Desi Marea Piramida din Gizeh (cunoscuta si sub numele de Piramida lui Keops), Egipt, este cea mai fascinanta piramida a lumii, cu siguranta nu este si cea mai mare. Acest titlu ii revine Marii Piramide din Cholula, Mexic.
Stravechiul templu aztec din Puebla, Mexic, cu o structura de baza de patru ori mai mare decat piramida din Gizeh si un volum dublu, este deseori trecut cu vederea, pentru ca este atat de acoperit de numeroase straturi de pamant, incat are mai mult aspect de munte, decat de loc sacru.
A trecut neobservat pana si de faimosul explorator Hernán Cortés, care a construit o biserica exact deasupra lui.
Marea Piramida din Cholula, cunoscuta de localnici sub denumirea de Tlachihualtepetl ("muntele construit de om"), are o inaltime de aproximativ 66 m si o latime de 450 m.
Desi arheologii nu au reusit inca sa cada de acord asupra intemeietorilor complexului, se stie ca acesta dateaza din jurul anului 300 I.Hr.
Cat priveste povestea din spatele acestui complex plin de mister, se spune ca orasul aztec Cholula a fost invadat de spanioli in octombrie 1519, care l-au jefuit si ars aproape in intregime. Ca simbol al stapanirii spaniole si crestinatatii, spaniolii au ales "dealul" cel mai inalt al orasului pentru a construi “Iglesia de Nuestra Señora de los Remediosa,” o parohie catolica.
Insa sub acest "deal" se afla cea mai mare piramida din intreaga lume, construita din chirpici, un fel de caramida facuta din lut ars, pe sase straturi suprapuse, ridicate de-a lungul mai multor generatii. Ori de cate ori se termina un strat, o noua serie de lucrari erau reluate pentru a continua constructia. Aceste etape de constructie au facut posibil ca Marea Piramida din Cholula sa capete proportii atat de mari.
Se crede ca aztecii au folosit Marea Piramida din Cholula ca lacas de adoratie timp de aproape 1.000 de ani, dupa care s-au mutat intr-o locatie mai noua si mai mica din apropiere.
Inainte de inlocuirea lor cu structuri mai noi, piramida era decorata cu insecte de culoare rosie, neagra si galbena, insa, in lipsa unor lucrari de intretinere, caramizile din chirpici au fost acoperite in timp de o vegetatie abundenta de plante tropicale.
“A fost abandonata in jurul secolului 7 sau 8 CE,” a explicat arheologul David Carballo. “Choluteca a avut un templu-piramida mai nou, in apropiere, pe care cuceritorii spanioli l-au distrus.”
Cand a sosit in Cholula in 1519, Cortés si oamenii sai au ucis aproape 3.000 de oameni intr-o singura ora, adica aproape 10 % din intreaga populatie a orasului si au ras de pe fata pamantului multe dintre structurile religioase ale acestora, in timp ce pretioasa piramida a ramas, din greseala, neatinsa.
Nu se stie daca aztecii au folosit in mod intentionat caramizile din chirpici pentru a incuraja vegetatia sa creasca si sa acopere in cele din urma constructia, insa, in orice caz, acest lucru a salvat piramida. Avand un aspect de deal, aceasta iluzie, intentionata sau nu, a permis oamenilor de stiinta din ziua de azi sa o poata studia si aprecia.
Pe langa faptul ca este cea mai mare piramida din intreaga lume, constructia este considerata cel mai mare monument construit pana in prezent de o civilizatie, pe intreg pamantul.
Piramida a fost descoperita abia la inceputul anilor 1900, in timpul unor lucrari pentru un asezamant psihiatric din apropiere. Arheologii au facut sapaturi in jurul anului 1930 si au inceput sa o scoata la lumina, construind o serie de tunele de acces, lungi de 8 km.
Acum, la peste 2.300 de ani de la inaltarea sa, constructia a devenit o atractie turistica.
Sursa utilizata: http://www.collective-evolution.com/2016/08/30/the-worlds-largest-pyramid-is-hidden-under-a-mountain-in-mexico/