Cat de multe stii despre tine? Sigur, stii ce-ti place si ce nu-ti place, dar cum ramane cu peisajul complex al inimii tale? Sa te cunosti pe tine insuti este una dintre aventurile cele mai incitante ale vietii si este singura cale adevarata catre o viata plina.
Iata 8 intrebari esentiale care te vor ajuta sa iti traiesti viata mai frumos, mai constient .
- Ce altceva mai poate insemna acest lucru?
Fiecare om are propriul sau mod de a privi lucrurile. Vedem lumea prin "filtre" sau "lentile" construite si slefuite pe baza credintelor si valorilor proprii. Ca atare, intotdeauna vedem realitatea noastra, dar nu realitatea in sine. Ne-a luat ani de zile sa ne construim sistemele de filtrare a informatiilor si tocmain din aceasta cauza de multe ori ne trezim ca ramanem agatati de aceste credinte, in ciuda dovezilor fatise contrarii. Fiecare om percepe lumea inconjuratoare prin aceste sisteme proprii si, intr-o masura mai mica sau mai mare, se confrunta cu dificultatea acceptarii faptului ca este unul din cele peste 6 miliarde de realitati personale.
Te poti separa de aceasta modalitate repetitiva si automata de a gandi punandu-ti intrebarea simpla "Ce alt sens poate avea acest lucru sau aceasta intamplare?". Pentru a gasi raspunsul esti fortat sa gasesti cai alternative de a vedea lucrurile. De multe ori nu realizam care este realitatea situatiei in care ne aflam . De cate ori in viata nu s-a intamplat ca un eveniment aparent grav sa se dovedeasca a fi o situatie fericita in final ?Pana la urma, ce este realitatea?
Realitatea este doar o iluzie, dar una foarte persistenta..
Albert Einstein
- Astept ca viata mea sa inceapa?
Obisnuiesti sa-ti spui: "Cand termin liceul, voi incepe sa traiesc cu adevarat." ? Sau “Cand termin facultatea si voi avea primul meu loc de munca, va incepe viata mea cu adevarat.” “Cand voi slabi, imi voi cunoaste jumatatea, cand voi incepe propria mea afacere...”?
Cand iti imaginezi o viata adevarata, iti imaginezi o persoana ideala. Te vezi casatorit, cu o cariera de succes, o persoana implinita si perfect echilibrata. Viata adevarata nu este deloc asa. Este un amestec de lucruri placute si dureroase. Nu trebuie sa astepti sa devii o persoana perfecta pentru a trai o viata perfecta. Accepta-te asa cum esti, cu intreaga ta complexitate si imperfectiune.
Totul se intampla cu un scop...
- Cine ar putea sa ma ajute?
In ceea ce priveste stabilirea si atingerea obiectivelor, prea multi oameni se blocheaza la modul de gandire bazat pe intrebarea "Cum pot face acest lucru?". Orice ai vrea sa faci, cel mai probabil exista deja cineva care s-a gandit sau a facut deja acelasi lucru pe care incerci tu sa-l faci. Incearca sa inveti din experientele celorlalti si nu incerca sa reinventezi roata pentru ca ai putea pierde timp pretios.
Fiintele umane, desi sunt aproape unice in a avea capacitatea de a invata din experienta altora, sunt remarcabile pentru aparenta lor aversiune de a face acest lucru
Douglas Adams - scriitor si dramaturg englez
- Pentru ce sunt recunoscator?
Simplul fapt de a lua o pauza si a cauta adanc in constiinta proprie momentele, lucrurile sau persoanele din viata noastra pentru care suntem recunoscatori este o modalitate minunata de a ne schimba atitudinea fata de dificultatile ce apar in viata. Acest lucru te ajuta sa iti imbunatatesti starea de spirit si te va ajuta sa privesti lucrurile dintr-o cu totul alta perspectiva.
Cel ce nu este recunoscator pentru putin, nu va fi multumit nici cu mult.
proverb estonian
- Imi ascult sentimentele?
Sentimentele ne distrug echilibrul si ne incomodeaza. Poate ca unii dintre voi pot trece usor pentru momentele dificile sau reusesc sa-si verbalizeze frustrarea cand se supara. Dar nu toti au aceasta capacitate. Pentru multi sentimentele sunt coplesitoare, prea multe, prea intense si prea greu de inteles. asa ca prefera sa le incuie intr-un ungher al sufletului si sa le lase acolo. Insa, cu timpul, isi dau seama ca trebuie sa accepte si partile rele daca vor sa se bucure de cele bune.
Fericirea nu este rezultatul evitarii nefericirii. Daca nu rezolvi durerea care te cuprinde, intr-un fel sau altul o vei simti mereu. Devii un strain pentru tine insuti. Accepta-ti sentimentele. Nu-ti reprima sentimentele. Fii curajos si spune “Te iubesc,” “M-ai ranit,” si “Te iert.”
- Analizez prea mult?
Mintile noastre nu stau o clipa. Invartim tot felul de lucruri in minte, reluam conversatii, analizam, si iar analizam. Multi dintre noi devenim sclavii propriilor ganduri, insa este incredibil de usor sa dai mintii o pauza. Este necesar si util sa gandesti, insa cand iti faci timp sa te relaxezi, esti mai pregatit sa faci fata problemelor vietii.
- Ce pot invata din toate astea?
Poate singura diferenta dintre oamenii de succes care au reusit in viata si restul "muritorilor" este capacitatea primilor de a invata din propriile greseli si de a nu le lua ca pe fatalitati absolute. Am putea merge un pic mai departe si a afirma ca nu este vorba doar de a invata din greseli, dar si de a le "imbratisa". Ei vad esecurile mai degraba ca un feedback . Sunt constienti ca nu pot avea succes fara a trece prin esec . De fapt...
Cea mai mare piedica in fata succesului este frica de esec..
- Unde gresesc?
Deseori ne vedem prietenii repetand aceeasi greseala si ne intrebam cum de nu-si dau seama. Insa acelasi lucru poate fi valabil si pentru tine. Ti se reproseaza in repetate randuri un anumit lucru? Priveste mai atent la problemele de care te tot lovesti si vezi ce-ti spun acestea. “Blocajele” pot fi incapatanate, dar, de fapt, au rolul sa ne ajute! Ne dau ocazia sa ne schimbam.