Denumire stiintifica: Cocos nucifera.
Prezentare. Cocotierul este un arbore a carui înaltime poate ajunge pâna la 25 de metri. Ca semn distinctiv, are un smoc de frunze uriase în vârf, de trei – cinci metri lungime fiecare. Cocotierul este, fara îndoiala, un arbore simbol pentru zonele tropicale din Africa, Asia, America, Australia. Fructul sau este nuca de cocos, care contine laptele de cocos, un compus sub forma solida în partea dinspre coaja si sub forma lichida în interior. Nuca de cocos nu are numai valoare alimentara obisnuita, ca orice fruct, ci si valoare medicinala.
Substante active importante: glucoza, fructoza, fosfor, colina, uleiuri, acizi (lauric, palmitic, oleic, butiric, caproic), glicerina, proteina. Multe dintre aceste substante se gasesc în uleiul de nuca de cocos, care prin rafinare si dezodorizare devine unt de cocos.
Întrebuintari. Nutritionistii scot în evidenta caracterul foarte asimilabil al untului de cocos, ce poate fi consumat fara pericol chiar si în caz de hipercolesterolemie (nivelul crescut al colesterolului în sânge). Laptele de cocos si untul de cocos sunt produse foarte nutritive. Au, totodata, si proprietati laxative si depurative, asigurând organismului echilibru digestiv, precum si o buna functionare la nivel de asimilatie si eliminare.