Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Minte
  4. Oamenii puternici îsi gasesc inspiratia în ei însisi

Oamenii puternici îsi gasesc inspiratia în ei însisi

In timpul discursului pe care l-a tinut la decernarea premiului Oscar pentru cel mai bun actor in 2014, Matthew McConaughey si-a amintit ca in adolescenta o doamna l-a intrebat, "Cine e eroul tau?" Iar el i-a raspuns, "Stiti cine este? EU....

 

In timpul discursului pe care l-a tinut la decernarea premiului Oscar pentru cel mai bun actor in 2014, Matthew McConaughey si-a amintit ca in adolescenta o doamna l-a intrebat, "Cine e eroul tau?" Iar el i-a raspuns, "Stiti cine este? Eu, peste 10 ani." McConaughey a explicat ca avea nevoie de un model care sa-l inspire si l-a gasit in el insusi, cel care urma sa devina peste câtiva ani.

Un studiu recent despre sursele de inspiratie ale oamenilor puternici arata ca McConaughey nu este singurul care isi gaseste astfel inspiratia.

"Oamenii puternici se inspira din propriile lor experiente, nu din ale altora " a spus Gerben van Kleef, cercetatorul care a condus studiul si profesor de psihologie sociala la Universitatea din Amsterdam, Olanda. "Prin opozitie, persoanele cu mai putina putere interioara au o capacitate mai mare de a se inspira de la altii."

Oamenii puternici de obicei nu sunt buni ascultatori, dar se entuziasmeaza atunci când vorbesc despre propriile lor experiente, a mai adaugat van Kleef. El si colegii sai au decis sa afle de ce si sa testeze daca oamenii puternici - adica persoanele care ii pot influenta si pe altii - isi gasesc inspiratia in ei insisi.

Cercetatorii au desfasurat patru experimente pentru a determina sursa de inspiratie a oamenilor puternici. In fiecare dintre acestea, intre 82 si 239 de studenti din primii anii de facultate de la Universitatea din Amsterdam si Universitatea din California, Berkeley, au raspuns la chestionare legate de cât de puternici se simt, autoevaluându-se pe baza unor afirmatii de genul "Ii pot determina pe altii sa faca ce vreau eu" si "Cred ca am multa putere".
Intr-un experiment, studentii care se simteau mai puternici au declarat ca isi gasesc inspiratie mai mult la ei insisi decat la altii in cadrul unor conversatii obisnuite. In altul, studentii au fost impartiti pe perechi si rugati sa impartaseasca si apoi sa asculte o experienta plina de inspiratie, evaluând cât de inspirati s-au simtit pe parcursul intregii conversatii.
Studentii care se simteau mai puternici au raportat sentimente mai intense de fericire, speranta, entuziasm si mândrie fata de studentii care se simteau mai putin puternici. Pe lânga acest lucru, studentii mai puternici au declarat sa se simt mai inspirati de propriile povestiri decât de cele ale colegilor, spre deosebire de persoanele mai putin puternice.

EU, ca sursa de inspiratie

Nu este clar de ce oamenii puternici gasesc mai multa inspiratie in ei insisi, insa cercetatorii au oferit trei teorii.
"Persoanele puternice au tendinta de a-si acorda mai multa importanta lor insisi subapreciindu-i pe ceilalti, precum si de se aseza pe ei insisi pe primul plan in defavoarea altora pe parcursul interactiunilor lor sociale . Ne-am gandit ca aceste tendinte se pot reflecta si in modurile in care oamenii puternici isi gasesc inspiratia." a declarat van Kleef pentru site-ul Live Science.

Oamenii puternici se considera deseori superiori altora, a spus el. "Am concluzionat ca oamenii puternici apreciaza mai greu valoarea altor persoane," a spus van Kleef.
De asemenea, oamenilor  in general le place sa vorbeasca despre ei insisi, dar incearca sa nu exagereze din cauza presiunii sociale. Insa oamenii puternici sunt mai putin susceptibili la presiunile sociale, de aceea e mai usor pentru ei sa "se laude in public cu propriile lor experiente deosebite," a spus van Kleef.
Studiul arata si ca oamenii puternici sunt, in medie, mai narcisisti decat persoanele mai putin puternice, a adaugat el. Dar este un scenariu de genul cine a aparut primul, oul sau gaina ?.

"Persoanele narcisiste pot manifesta o dorinta mai puternica de a ajunge pe pozitii puternice, iar persoanele care detin functii de putere cu timpul adopta tendinte mai narcisiste," a mai spus van Kleef.

Studiul ii va ajuta pe oamenii de stiinta sa aiba o imagina de ansamblu mai clara asupra tiparului comportamental si social al  celor puternici, a spus Kristin Laurin, asistent universitar de comportament organizational la Scoala de Afaceri Stanford, care a luat parte la studiu.
Poate studiile viitoare vor analiza modul in care altii reactioneaza in relatia cu oamenii puternici, daca gasesc preocuparea acestora de sine suparatoare sau, dimpotriva, este o usurare, pentru ca astfel nu trebuie sa vorbeasca ei prea mult.

Cu alte cuvinte, intrebarea este: când esti puternic din punct de vedere emotional, faptul ca esti propria ta sursa de inspiratie reprezinta un beneficiu sau te poate face sa pierzi oportunitati valoroase ?

#influenta #perceptie #retete raw vegan #studiu
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101