Putini oameni stiu ca farmecul Maramuresului nu s-a limitat niciodata doar la cele mai populare atractii turistice - fie ca vorbim de Mocanita, Barsana, Cimitirul Vesel, ori bisericile de lemn de peste deal (cum zic baimarenii). Ci undeva, intre doua zone etnografice majore din actuala administratie a judetului (Tara Lapusului si Maramuresul istoric), se ascunde, oarecum izolat datorita pozitiei, cel mai proaspat si mai neexplorat obiectiv UNESCO din acest colt de tara - Codrii Seculari de la Strambu-Baiut.
Nu, nu toate padurile sunt la fel - daca asta te intrebi. Si nu, taierile ilegale nu au distrus chiar tot ce era mai frumos in Carpati. Gratie unor oameni cu inima din silvicultura romaneasca, unor proiecte ecologiste si colaborarii intre diferite institutii si ONG-uri, astfel de paduri seculare, neatinse de mana omului, au ramas si astazi in picioare.
© Stef Vasutiu
Iar cele mai frumoase dintre acestea (24.000 hectare mai precis), din opt zone ale tarii, au ajung in vara anului 2017 parte a patrimoniului mondial UNESCO. Alte cateva zeci de mii sunt in procesul de a fi protejate, la nivel national, gratie autoritatilor si ONG-urilor precum WWF-Romania.
Bucura-te de o excursie de o zi in cel mai recent hotspot UNESCO din nordul Romaniei, alaturi de un ghid care iti va povesti si iti va arata ce este o padure virgina, iti va arata urmele animalelor, te va ajuta sa identifici pasarile, insectele si florile din jur si te va duce intr-un observator unic de viata salbatica, unde, poate, ai sansa sa vezi pe viu speciile emblematice ale muntilor carpati - urs, lup, ras.
Citeste aici despre acest loc unic din Maramureș, declarat de experți internaționali cel mai reprezentativ ecosistem muntos din Carpații Orientali.
Ia-o la pas pe potecile tematice si afla totul despre modul în care arborii de sute de ani trăiesc și oferă sprijin pentru zeci si zeci de specii de plante și animale.
In Codrii Seculari de la Strambu Baiut, poti vedea prin lentilele binoclului sau prin obiectivul camerei foto cum, incet-incet, animalele se aduna in poiana ascunsa in inima muntilor (din siguranta observatorului inaltat) la cativa metri deasupra solului. Descopera rolul ursului brun in ecosistemul de aici - care ii este hrana, adapostul si ce este specific comportamentului acestuia.
Iar daca tot esti in zona, ai ocazia sa gusti izvoarele racoritoare, de la mare adancime, a caror apa a fost imbuteliata si trimisa pana in inima Imperiului austro-ungar.
© James Morgan - WWF
Fii mai mai aproape de natura. Departe de drumurile asfaltate si de galagia urbana, aceasta lume deloc muta te asteapta sa asculti viata in alte frecvente.
Text de Stef Vasutiu
Despre autor: Stef Vasutiu este un tanar baimarean pasionat de natura si de ecoturism, specialist comunicare pentru organizatia internationala WWF si blogger pentru Doi Turisti.