Un raport recent, publicat de Universitatea Davis din California, contine dovezi importante in sprijinul folosirii bicicletei ca mijloc de transport principal, in locul masinii. Simplul fapt ca mergi cu bicicleta la munca, la piata, sau pentru a te intalni cu prietenii la cina poate schimba lumea.
Cercetarile facute realizarii raportului au dus la concluzia ca folosirea bicicletelor pe post de mijloc de transport poate genera oraselor de pretutindeni o economie estimata la 25 miliarde de dolari pana in 2050 si poate reduce emisiile de CO2 cu 10 %. Studiul sustine cresterea utilizarii de biciclete si biciclete electrice si reducerea utilizarii numarului de masini.
Spre exemplu, orasul Groningen, din Olanda are cea mai mare rata de folosire a bicicletelor pe post de mijloc de transport urban din lume, peste 55% din deplasarile facute in interiorul orasului fiind realizate cu bicicleta. Insa minunile nu s-au intamplat peste noapte. Schimbarea a inceput in 1970 cand primaria orasului a introdus un sistem indraznet (chiar si la acea vreme) de management al traficului.
Intreaga infrastructura a orasului a fost modificata, de la pistele generoase pentru biciclete pana la parcarile destinate exclusiv acestora. Iar dezvoltarea ulterioara a orasului a avut in vedere mentinerea unor distante minime intre punctele cheie ale orasului care sa faciliteze accesul cu bicicletele.
Aceasta schimbare a mijlocului de transport ar putea avea un impact remarcabil asupra viitorului planetei. “Acest raport demonstreaza ca daca mai multe guverne ar urma bunul exemplu al Olandei sau Danemarcei care si-au proiectat orasele pentru mersul pe bicicleta, am observa beneficii uriase ca urmare a numarului de emisii mult mai scazute de carbon, costuri reduse pentru infrastructura de transport si posibil locuri mai sigure si mai sanatoase,” au declarat oficialii.
Pe langa beneficiile pentru mediu si cele de ordin socioeconomic, nu pot fi ignorate nici cele de ordin personal. Obezitatea, bolile cardiace, cancerul, sindromul metabolic si diabetul de tip 2 sunt toate la fel de normale ca sofatul. O schimbare a mijlocului de transport in favoarea bicicletei ar putea genera o schimbare majora si in ceea ce priveste starea de sanatate generala si fericire.
Asa cum arata un studiu realizat de Asociatia Americana pentru Inima, cresterea exercitiilor aerobice dezvolta si sanatatea inimii. Acest lucru este vital, pentru ca boala cardiaca este una dintre cauzele principale de deces in occident, omorand aproape 600.000 de oameni anual.
Studiul concluzioneaza ca “Cel mai eficient tip de exercitiu pentru imbunatatirea sanatatii inimii este cel de tip aerobic, care foloseste grupuri mari de muschi in mod ritmic, cum este mersul pe jos sau pe bicicleta.”
Unele persoane si-ar putea face griji pentru riscurile implicate de mersul pe bicicleta, acesta nefiind un mijloc de transport la fel de protejat ca o masina. Insa un raport prezentat in publicatia Perspective de sanatate a mediului (2010) arata ca beneficiile pentru sanatate ale mersului pe bicicleta sunt mai mari decat riscurile, in comparatie cu condusul masinii.
Mersul pe bicicleta poate fi mijlocul de transport al viitorului, insa mai este mult de munca pentru a-i convinge de acest lucru pe cei ce detin factorii de decizie.
Surse si informatii suplimentare:
http://news.ucdavis.edu/search/news_detail.lasso?id=11364
http://www.cityclock.org/groningen-nowhere-will-find-cyclists/#.VnZ7G3rQjMs