Sunt multe studii care nu reusesc sa demonstreze avantajele suplimentelor cu minerale/ multivitamine si rolul acestora in prevenirea bolilor cronice.
Anumiti nutrienti sunt benefici cand sunt procurati din alimente intregi, dar devin nocivi sub forma de suplimente alimentare.
Acidul folic. Acidul folic sintetic prezent in suplimente are o compozitie chimica diferita de folatul care se gaseste in alimente, in special in legumele verzi, fasole si alte alimente de origine vegetala.Folatul este in special important pentru femeile la varsta conceptiei, pentru ca previne defectele de nastere. Cu toate acestea, femeile care iau acid folic sintetic sub forma de multivitamine se expun unui risc marit de cancer la san.
Suplimentele cu acid folic maresc si riscul de cancer la prostata si pe cel colorectal. Din fericire, nu trebuie sa luam acidul folic din vitamine, pentru ca il putem gasi din belsug in legumele verzi si in alte alimente de origine vegetala. Folatul in forma sa naturala protejeaza contra cancerului la san si la prostata. Desigur, cand il luam din alimente acesta vine impreuna cu alte sute de micronutrienti care ofera protectie contra cancerului. Consumul alimentelor bogate in folat, nu in acid folic, in timpul sarcinii, protejeaza contra defectelor la nastere, bolilor respiratorii la copii si contra cancerului in timpul copilariei.
Vitamina A si Beta-carotenul. Consumul de vitamina A sau beta-caroten sub forma de suplimente poate mari riscul de cancer prin blocarea absorbtiei altor carotenoide cu proprietati de protectie contra cancerului, cum ar fi luteina si licopenul. Suplimentele cu beta-caroten nu pot inlocui gama variata de compusi carotenoizi din plante. Beta carotenul este transformat de corp in vitamina A, astfel incat o persoana cu o dieta echilibrata nu ar avea nevoie de suplimente cu vitamina A. Exista dovezi solide care arata ca vitamina A sub forma de suplimente cauzeaza pierderea de calciu prin urina, contribuind astfel la osteoporoza.Vitamina A luata in exces pe timpul sarcinii este asociata cu defecte cardiace de nastere.Pe langa aceste riscuri, o meta-analiza recenta a descoperit un risc marit al mortalitatii la persoanele care au luat suplimente cu vitamina A, beta caroten, sau vitamina E.
Vitamina E. Asa cum s-a mentionat mai sus, suplimentele cu vitamina E care depasesc doza ce poate fi luata din alimente este asociata cu un risc marit de mortalitate. Vitamina E este o vitamina antioxidanta pe care o gasim de regula in nuci si seminte crude, mai degraba decat sub forma de supliment alimentar.
Seleniu. Sunt dovezi care arata ca un nivel ridicat de seleniu se asociaza cu diabetul, hiperlipidemia, cancerul la prostata, bolile cardiovasculare si o functionare deficitara a tiroidei si sistemului imunitar. Studiile, insa, sunt destul de contradictorii - unele arata un efect de protectie moderat, in timp ce altele arata un efect daunator. Mai exista si o asociere intre excesul de seleniu si scleroza laterala amiotrofica (SLA). Solutia este de a ne asigura necesarul de seleniu, fara a face, insa, exces.
Fier si cupru. Fierul si cuprul contribuie la functii biologice vitale, insa, odata cu vârsta, surplusul acestor metale se acumuleaza in corp si devine toxic. Principalii vinovati pentru acumularea de fier si cupru in exces sunt carnea rosie si multivitaminele. Fierul este un mijloc de transport vital pentru oxigen, si atât fierul cât si cuprul sunt esentiale pentru functionarea adecvata a reactiilor chimice la nivelul multor celule si tesuturi din corp. Corpul uman a invatat pe parcursul evolutiei sa depoziteze fierul si cuprul in exces pentru a le folosi in anumite situatii extreme cum ar fi sangerarea sau foametea. Aceste acumulari, insa, pot deveni nocive cu timpul pentru ca ambele metale genereaza stres oxidativ, un derivat al productiei de energie, care contribuie la bolile cronice - in special boala cardiovasculara si afectiuni ale creierului precum Alzheimer. Sunt perioade din viata cand suplimentarea cu fier este necesara - atunci cand exista o deficienta sau o nevoie biologica, asa cum este sarcina.
Aveti vreo sursa pentru articolul acesta sau ... sunt cercetari si studii clinice proprii si nesemnate?