(ViataVerdeViu) "Munca unui profesor este ca a unui gradinar care ingrijeste diferite plante. O planta iubeste stralucirea soarelui, alta umbra racoroasa; una iubeste malul apei curgatoare, alta piscurile sterpe ale muntilor. Una creste pe solul nisipos, alta rodeste in pamantul gras. Fiecare necesita ingrijirea care i se potriveste cel mai bine, altfel, rezultatul este nesatisfacator".(Abdu'l-Bahá)
De cele mai multe ori in cursul normal al vietii mai intai suntem boboci, apoi flori pentru ca mai tarziu sa ajungem sa fim gradinari la randul nostru. Primii si cei mai importanti profesori(educatori) ai copiilor nostri suntem noi. Fiecare copil este diferit, unic in felul sau. Precum si plantele fiecare dintre ei are nevoie de o anumita grija si atentie.
La fel este si omenirea, o gradina plina de flori diverse si multicolore. Am fi putut fi cu totii la fel, aceiasi culoare, acelasi parfum...dar atunci pamantul ar fi fost o gradina plictisitoare. Este aceasta diversitate care ne da farmecul dar este in acelasi timp aceasi diversitate care ne dezbina.
Aceasta era este era unitatii, este era luminii in care oamenii au ajuns la maturitatea necesara de a intelege ca numai daca ne unim vom ajunge la Marea Pace promisa in toate cartile sfinte.
Noi oamenii desi parem complecsi suntem fiinte foarte simple. Dorinta noastra de a complica lucrurile ne-a indepartat de adevar. Adevarul este intotdeauna simplu si unul sigur. De cele mai multe ori nu avem nevoie de multe lucruri ca sa fim fericiti. O raza de soare sau un zambet ne anima sufletul si inima mai mult de cat o poate face orice alt lucru material mult mai complicat, complex si greu de obtinut. Ne consumam energia zi si noapte pentru a ne umple golurile din suflet cu lucruri materiale, trecatoare. Iar in toata aceasta "lupta" uitam ce este cu adevarat important si ce ne poate face fericiti.
Noi sutem florile din gradina lui Dumnezeu iar el este gradinarul. Trebuie sa invatam sa multumim soarelui care rasare in fiecare dimineata pentru noi si nu cere nimic in schimb. Sa multumim "Mamei Natura" ca ne ofera hrana de zi cu zi si ne suporta "meschinariile" ca o mama rabdatoare fara sa aiba vre-o pretentie in schimb.
Noi suntem singurii care asteptam ceva mereu in schimb, cei care rar facem ceva fara vre-un interes. Trebuie sa invatam de la "Mama Natura" si "Tatal Soarele" ca lucrurile facute pentru altii, fara a astepta ceva in schimb sunt cele care ne fac de fapt fericii si ne binecuvanteaza vietile.
Avem in noi toate darurile si puterile de care avem nevoie. Nu trebuie sa cautam in alta parte. Putem fi cele mai frumoase flori si cei mai buni gradinari, putem fi orice ne dorim!
The Teacher, a Gardener, in: Nossrat Peseschkian (1986), Oriental Stories as Tools in Psychotherapy, Merchant and the Parrot, Springer-Verlag, Berlin, p. 55 (traducere: Maria Diaconescu)