Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Ceapa: beneficii si utilizari

Ceapa: beneficii si utilizari

nbsp; Peste 80% dintre adultii din occident declara ca iubesc ceapa, o veste foarte buna avand in vedere ca ceapa este unul dintre cele mai sanatoase alimente. Bogata in vitamina C, compusi sulfurici, flavonoide si alte fitochimicale, se poate

Peste 80% dintre adultii din occident declara ca iubesc ceapa, ceea ce este o veste foarte buna avand in vedere ca ceapa este printre cele mai sanatoase alimente. Bogata in vitamina C, compusi sulfurici, flavonoide si alte fitochimicale, se poate spune fara exagerare ca o ceapa pe zi te tine departe de boli.

Ceapa este surprinzator de bogata in polifenoli benefici, acestia avand un rol important in prevenirea si reducerea progresului diabetului, cancerului si a unor boli neuro degenerative si cardiovasculare.

Polifenolii joaca un rol important si ca prebiotic, fiind o sursa de hrana pentru bacteriile benefice din stomac, ceea ce este important pentru sanatate, pentru mentinerea greutatii si prevenirea bolilor.

Ceapa contine mai multi polifenoli decat usturoiul sau prazul si este una dintre cele mai bune surse alimentare de flavonoide, in special de quercetina.

Ceapa - sursa importanta de quercetina, utila in combaterea bolilor

Quercetina este un antioxidant puternic cu proprietati antiinflamatorii si combate boli cronice precum boala cardiaca si cancerul. In studii de laborator, quercetina a dovedit ca poate preveni eliberarea de histamine (histaminele sunt chimicalele care cauzeaza reactii alergice).

 

Acest lucru face ca alimentele bogate in quercetina, cum este si ceapa, sa fie "antihistaminice naturale." De asemenea, quercetina poate:

- Reduce riscul de arterioscleroza;

- Preveni moartea din cauza bolilor de inima;

- Reduce hipertensiunea;

- Ameliora simptomele de cistita interstitiala;

- Reduce simptomele de prostatita; 

- Inhiba cresterea celulelor de cancer la san, colon, prostata, ovare, endometrii si tumorile la plamani; 

- Reduce riscul de cancer la plamani, in special printre fumatori

Merele si ceaiul contin si ele quercetina, insa ceapa pare sa fie sursa cea mai buna. Studii efectuate la Universitatea de Agricultura Wageningen din Olanda au dovedit ca organismul poate asimila de doua ori mai multa quercetina din ceapa decat din ceai si de trei ori mai multa decat din mere.

Studiile din Universitate au mai aratat ca ceapa mareste concentratia de quercetina din sange. Conform unui raport publicat in Alimentele cele mai sanatoase din lume:

"… Ceapa se numara printre primele cele mai consumate 10 legume in ceea ce priveste continutul de quercetina. Continutul de flavonoide din ceapa poate varia semnificativ, in functie de varietate si de conditiile de cultivare.

Desi o ceapa obisnuita contine sub 100 miligrame de quercetina la 100 gr, sunt si cepe care pot contine aceasta cantitate.

Poate ca 100 miligrame nu pare mult, insa un consumator obisnuit din occident isi ia zilnic, din legumele consumate, o cantitate doar de doua ori mai mare de flavonoide (de toate felurile, nu doar quercetina)."

Quercetina este disponibila si ca supliment, insa sunt cateva motive pentru care este mai indicat sa iei acest flavonoid direct din ceapa:

Ceapa este o sursa buna de inulina - un prebiotic - si poate preveni aparitia ulcerului

Prebioticele nu se digera, insa hranesc bacteriile benefice din corp. Acestea, la randul lor, contribuie la o mai buna digestie si asimilare a alimentelor si au un rol esential in functionarea imunitatii. Un astfel de prebiotic este inulina, un tip de fibra solubila in apa, prezenta in ceapa.

Inulina are beneficii multiple pentru sanatate. La femeile obeze inulina a modificat pozitiv compozitia florei bacteriene intestinale intr-un mod care a dus la pierderea in greutate si reducerea riscului de diabet.

De asemenea, in cazul femeilor cu diabet de tip 2, cele care au luat inulina si-au marit indicele glicemic si activitatea antioxidanta. Inulina poate elimina si constipatia. Alimentele bogate in flavonoide, cum e ceapa, pot inhiba si cresterea bacteriei H. pylori, care provoaca cele mai multe forme de ulcer.

Pana la 20% dintre occidentalii cu varste peste 40 ani au H. pylori in tractul digestiv, dar cei mai multi dintre acestia nu ajung sa faca si ulcer. Consumul de ceapa si alte alimente bogate in flavonoide poate reduce si mai mult acest risc.

Ce alte calitati are ceapa?

Ceapa, populara in bucataria franceza, joaca un rol in ceea ce se numeste "paradoxul francez" — incidenta scazuta a bolilor cardiace printre francezi, in ciuda alimentatiei relativ ridicate din punct de vedere caloric.

Compusii sulfurici din ceapa, de exemplu, se crede ca au proprietati de anticoagulare, precum si de reducere a colesterolului si trigliceridelor. Alliumul si allil disulfida din ceapa s-a dovedit ca reduc rigiditatea vaselor sanguine prin eliberarea de oxid nitric.

Acest lucru reduce tensiunea arteriala, inhiba formarea de cheaguri si reduce riscul de boala arteriala coronariana, boala periferica vasculara si accident vascular. Quercetina din ceapa este benefica datorita proprietatilor antioxidante si antiinflamatorii, care contribuie la sanatatea inimii.

Ceapa, conform Asociatiei Nationale a Cepei (SUA), este si un agent anti-carcinogen:

"Efectele consumului de ceapa, de inhibare a carcinomului uman, au fost studiate in profunzime …

Intr-o recenzie facuta despre efectele quercetinei … persoanele care au consumat cea mai mare cantitate de ceapa au prezentat, in comparatie cu cei care au consumat cantitatea cea mai mica de ceapa, un risc mai redus cu 50 % de cancer la stomac si pe tractul respiratoriu si cel digestiv.

Compusii organo sulfurici [din ceapa] cum ar fi disulfida dialil (DDS), S-alilcisteina (SAC), si S-metilcisteina (SMC) au dovedit ca inhiba carcinogeneza la colon si cea renala.

… Mecanismele de protectie au variat de la apoptoza celulelor canceroase la inhibarea transcrierii genetice ca protectie contra imuno represiei indusa prin UV."

Fitochimicalele si alti nutrienti prezenti in ceapa lucreaza in sinergie avand efecte benefice pentru sanatate in tot corpul. De exemplu, studiile arata ca includerea cepei in alimentatie poate avea urmatoarele beneficii:

- Previne procesele inflamatorii asociate cu astmul: 

- Reduce simptomele asociate cu diabetul; 

- Reduce nivelul de colesterol si trigliceride; 

- Reduce simptome asociate cu osteoporoza si imbunatateste sanatatea osoasa

- Mentine sanatatea  gastrointestinala hranind bacteriile benefice; 

- Descurajeaza multiplicarea HIV; 

- Risc redus de tulburari neuro degenerative

- Reduce riscul de formare a cataractei; 

- Proprietati antimicrobiene care pot reduce rata bolilor cauzate de alimentatie; 

- Imbunatateste flora intestinala, absorbtia de calciu si magneziu datorita fructanilor pe care ii contine

- Proprietati antibacteriene si antifungice; 

- Reduce riscul unor tipuri de cancer; 

Ceapa nu trebuie curatata in exces

 

Dupa inlaturarea stratului exterior al cepei, e bine sa nu se curete prea multe straturi din pulpa interioara. Majoritatea nutritionistilor considera ca straturile mai apropiate de cel exterior sunt cele mai bogate in nutrienti si au continutul cel mai bogat de flavonoide. Dupa cum arata Fundatia George Mateljan:

"Flavonoidele din ceapa sunt mai concentrate in straturile de la suprafata. Pentru a maximiza beneficiile acestora pentru sanatate, curata cat mai putin din pulpa din interior. Chiar si cel mai mic exces in curatare poate avea drept urmare o pierdere nedorita a flavonoidelor. De exemplu, o ceapa rosie poate pierde pana la 20 % din quercetina si aproximativ 75 % din antocianine daca este curatata "in exces".

Daca ti se pare greu sa nu o cureti prea mult, din dorinta de a termina repede, pana nu incepi sa "plangi", exista cateva trucuri care te pot ajuta. Ceapa elibereaza un gaz numit factor lacrimogen (FL), care declanseaza lacrimile. Pentru a mai reduce din productia acestui FL, incearca sa tii ceapa la frigider cam o ora inainte de a o taia.

Tipuri de ceapa si mod de preparare

Daca informatiile de mai sus te-au inspirat sa consumi mai multa ceapa, vestea buna este ca ai de unde alege, ceapa este incredibil de versatila si are culori si arome diverse. Tabelul de mai jos, intocmit de Asociatia Nationala a Cepei (SUA) ofera detalii despre cum se poate gati fiecare soi in parte.

Ceapa galbena:

Este cea mai raspandita si mai folosita. Aceasta varietate de ceapa este si cea mai potrivita pentru caramelizare. Gatitul ii scoate in evidenta gustul moderat si dulceag, cu aroma de nuca.

Varietate

Perioada

Aroma /Textura cruda

Recomandari pentru consum

Dulce

martie - septembrie

Tare, suculenta, aroma moderata, lasa in gura un gust usor dulceag care nu persista sau persista foarte putin

Cruda, usor gatita, sote sau la gratar

Proaspata

martie - august

Tare, suculenta, aroma moderata, lasa in gura un gust usor patrunzator persista foarte putin

Cruda, usor gatita, sote sau la gratar

Pentru depozitare

august - mai

Aroma puternica de ceapa, lasa un gust moderat in gura

La gratar, sote, caramelizata, coapta la cuptor sau prajita la cuptor

Sursa: Asociatia Nationala a Cepei, Totul despre ceapa

Ceapa rosie:

Ceapa rosie a castigat in popularitate in ultimul deceniu, in special in industria serviciilor alimentare, in salate si sendvisuri, datorita culorii.

Varietate

Perioada

Aroma /Textura cruda

Recomandari pentru consum

Dulce

martie - septembrie

Tare, aroma de ceapa foarte moderata

Cruda, la gratar sau coapta

Proaspata

martie - septembrie

Culori aprinse, contine mai putina apa decat varietatile galbene si lasa un gust usor patrunzator

Cruda, la gratar sau coapta

Pentru depozitare

august - mai

Iute, gust intens si moderat pana la foarte patrunzator

Cruda, la gratar sau coapta

Sursa: Asociatia Nationala a Cepei, Totul despre ceapa

Ceapa alba:

Varietatile albe se folosesc in sosuri albe, salate de cartofi si paste, precum si in bucataria mexicana. Datorita structurii compacte, ceapa alba nu poate fi depozitata pe perioade la fel de lungi ca alte varietati.

Varietate

Perioada

Aroma /Textura cruda

Recomandari pentru consum

Proaspata

martie -  august

Gust moderat de patrunzator, nu lasa aroma, persista foarte putin in gura

Cruda, la gratar, sote sau usor gatita

Pentru depozitare

august - mai

Gust moderat de patrunzator pana la foarte patrunzator si foarte aromat, insa aroma nu persista in gura la fel de mult ca soiurile de ceapa galbena si rosie

Cruda, la gratar, sote sau usor gatita

Sursa: Asociatia Nationala a Cepei, Totul despre ceapa

Nu toata lumea este constienta de bogatia de nutrienti din alimentele sanatoase, in special din fructele si legumele organice. Daca stii ce contin alimentele pe care le cumperi vei faci alegeri mai sanatoase, vei gandi mai limpede, vei reduce riscul de boli cronice, vei pierde in greutate si te vei bucura de multe alte beneficii.

Nu uita, primul pas pentru a te bucura in fiecare zi de meniuri delicioase si nutritive este sa afli ce contine ceea ce mananci.

Surse utilizate:

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2016/01/04/health-benefits-onions.aspx

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101