"Nu lasa niciodata pe maine ceea ce poti face poimaine."
Mark Twain
Una dintre problemele cele mai des intalnite ale oamenilor este amanarea sau "arta de a pierde timpul". Stim ce vrem sa facem si ce ar trebui sa facem. Si cu toate acestea, petrecem ore in sir facand treburile “mai usoare”sau evadand la televizor, pe internet sau ascultand muzica. Desigur, nu e nimic rau sa evadezi din cand in cand. Dar daca tergiversezi prea mult, risti sa nu duci la bun sfarsit lucrurile cele mai importante. Si vei fi aruncat in spirale negative, iti va scadea respectul de sine si-ti vei petrece zilele intr-o stare negativa si confuza.
Dar ce putem face?
- Nu te mai gandi. Treci la actiune.
“Daca te gandesti prea mult la un lucru, deseori ajungi sa nu-l mai faci.”
Eva Young
Putina planificare te va ajuta cu siguranta sa-ti atingi scopurile dorite. Prea multa planificare si gandire au efectul opus.Te tot gandesti si incerci sa intocmesti “planul perfect”. Un plan care nu te va lasa sa faci greseli, in care nu vei fi respins si nu vei infrunta nicio suferinta sau dificultatei. Desigur ca asa ceva nu exista. Dar cat timp lucrezi la acel plan te poti proteja pe tine insuti si iti poti crea scuza perfecta pentru a nu te apuca efectiv de lucru
- Nu exagera o sarcina.
“Daca vrei sa faci o munca usoara sa para grea, aman-o la infinit.”
Olin Miller
Daca te gandesti prea mult si amani sa faci un lucru nu numai ca te protejezi de durere. Faci din tantar armasar. Citatele de mai sus sunt atat de adevarate, incat nu sunt amuzante. Cu cat amani un lucru mai multe ore si zile cu atat devine mai greu de realizat in mintea ta. Si asta pentru ca il tii prea mult in loc. Si in felul acesta capata proportii in mintea ta. Si daca il amani probabil ca ai sentimente negative legat de acel lucru. Asa nu faci decat sa transformi un lucru mic intr-unul mare care ameninta sa-ti ruineze viata.
Asa ca planifica putin si treci la actiune.
- Fa primul pas.
“Nu trebuie sa vezi tot drumul, fa numai primul pas.”
Martin Luther King, Jr.
Cand incepi sa privesti un proiect prea departe in viitor, acesta poate parea imposibil. Atunci te descurajezi pentru ca te simti coplesit si preferi mai bine sa stai pe internet fara niciun rost. Acesta este unul dintre motivele pentru care este bine sa faci planuri de viitor, dar apoi sa iti indrepti atentia spre momentul prezent.
Asa ca cel mai bine este sa faci deocamdata primul pas. Atat si nimic mai mult. Dupa ce faci primul pas starea ta mentala se va schimba si lipsa de dorinta se va transforma in “ia uite, m-am pus pe treaba, ce bine”. Starea ta va deveni una pozitiva si deschisa, o stare in care e posibil sa nu fii prea entuziasmat de urmatorul pas, dupa ce l-ai facut pe primul, dar cel putin accepti ca trebuie sa-l faci. Asa ca faci urmatorul pas. Si apoi urmatorul.
Ideea este ca oricum nu poti vedea intreg drumul, el ti se dezvaluie pe masura ce inaintezi. De aceea cele mai bune planuri tind sa esueze cel putin partial cand incepi sa le pui in practica. Descoperi ca realitatea din imaginatia ta nu arata deloc ca cea adevarata.
- Incepe cu cea mai grea sarcina a zilei.
“Incepe cu sarcina cea mai grea. Cele usoare se rezolva singure.”
Dale Carnegie
Poate trebuie sa dai un telefon incomod. Sau ai ramas in urma cu emailurile. Poate mai ai de lucrat la ultimele cinci pagini din dizertatie. Orice ar fi, trebuie sa fie primul lucru de care te ocupi.
Daca iti incepi ziua astfel te vei simti usurat. Te vei simti relaxat si vei fi multumit de tine insuti. Si restul zilei – impreuna cu lista cu lucruri de facut – vor parea mult mai usoare. Este uimitor ce diferenta face aceasta singura actiune.
- Ia o decizie. Orice decizie.
“Atunci cand iei o decizie, cel mai bun lucru pe care poti sa-l faci este si cel corect, urmatorul lucru bun este sa gresesti si cel mai rau este sa nu faci nimic.“
Theodore Roosevelt
Nu ne simtim bine cand stam fara sa facem nimic pentru ca nu este natural. Natural este sa fii o persoana care ia decizii. Cand tergiversezi, vrei sa faci ceva, dar nu actionezi, deci nu esti in armonie cu intentia. Si dezvolti un conflict interior.
Ceea ce faci intotdeauna va reflecta cine esti. Desigur, te ajuta sa-ti spui ca ai incredere in tine. Dar numai atunci cand actionezi cu incredere iti dezvolti increderea de sine si imaginea unei persoane stapane pe ea. Cand amani lucrurile, iti pierzi respectul de sine si iti transmiti ca esti, ei bine, o persoana slaba si nehotarata.
- Infrunta-ti teama.
“Procrastinarea este teama de succes. Oamenii procrastineaza pentru ca le este teama de succesul pe care stiu ca-l vor avea daca merg inainte acum. Pentru ca succesul este dificil si implica responsabilitati, este mult mai usor sa procrastinezi si sa traiesti dupa principiul ca“intr-o zi voi face si asta” .
Denis Waitley
Este adevarat. Este mai usor sa traiesti cu acel gand de “intr-o zi…”. Este mai greu sa actionezi. Sa risti sa pari nebun. Sa faci greseli, sa te impotmolesti si sa nu scapi de acea durere. Sa nu-ti asumi raspunderea pentru propria viata. Calea mai usoara va veni cu un anume confort, un anumit grad de succes, multe regrete pentru toate lucrurile pe care nu ai avut curajul sa le faci si o vaga senzatie de neimplinire. Te vei intreba ce-ar fi fost daca ai fi actionat mai mult si ti-ai fi asumat mai multe riscuri.
- Termina ce ai inceput.
“Nu este nimic mai obositor ca o sarcina lasata neterminata”
William James
Daca nu faci primul pas pentru a face ceva nu te vei simti bine. Dar si daca nu termini ceva ce ai inceput te va lasa intr-o stare de confuzie negativa. Te simti obosit sau stresat si uneori nici nu stii de ce. E ca si cum cineva ti-ar fi oprit forta interioara.
“Mare parte din stresul pe care oamenii il simt nu vine din faptul ca au prea multe de facut, ci din cauza prea multor sarcini neterminate.”
David Allen
Daca te simti asa, revizuieste-ti sarcinile si proiectele in care esti implicat in mod curent. Este vreun lucru pe care vrei sa-l termini si nu ai reusit inca sa o faci? Incearca sa-l termini si te vei simti mult mai bine.
..si o automultumirea poate fi considerata o amanare inconstienta, omul cedand in fata comoditatii/confortului (plecand de la premisa ca o/il are:) si tentatiei zilnice de a o lasa mai moale...
..si o automultumirea poate fi considerata o amanare inconstienta, omul cedand in fata comoditatii/confortului (plecand de la premisa ca-l are:) si tentatiei zilnice de a o lasa mai moale...