Mega Reduceri De Primăvară - 14-20 martie

Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Retete
  4. Iata cum trebuie sa folosesti lamâile murate – o reţetă inedită

Iata cum trebuie sa folosesti lamâile murate – o reţetă inedită

Când vorbim de murături, ne imaginăm de obicei niște castraveți crocanți și delicioși. Dar știați că și lămâile se pot mura? Iată o reteta inedită.

Cunoscute si sub denumirea de lamai conservate, acest preparat acrisor este o specialitate intalnita in special in Africa de Nord, Asia de Sud si in bucataria mediteraneana. Lamaile murate sunt un ingrediente traditional in tocanitele marocane.

Lamaile murate ofera o savoare mai bogata decat fructul crud. Sunt fine, bogate, si in aceeasi masura dulci si sarate. Cand sunt murate, pot fi consumate integral, cu tot cu coaja.

Citeste si: La ce sunt bune Lamaile

ORIGINEA LAMAILOR MURATE

Ca multe alte tehnici culinare stravechi, si cea de murare isi are radacinile cu mii de ani in urma. In lipsa curentului electric, oamenii au apelat la aceasta tehnica pentru conservarea alimentelor pe o perioada mai lunga de timp. Metoda era una versatila, ce se putea folosi atat pentru fructe cat si pentru legume.

Procedeul implica fermentarea fructelor sau legumelor intr-un lichid acid, numit saramura. Astfel se incuraja dezvoltarea bacteriilor care transforma zaharurile naturale in acid lactic. Astfel, bacteriile care deterioreaza alimentele – si care se hranesc cu zahar – nu pot supravietui, iar hrana cruda poate rezista perioade mai lungi fara sa se strice. Este stiinta pura.

In anii 1850, murarea a devenit mult mai usoara odata cu aparitia borcanelor cu capace etanse. Rezistenta de cauciuc din jurul capacului impiedica patrunderea aerului, fiind perfecte pentru muraturi. In ziua de azi nicio gospodina nu-si permite sa nu aiba in casa cateva borcane cu capac etans.

Lamaile se mureaza de mii de ani. Un aliment de referinta in bucataria marocana, lamaile murate se combina deseori cu scortisoara, chimionul, ghimbirul si turmericul. Aceste condimente intense pot fi adaugate si in saramura. Lamaile sunt folosite in special in tocanite. Se folosesc asa cum se foloseste sucul de lamaie in bucataria occidentala. Pupulatiile antice, grecii, chinezii, rusii si indienii, au folosit si ele lamaile murate in variate feluri de mancare, de la dulciuri rafinate pana la garnituri. Cu siguranta, versatilitatea lamailor murate nu cunoaste limite.

CUM SE MUREAZA LAMAILE

Lamaile murate se pot gasi si in magazinele cu specific oriental sau musulman. Insa pot fi facute cu usurinta si acasa. Lamai proaspete se gasesc pe tot parcursul anului, insa cele murate intensifica aroma mancarurilor. Pentru murare, se pot folosi lamaile din soiul Meyer, care sunt putin mai dulci, sau Eureka. Este bine sa se foloseasca lamai organice, pentru ca se va consuma si coaja.

Procedeul de murare este simplu. Se iau 5-7 lamai proaspete, sucul de la 3-4 lamai, sare si apa fiarta. Mai sunt necesare si un borcan sterilizat de 400-500 ml si un cutit. Pentru sterilizare, borcanul se pune intr-o cratita, pe foc si se acopera cu apa. Se lasa sa clocoteasca apa cam 15-20 minute. Se  scoate borcanul din cratita cu ajutorul unor clesti de bucatarie si se lasa la racit. Capacele se sterilizeaza si ele in apa aproape de punctul de fierbere, timp de 10 minute. Apa nu trebuie sa fie clocotita, ci doar calda, pentru a nu topi cauciucul capacului. Borcanul si capacul racite si uscate vor furniza un mediu adecvat si necontaminat pentru bacteriile de acid lactic.

Se curata capetele lamailor. Se taie fiecare lamaie in sferturi, dar nu complet, ci pana la o distanta de cca 1.2 cm de unul dintre capete. Capatul respectiv trebuie sa ramane intact, sa nu se desprinda feliile taiate. Se presara generos sare pe bucatile taiate si se decupeaza, in continuare, si restul de lamai.

Se presara generos sare pe fundul borcanului si se aseaza lamaile, bine presate una langa cealalta. Se apasa lamaile in borcan, pentru a lasa zeama. Se adauga sare, apa si sucul de lamaie stors pana cand lamaile sunt bine acoperite cu lichid. Lamaile folosite pentru suc nu se arunca, ci se taie bucati si se pun deasupra borcanului. Se lasa la temperatura camerei intr-un loc intunecos si rece, timp de 3-4 saptamani, pana cand acizii isi fac treaba. Din cand in cand, se agita borcanul, pentru a omogeniza saramura.

Lamaile murate se pot pastra pana la un an in frigider, dupa ce sunt gata de consum. Pe masura ce se folosesc in mancare, se poate completa fiecare borcan cu alte coji de lamaie. Este o metoda excelenta de a profita la maximum de o lamaie. Cu cat stau mai mult in borcan, cu atat vor avea o aroma mai puternica. Lamaile se scot din borcan cu un obiect din lemn. Daca apare un strat de mucegai alb, nu trebuie sa va faceti griji – este inofensiv si se poate inlatura prin spalare.

CUM SE CONSUMA

Lamaile murate va ofera ocazia de a experimenta cateva feluri de mancare marocane, orientale si asiatice. In Maroc, acestea se folosesc in mancaruri de pui, miel si in tocanele de legume. Pulpa este curatata si se arunca, iar coaja se feliaza si se pune in mancare la inceputul procesului de gatit. Se folosesc oale de gatit din ceramica sau lut, care pastreaza bine aroma si servesc si ca scop decorativ.

Lamaile murate au o larga utilizare, pe langa tocanitele traditionale. Se pot folosi in orice reteta care necesita lamai proaspete, oferind o aroma mai fina. Pulpa se poate folosi in orice tip de tocanita, sosuri sau supe. Coaja taiata marunt se poate adauga in salate, dressinguri sau in hummus. Se poate adauga la orez sau in paste. Fructele de mare merg si ele foarte bine cu lamaile murate. Dulciurile pot si ele, de asemenea, fi aromate cu lamai murate – se pot presara pe iaurt sau in inghetata.

Te-ar putea interesa si: 11 motive sa mananci lamaile intregi, cu pulpa cu tot

Sursa utilizata: http://www.rodalesorganiclife.com/food/how-to-make-your-own-preserved-lemons

 

#fermentare #muraturi #lamai murate
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101