In timp ce inginerii cauta metode noi prin care sa curete oceanul de miliardele de deseuri de plastic, firmele producatoare gasesc si ele noi utilizari pentru acestea. Daca pana acum s-au fabricat sapun si placi de surf din deseuri, acum se fabrica si incaltaminte: Adidas a lansat recent pe piata un prototip nou de incaltaminte sport fabricata in intregime din deseuri colectate din ocean.
Modelul este produs exclusiv din sfoara provenita de la plase de pescuit folosite ilegal in ocean si colectate de organizatia nonprofit Sea Shepherd. "Este o plasa de pescuit care acoperea fundul marii ca un zid si ucidea aproape orice peste care trece pe langa ea," spune Cyrill Gutsch, fondatorul organizatiei Parley for the Oceans, societate nonprofit sponsorizata de Adidas, care ajuta compania sa-si dezvolte strategii de combatere a deseurilor oceanice. "Ei au confiscat plasa, noi incercam sa-i dam o utilitate."
Adidas fabrica acest tip de pantofi sport folosind aceeasi tehnologie inovatoare pe care au folosit-o pentru pantofii sport Primeknit, cu reziduuri zero. "Aceasta tehnica de impletitura elimina in general reziduurile, pentru ca nu trebuie sa tai sabloane de material cum se practica in industria traditionala a confectiilor de pantofi," spune Eric Liedtke, membru al corpului executiv al Grupului Adidas pentru marci globale. "Folosim tot ce ne trebuie pentru fabricarea pantofului si nu irosim nimic."
Momentan folosesc sfoara de la plasele de pescuit si cele recuperate de pe plaje; Liedtke spune ca nu trebuie sa-si faca griji in ceea ce priveste materia prima pentru linia ce va fi lansata pe piata in cursul acestui an. Nu vor folosi bucatile mici de plastic care ajung sa arate in apa ca niste taitei in supa, cum sunt cele din locuri ca Pacific Gyre, desi acest lucru se poate schimba pe masura ce vor avea disponibile noi tehnologii. "Pentru a scoate aceste materiale din ocean trebuie sa pescuiesti zile intregi si, in final, obtii doar o mana de plastic," spune Gutsch. "In acest moment nu o consideram o tehnologie viabila. Suntem, insa, de parere ca putem evita micro plasticul care patrunde in circuit."
Scopul final al programului nu este doar reciclarea plasticului prin utilizarea lui in fabricarea de incaltaminte, ci in primul rand prevenirea si diminuarea deseurilor. Parley for the Oceans dezvolta o noua tehnologie pentru a intercepta gunoaiele de plastic — si a modifica plasticul.
"Vom putea inlatura poluarea cu materiale plastice a oceanelor numai daca reinventam materialele de lucru," spune Gutsch. "Avem nevoie de un alt fel de plastic decat cel pe care il folosim acum - care este o eroare de fabricatie. Creeaza prea multe probleme. Plasticul nu are ce cauta in natura, nu are ce cauta in stomacul pestilor, pur si simplu nu ar trebui sa existe. Singura solutie pentru a taia de la radacina sursa de alimentare nesfarsita a acestui material este sa reinventam plasticul." Pentru ca, daca nu facem acest lucru, plasticul va continua sa existe in pantofi, iar, dupa ce acestia se vor uza, ii vom arunca si la un moment dat plasticul va reintra in circuit - si posibil va ajunge si in ocean.
Unul dintre membrii organizatiei, specialist in chimie, dezvolta o alternativa la plastic, care sa se poata dizolva fara probleme in momentul in care este aruncat in natura. "Este o viziune de ultima ora, dar este departe de a fi realizata," spune el. "In prezent inca avem un drum lung de parcurs. Noi facem doar ce putem. Adica mergem si curatam atat cat putem. Salvam vieti. Fiecare bucatica de plastic pe care o adunam poate salva viata unei pasari, a unei testoase, sau chiar a unei balene."
Pe masura ce Adidas adapteaza materialul reciclat, il va putea folosi si in alte produse. "Nu trebuie sa ne limitam la un singur produs," spune Lietke. "Il putem folosi in tricouri, in pantaloni scurti, in orice tip de produs."
Sursa utilizata: http://www.fastcoexist.com/3048033/adidas-knit-these-sneakers-entirely-from-ocean-plastic-trash