Tincturile de plante sunt infuzii lichide de plante, foarte concentrate. Plantele pastrate in aceasta forma sunt usor de utilizat, eficiente si conservate natural.
In functie de substanta folosita ca baza, o tinctura de plante poate dura mai mult decat planta din care este facuta. Tincturile sunt deseori facute cu alcool, dar sunt si alte lichide ce pot fi folosite pentru a conserva si concentra plantele, iar unul dintre cele mai potrivite este otetul.
Otetul din cidru de mere este ideal ca lichid de baza, mai ales pentru copii sau fostii alcoolici care vor sa evite alcoolul sub orice forma.
Tincturile sunt eficiente in cantitati mici si sunt usor de transportat. Acstea patrund in sange mai repede si sunt rapid asimilate, mai ales cand sunt administrate sub limba. Acest mod de a prepara plantele este usor. Tincturile se pot gasi cu usurinta la magazinele naturiste, dar iti poti face propria tinctura, la un cost mult mai mic, cu conditia sa urmezi aceste indicatii:
Ce-ti trebuie:
- Otet din cidru de mere
- Plante uscate la alegere (radacini, frunze, scoarte etc. dar sa nu fie sub forma de pudra)
- 1 borcan cu gura larga si capac etans
- Tifon organic, curat
- Strecuratoare
- Castron din sticla sau otel inoxidabil
- Palnie
- Sticla de culoare inchisa cu pipeta
Mod de pregatire:
Pune ierburile in borcan (cat sa umple 1/4 - 1/3 din borcan). Umple borcanul cu otetul ales, dar nu complet, apoi inchide bine borcanul. Daca borcanul are capac de metal, pune o folie de plastic sau hartie de copt sub capac, pentru a evita oxidarea. Plantele trebuie sa fie complet acoperite cu otet. Observatie: otetul se poate incalzi usor in prealabil, pentru a favoriza emanarea proprietatilor din plante. Sau se poate pune amestecul de plante cu otet intr-un blender si se pot amesteca usor, inainte de a fi lasa la maturat. Acest lucru este util in special cand sunt bucati mai mari de plante, sau mai dure, precum radacini sau fructe de padure.
Pune pe borcan o eticheta cu data fabricatiei si o lista a ingredientelor. Depoziteaza borcanul intr-un loc racoros si intunecat timp de circa o luna, scuturandu-l cam o data la doua zile, pentru ca plantele sa fie bine imbibate in otet.
Dupa o luna sau 6 saptamani, cand esti gata sa folosesti tinctura, pune o strecuratoare peste un castron curat de sticla sau otel inoxidabil. Peste strecuratoare aseaza tifonul si strecoara plantele in castron. Toarna incet. Cand ai terminat de strecurat, preseaza usor plantele, ca sa storci tot lichidul din ele.
Foloseste ierburile ca ingrasamant sau arunca-le.
Pune lichidul strecurat cu ajutorul palniei intr-un borcan de sticla de culoare inchisa, inchide foarte bine borcanul si eticheteaza-l. Poti pune o parte din tinctura intr-o sticla mai mica, cu pipeta, pe care sa o porti cu tine. Pipeta te ajuta sa folosesti tinctura in proportii uniforme. O doza obisnuita este o lingurita de tinctura pe fiecare 50 de kg de greutate corporala.
Daca plasezi produsul final in frigider, va tine mai mult. Un produs pe baza de otet nu va tine la fel de mult ca unul pe baza de alcool (care tine pana la un an) dar multi oameni prefera otetul ca baza a tincturii, din motive de sanatate si datorita beneficiilor pe care acesta la confera tincturii. Poti folosi un otet de plante si in salate, pentru un adaos nutritiv. Ierburile aromatice precum oregano, tarhon, arpagic, sau rozmarin sunt foarte indicate intr-o tinctura care se foloseste in bucatarie.
Tincturile sunt o modalitate foarte buna de a conserva plantele atunci cand ai prea multe. Plantele uscate isi pierd din proprietati cu timpul, dar folosite intr-o tinctura isi sporesc proprietatile cu timpul.
Secrete pentru o tinctura reusita
- Nu lasa prea mult spatiu in borcan. Aerul poate deteriora mai repede plantele.
- Pentru o tinctura cat mai buna, e bine sa o prepari cand e luna noua si sa o decantezi cand e luna plina. In felul acesta vei actiona in sinergie cu ciclurile naturii.
- Nu lasa tinctura intr-un loc unde lumina soarelui poate cadea direct pe ea. Aseaza borcanul pe o farfurie, pentru ca surplusul de lichid, care poate sa iasa de sub capac pe perioada procesului de maturare, sa se poata scurga pe langa capac.
- Desi poti folosi tinctura dupa patru sau sase saptamani, nu trebuie sa o decantezi chiar atunci. Poti lasa plantele in borcanul cu otet pentru inca doua luni. Doar sa scrii data prepararii pe borcan, pentru a sti cat timp a stat la maturat.
- Nu folosi otetul alb in tincturi, pentru ca acest tip de otet contine prea multe chimicale.
- Pentru ca otetul nu are aceleasi proprietati de conservare ca alcoolul, cel mai bine este sa nu adaugi apa in amestec si din acest motiv e bine sa folosesti plante uscate in locul celor proaspete.
Este usor si placut sa-ti faci propriile tincturi. Poti experimenta diverse combinatii si iti poti completa dulapiorul de medicamente naturale cu o serie de noi produse usor de facut si foarte sanatoase!
Sursa utilizata:
http://www.longevitywarehouse.com/ourblog/learn-how-to-make-alcohol-free-herbal-tinctures-at-home/ - tinctura plante cu otet