandesti la o prostie pe care ai facut-o cand aveai 20 de ani. Atunci raspunsul va fi “regret” si te punctezi. La sfarsitul zilei aduni punctele si vezi care este scorul.

In toate aceste jocuri ale mintii, secretul este sa-ti 'surprinzi" mintea in timp ce gandeste, apoi sa-ti acorzi imediat un punct. Ca in orice competitie, recompensa este importanta! Si in meditatia traditionala se incearca observarea mintii in timp ce aceasta gandeste, insa multi oameni raman cu un gust amar de frustrare: “Nu reusesc sa-mi fac mintea sa stea intr-un loc.”

Cand iti oferi singur o recompensa pentru ca ti-ai surprins mintea, primesti un mic impuls de dopamina. Te educi sa-ti observi mintea. Cand joci aceste jocuri ale mintii in mod constant, zi de zi, incepi sa observi in mod natural acea voce mentala — si asa incepi sa-ti dezvolti controlul asupra gândurilor.

Sursa utilizata: http://www.mindbodygreen.com/0-24256/3-mindfulness-practices-that-blow-meditation-out-of-the-water.html

Ce spun cititorii despre "3 jocuri mentale care te ajută să fii mai ancorat in prezent"

Mădălina Sangeorzan06 April 2022 11:56Raspunde

Îmi doresc un joc care să mă liniștească.

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101