Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Spirit
  4. Gandhi : Non-violenta este arma celor puternici

Gandhi : Non-violenta este arma celor puternici

“Non-violenta este arma celor puternici.” Acestea sunt cuvintele celui care pentru multi se identifica cu idea de non-violenta, Mahatma Gandhi. Astazi , 2 Octombrie, este ziua internationala a non-violentei. Acesta zi a fost aleasa in memoria lui Ga

“Non-violenta este arma celor puternici.” Acestea sunt cuvintele celui care pentru multi se identifica cu idea de non-violenta, Mahatma Gandhi.

Astazi , 2 Octombrie, este ziua internationala a non-violentei. Acesta zi a fost aleasa in memoria lui Gandhi, fiind ziua in care s-a nascut acesta pe 2 Octombrie 1869 in Porbandar, India.  As dori sa dedic acest articol, in memoria acestui “mare suflet”, Gandhi si sa ofer cateva informatii pentru cei care cunosc cmai putine despre viata si principiile de viata ale acestuia.

Mohandas Karamchand Gandhi, pe numele sau adevarat si supranumit parintele independentei Indiei si initiatorul miscarilor de revolta neviolente, Gandhi si-a capatat numele de  „Mahatma“ (in sanscrita inseamna „marele suflet“) de la poetul indian Rabindranath Tagore.

Gandhi provenea dintr-o familie din patura superioara a societatii, tatal sau fiind prim ministru, asa ca studiile de drept  si le-a facut  o parte in India si o parte la Londra,  In anul 1890 devine vegetarian, pentru ca trei ani mai tarziu sa plece intr-o calatorie care ii va schimba viata complet, atat lui dar si a altor zeci milioane de oameni. Si-a petrecut urmatorii 25 de ani in Africa de Sud, unde, fiind martor discriminarilor rasiale la care erau supusi indienii refugiati in Africa de Sud, a inceput o campanie in masa impotriva ocupatiei britanice.

Inca din 1903 el lanseaza pentru prima data miscarea rezistentei non-violente numita Satyagraha, o forma de refuz radical a oricarei colaborari cu autoritatile britanice.  Astfel guvernul sudafrican se vede nevoit sa adopte unele reforme in favoarea imigrantilor indieni, precum recunoasterea casatoriei religioase si recunoasterea drepturilor civile.

In 1915, Gandhi se intoarce in India, unde de ceva vreme exista o nemultumire sociala legata de o lege agrara pe care britanici voriau sa o instituie. In urma a 4 ani de negocieri si incercari de rezolvare a conflictelor pe cale diplomatica, Gandhi porneste in anul 1919 prima mare campanile Satyagraha, de nesupunere in fata autoritatilor, care avea ca scop boicotarea marfurilor britanice si neplata impozitelor.

Urmeaza apoi un sir lung de evenimente care ilusteaza perfect conceput de non-violenta in ciuda agresiunii. Gandhi este arestat de cateva ori, judecat eliberat si iar arestat , odata chiar impreuna cu familia si cu alti 50.000 de protestatari. El devine celebru pentru perioadele lungi de greva a foamei prin care protesta in timpul incarcerarii.

La inceputul celui de-al doilea razboi mondial, Gandhi face apel catre popor sa nu sustina Marea Britanie daca nu le este garantata independenta. Astfel el este arestat dinnou impreuna cu alti 60.000 de protestatari si este eliberat abea dupa 2 ani.

Considerat de multi mai mult decat un simplu conducator politic, chiar un sfant, Gandhi reuseste sa obtina eliberarea tarii sale pe 15 August 1947. Din pacate spre crunta sa dezamagire , urmeaza un razboi civil devastator in urma caruia subcontinentul Indian se divide in India si Pakistan separand astfel comunitatile de hindusi si musulmani si lasand 6 milioane de oameni pe drumuri si alti 1 milion disparuti.

Atitudinea sa moderata in urma scindarii, a provocat ura unui fanatic hindus care il asasineaza in timpul unei ceremonii religioase.

Cred ca este un capitol care se regaseste in multe moment ale istoriei omenirii. Oameni de seama care au dat totul pentru cei din jurul lor si care dispar de mana celor din jurul lor. As vrea totusi sa extrag din aceastascurta istorie a vietii lui Gandhi exemplul unitatii. Unitatea care pentru mine personal este elemental central al oricarei reusite a unui grup mai mare sau mai mic de oameni.

Dupa cum stim cu totii omul este o fiinta sociala, iar succesul lui va veni mereu din  activitatile facute impreuna cu altii “unde-s doi puterea creste”, dar succesul vine atunci cand oamenii sunt uniti. Succesul apare atunci cand oamenii au un crez comun si se respecta intre ei. De la orice forma de asociere fie ca este un sport de echipa , precum fotbalul, sau o societate, fie ca este o organizatie, o natiune sau pur si simplu o familie, UNITATEA este punctul cel mai important al reusitei . Pentru ca unde nu exista unuitate este dezbinare. Actiunile  de gen Satyagraha au reusit pentru ca exista unitatea, oamenii s-au unit intr-un tel comun.

#Gandhi #non-violenta #unitate
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101