Denumire stiintifica: Paris quadrifolia.
Prezentare. Asa cum ii spune si numele, planta aceasta poate fi utilizata in combaterea unei boli cumplite, numita dalac (antrax). Este o planta erbacee, apartinand de familia liliaceelor. Are un rizom tarator, tulpina aeriana fiindu-i, in schimb, dreapta. Dalacul infloreste in lunile mai si iunie, avand cate o singura floare pe fiecare planta. Floarea de dalac are o culoare galben-verzuie. Dalacul creste prin padurile cu umiditate, pe o arie larga, de la campie si pana la munte.
Pentru nevoi medicinale se recolteaza fructul dalacului, o baca neagra-albastruie de marimea unui bob de mazare, precum si frunzele. Pentru tratamente in cazul
infectiilor cu dalac se folosesc preparate din frunze. Dalacul este o planta toxica.
Substante active importante: substantele specifice numite paristifina si paridina, precum si saponine, asparagina, acid citric.
Intrebuintari. Datorita faptului ca este atat de toxica, exista retineri mari in utilizarea acestei plante. Se stie, din traditia populara, ca preparatele din dalac sunt eficiente impotriva bolilor infectioase. Se mai pot utiliza, insa, si in afectiuni ceva mai banale, cum ar fi calmarea locala a durerilor sau tratarea abceselor. Atentie, dalacul este o planta pe care o pot utiliza doar specialistii, cercetatorii.