Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Asculta-ti corpul - de ce anumite stari sau simptome apar in aceeasi perioada pe parcursul zilei?

Asculta-ti corpul - de ce anumite stari sau simptome apar in aceeasi perioada pe parcursul zilei?

Vi s-a intamplat sa va treziti noaptea la ore neobisnuite, sau sa simtiti ca va prabusiti de oboseala brusc in timpul zilei? Conform medicinei traditionale chineze, corpul are un program propriu, bine stabilit,in decursul caruia au loc operatiuni int

Vi s-a intamplat sa va treziti noaptea la ore neobisnuite, sau sa simtiti ca va prabusiti de oboseala brusc in timpul zilei?

Conform medicinei traditionale chineze, corpul are un program propriu, bine stabilit,in decursul caruia au loc operatiuni interne de autoingrijire sau dezintoxicare ale principaleor organe functionale, atat pe timpul zilei, cat si al noptii.

Medicina traditionala chineza trateaza fiecare organ ca un sistem independent, in care fiecare organ principal poseda caracteristici diferite. Ele au bioritm, in timp ce interactioneaza intre ele.

Astfel a capatat popularitate asa-zisul ceas biologic interior ce ilustreaza intervalul de timp din cele 24 de ore in care fiecare organ principal lucreaza optim si dispune de cantitatea maxima de energie. 

Intervalul 3-5 dimineata: Plamânii

Plamânii sunt responsabili cu miscarea energiei (qi) de-a lungul meridianelor corpului cât si cu asigurarea imunitatii. Este asociat emotional cu sentimentul de mâhnire. 

Persoanele care acuza treziri bruste in timpul noptii in acest interval orar se lupta cu o puternica suferinta sufleteasca, sufera de anxitate sau depresie. 

Intervalul 5-7 dimineata: Intestinul gros

Intestinul gros este asociat tuturor elementelor fizice sau emotionale ce trebuie eliminate. Principalele semne de dezechilibru sunt constipatia, iritatiile la nivelul pielii dar si blocajul la nivel emotional.

Intervalul 7-9 dimineata: Stomacul

Functia principala a stomacului este digestia, asa ca acesta este cel mai bun moment al diminetii pentru un mic dejun sanatos.

Dezechilibrele la nivelul stomacului sunt marcate de reflux gastric, ulceratii dar si respiratie urât mirositoare.

Intervalul 9-11: Splina

Splina are un rol deosebit de important in extragerea nutrientilor din mâncare, transformarea acestora in energie cât si transportul micronutrientilor catre organe. Tot din medicina chineza aflam ca alimentele care asigura buna functionare a splinei includ scortisoara, curmalele si lintea, de orice culoare ar fi ea.

Dezechilibrul la nivelul splinei se traduce prin diaree, balonarea dupa masa, poftele acute de dulce si energia scazuta.

Intervalul 11-13: Inima

In filozofia medicinei chineze, inima este un organ care nu suporta caldura excesiva (nici fizica, nici emotionala) asa ca in acest interval este bine sa evitati consumul de cafeina, stresul, exercitiile intense si in general orice va poate creste rata ritmului cardiac. Simptomele de dezechilibru sunt manifestate prin palpitatii, lipsa de aer, picioarele si mainile reci dar si insomnie.

Intervalul orar 13-15: Intestinul subtire 

In intestinul subtire se definitiveaza digestia, aici având loc separarea fluidelor digestive tulburi de cele curate, directionându-le spre intestinul gros si, respectiv, vezica urinara. Daca nu obisnuiesti sa bei apa pe parcursul zilei, aceasta este, conform medicinei traditionale chineze, perioada in care vei simti cel mai acut efectul deshidratarii.

Intervalul orar 15-17: Vezica urinara

Vezica urinara acumuleaza si elimina urina iar buna functionare a acesteia este stans legata de sanatatea rinichilor. In acest interval se elimina cea mai mare cantitate de urina.

Intervalul orar 17-19: Rinichii

In acest interval rinichii sunt foarte activi.In medicina chineza rinichii sunt organele cel mai puternic legate de sentimentul de frica. Asfel, simptomele si manifestarile fiziologice ce apar des in acest interval sunt bazate pe dereglarile emotionale aparute din cauza fricilor existente in subconstient. 

Rinichii guvernează de asemenea maduva osoasa. Medicina traditională chineză consideră creierul „o mare de maduva produsă de rinichi”. De aceea, starea funcţionala a rinichilor este reflectata si în activitatea cerebrala.

Când energia rinichilor scade apar amnezii, ameţeli, stari de epuizare brusca.

Intervalul orar 19-21: Sistemul circulator

Este timpul optim sa ne relaxam si sa ne pregatim de odihna. Sistemul circulator lucreaza la capacitate optima distribuind nutrientii catre celule. In aceasta perioada sunt incurajate activitatile relaxante, precum cititul unei carti, in detrimentul activitatilor ne ce solicita puternic mental.

Intervalul orar 21-23: Glandele endocrine

In aceasta perioada are loc regenerarea glandelor endocrine, se autoajusteaza homeostazia organismului si se reface nivelul de enzime. Ora 23 este ora limita recomandata pentru a merge la culcare.

Intervalul orar 23 - 1 dimineata: Vezica biliara

La nivel fizic, vezica biliara produce si excreta bila, insa la nivel energetic si emotional, vezica biliara este in controlul stimei de sine si reprezinta centrul luarii deciziilor.

Lipsa de somn din aceasta perioada suprasolicita bila, reducând nivelul energetic al acesteia, ceea ce pe termen lung s-ar putea traduce in aparitia dificultatii in gândire si in luarea deciziilor, iar la nivel fizic, in dificultatea digerarii grasimilor.  

Intervalul 1 - 3 dimineata: Ficatul

In aceasta perioada de somn profund au loc procesele de autocuratare ale ficatului, atat la nivel fizic cât si energetic. Conform medicinei chineze, emotia cea mai puternic legata de ficat este mânia, careia ii urmeaza indeaproape frustrarea si resentimentele.

Daca nu poti adormi decât dupa aceasta perioada sau te trezesti periodic in acest interval orar, acesta poate fi un semn de acumulare excesiva de frustrare si mânie la nivelul ficatului. Oboseala cronica, anemia si migrenele sunt semne clare ale dezechilibrului energetic al ficatului.

De asemenea,alcoolul este descompus in aceasta perioada. Odata ce descompunerea este completa, cei mai multi se trezesc deoarece glicemia din sânge scade semnificativ ca urmare a procesului metabolic.

Inclusiv medicina clasica este familiarizata cu aceste fenomene.

Astfel medicii din sectiile de urgente inregistreaza un numar mai mare de cazuri de colici biliare la miezul noptii, mai multe episoade astmatice in primele ore ale diminetii si infarcturi inainte de prânz.

Surse:

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2095754816301028

http://naturopathicbynature.com/traditional-chinese-medicine-organ-times/

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101