Este mai putin stiut faptul ca femeile sunt mai predispuse la afte decat barbatii, insa este adevarat. Aftele pot fi ereditare – pot fi mostenite genetic sau favorizate de un factor din mediu, precum produsele alimentare sau alergenii! Din pacate, insa, aftele pot sa apara la orice varsta. Stii care sunt cauzele unei afte sau cum poti scapa de ele mai repede? Iata cateva informatii utile despre afte si metode de vindecare!
Ce este o afta bucala?
Afta bucala este o ulceratie mica, benigna ce se poate dezvolta pe tesutul moale din interiorul obrajilor sau al buzelor, sub limba sau la baza gingiilor. Mai este numita si ulceratie aftoasa. Majoritatea aftelor bucale nu depasesc 1 cm in diametru.
O afta are in mod normal forma rotunda sau ovala, este alba sau galbena in mijloc si are marginile rosii. Se poate simti o senzatie de arsura sau gadilatura inainte de aparitia unei afte.
Spre deosebire de herpes care poate aparea ca urmare a febrei sau a unei raceli (cauzate de virusul de herpes) aftele nu apar niciodata pe partea exterioara a gurii si nu sunt contagioase. Sunt, insa, dureroase, iar durerea se simte in special la vorbire sau in itmpul consumului de mancare.
Tipuri de afte si simptomele acestora
- Afte minore
- se vindeca in 1-3 saptamani de la aparitie, fara sa lase urme
- pot fi dureroase, mai ales in timpul consumului de mancare
- de regula sunt mici, ovale, cu marginile rosii
- cea mai intalnita forma de afte
- Afte majore
- dureaza chiar si sase saptamani pana la vindecare si lasa urme vizibile
- pot fi extrem de dureroase
- sunt mai adanci si mai mari decat aftele minore
- de obicei sunt rotunde fara margini definite, insa pot avea margini neregulate cand sunt foarte mari
- o forma mai rar intalnita
- Afte herpetiforme
- sunt rare si de obicei apar la batrani
- sunt de dimensiunea unei gamalii de ac, dar apar in grupuri de 10 pana la 100, unindu-se uneori intr-o afta ulceroasa mare cu margini neregulate
- se vindeca fara urme in 1-2 saptamani
Simptome mai putin intalnite cuprind:
- febra
- disconfort sau stare de rau
- noduli limfatici inflamati
Care sunt cauzele aftelor?
Cauza exacta nu este cunoscuta, insa se crede ca sunt mai multi factori care pot declansa aparitia unei afte, precum muscarea accidentala a obrazului, o sensibilitate alimentara (de obicei la un fel de mancare acida, condimentata sau la gluten), perierea mai dura a dintilor, o rana in urma unei interventii dentare, pasta de dinti sau apa de gura cu lauril sulfat de sodiu, stres emotional, modificari hormonale sau prezenta bacteriei Helicobacter pylori sau H. pylori (aceeasi care cauzeaza si ulcerul peptic). Si carenta de vitamine B, zinc, folat (acid folic) si/sau fier se crede ca poate contribui la dezvoltarea aftelor.
Acestea apar si in alte cazuri precum:
- Virusi care ataca sistemul imunitar, cum ar fi HIV
- Boala celiaca, o afectiune autoimuna care apare la persoanele predispuse genetic atunci cand consumul de gluten deterioreaza intestinul subtire; se estimeaza ca aceasta boala afecteaza unul din 100 de oameni in intreaga lume.
- Colita ulceroasa, boala Crohn sau alte probleme digestive inflamatorii
- Boala Behcet, o afectiune rara, cronica, autoinflamatorie, cu origini necunoscute care cauzeaza inflamatii in intreg corpul, inclusiv la nivelul gurii
Remedii naturale pentru tratarea aftelor bucale
Majoritatea aftelor sunt foarte mici si dispar de la sine intr-o saptamana sau doua fara sa lase urme. Dar, chiar daca sunt mici, nimeni nu-si doreste sa stea sapte sau 14 zile cu o sursa constanta de durere in gura.
Din fericire, exista si metode naturale de ameliorare a durerii si de accelerare a vindecarii.
- Solutie pe baza de aloe pentru clatire
Aceasta solutie usor de facut reduce inflamatia si amelioreaza durerea rapid.
INGREDIENTE:
- 1 lingurita de bicarbonat de sodiu
- 2 linguri suc aloe vera
- 1/2 cana apa calda
MOD DE PREGATIRE:
- Combina toate ingredientele intr-un pahar sau cana si amesteca bine.
- Ia cate putin din solutia obtinuta si clateste bine gura cel putin 10 secunde. Apoi scuipa, fara sa inghiti. Repeta pana se termina solutia.
- Repeta 1 data pe zi pana cand afta este complet vindecata.
- Pune gheata
Se sug cuburi de gheata pentru a calma durerea si a reduce inflamatia. Gheata incetineste circulatia sangelui, reducand astfel durerea si inflamarea.
- Ai grija ce mananci
Evita produsele cu consistenta dura (cum ar fi painea prajita), condimentate (sosul iute) sau acide (sucul de portocale) care pot irita si accentua durerea. O metoda sigura prin care poti agrava o afta este sa consumi unul dintre aceste tipuri de alimente, sau pe toate.
- Ia suplimente cu vitamine B
Un studiu dublu-orb a descoperit ca suplimentarea cu vitamina B12 sublinguala previne reaparitia aftelor chiar si la persoanele care nu sufera de carente de B12. Cantitatea folosita in studiu a fost de 1.000 de micrograme (1 miligram) de doua ori pe zi timp de sase luni.
In plus, suplimentarea zilnica cu vitaminele B — 300 miligrame de vitamina B1, 20 miligrame de vitamina B2 si 150 miligrame de vitamina B6 — a ameliorat simptomele. In special, carenta de tiamina (B12) a fost asociata cu riscul marit de afte.
- Consuma probiotice
Bacteriile bune care traverseaza gura calmeaza si ajuta la vindecarea mai rapida a aftei.
- Lemnul dulce deglicirizinat
Studiile arata ca persoanele care au facut gargara de patru ori pe zi cu un extract lichid de lemn dulce deglicirizinat dizolvat in apa calda au observat ameliorarea simptomelor. Dintre pacientii testati, 75% au observat imbunatatiri de pana la 50-75 % inca din prima azi si si-au vindecat aftele pana a treia zi.
Amesteca 1/2 lingurita de extract de lemn dulce cu un sfert de cana de apa, clateste, fa gargara si clateste, de cateva ori pe zi.
- Otet din cidru de mere
Amesteca in cantitati egale otet din cidru de mere si apa calda, apoi foloseste solutia pentru gargara zilnica. Otetul din cidru de mere contine acid acetic, care are abilitatea de a ucide bacterii "rele" si in acelasi timp promoveaza multiplicarea bacteriilor "bune". Practic actioneaza ca un antibiotic natural pentru afte.
- Peroxid de hidrogen (apa oxigenata)
Foloseste o discheta demachianta pentru a aplica un amestec din jumatate apa si jumatate peroxid de hidrogen direct pe afta. Nu consuma alimente sau bauturi o ora dupa aplicare. Aplica zilnic.
- Foloseste pliculete de ceai
Cand mai bei ceai negru (preferabil organic), nu arunca pliculetul daca ai o afta, pentru ca aplicarea pliculetului direct pe afta poate reduce durerea si inflamatia. Acest lucru se datoreaza continutului de tanin din ceai.
- Renunta la gluten
Daca ai intoleranta la gluten, aceasta poate fi asociata cu aftele si e bine sa-ti faci analize pentru boala celiaca. Eliminarea glutenului va fi, in acest caz, principala masura de protectie contra aftelor.
- Verifica nivelul de zinc
Carenta de zinc este asociata cu aftele, de aceea remedierea acesteia poate vindeca si aftele. E bine, insa, sa consulti un medic inainte de a apela la suplimente cu zinc pe termen lung.
Un test preliminar a descoperit ca suplimentarea cu pana la 150 miligrame de zinc pe zi a redus reaparitia aftelor cu 50, pana la 100 %. Participantii cu carente de zinc au avut cele mai mari avantaje. Dropsurile cu zinc, de calitate, luate de doua ori pe zi, sunt o metoda simpla de a vindeca aftele, dar si de a accelera vindecarea unei raceli.
- Inlatura produsele cu lauril sulfat de sodiu
Inlatura in intregime pasta de dinti si apa de gura cu lauril sulfat de sodiu, un agent folosit pentru formarea spumei, care s-a dovedit ca favorizeaza formarea de afte si reaparitia acestora. Un studiu norvegian a asociat lauril sulfatul de sodiu cu incidenta aftelor. S-a descoperit ca efectul nociv al lauril sulfatului de sodiu asupra stratului bucal de mucine, cu expunerea epiteliului aferent, induce o incidenta marita a reaparitiei aftelor.
Cand este indicat sa consulti un medic
Consultarea medicului se impune daca afta este insotita de febra, diaree, dureri de cap si/sau iritatii ale pielii. De asemenea, se impune si daca aftele sunt neobisnuit de mari, dureaza mai mult de doua saptamani, se intind si la nivelul buzelor sau aparitia repetata este excesiv de frecventa.
Aftele repetate, in special daca apar afte noi inainte sa se vindece cele vechi, sunt un alt motiv de ingrijorare — ca si durerea insuportabila, excesiva, sau care ingreuneaza excesiv consumul de mancare sau bauturi.
Uleiul de arbore de ceai este foarte bun. si pentru un rezultat pozitiv si rapid mai iau si pastilele trachisan. au efect antibacterian.