Gandeste-te ce culoare au alimentele pe care le consumi zilnic. Probabil multe frunze verzi, fructe rosii si portocalii, cereale maro si lactate albe. Dar ceva albastru? Ei bine, poate fructele de padure, sau, daca ai vreun vanzator mai excentric la piata, e posibil sa consumi si niste cartofi mai albastrui - insa, in general, culoarea albastra nu este preferata naturii cand vine vorba de paleta de culori a tot ce inseamna hrana. In consecinta, albastru nu ne stimuleaza in niciun fel apetitul - de fapt, instinctul nostru primar ne avertizeaza sa ne ferim de mancarea albastra.
Dupa cum explica specialistul in culori, profesorul J.L. Morton, cand stramosii nostri cautau hrana, culorile albastru, violet si negru erau "culori de avertizare" care indicau o hrana potential otravitoare.
Cercetatorii din domeniul nutritiei sunt de aceeasi parere - cand oamenii cautau mancare, au invatat sa evite produse toxice si stricate, care de regula erau albastre, negre sau violet (Cu exceptia fructelor de padure, vinetelor etc). Mancarea colorata in albastru servita unor participanti la studiu i-a facut pe acestia sa isi piarda pofta de mancare.
Cercetarile confirma ideea ca anumite culori suprima apetitul, in timp ce altele il stimuleaza.
Albastru pare sa castige constant primul loc in topul celor mai putin apetisante culori. Gary Blumenthal spune ca “Apetitul pentru anumite alimente si culorile sunt strans legate intre ele. Simpla vedere a mancarii declanseaza activitatea neuronilor in hipotalamus. Subiectii care au primit mancare in intuneric au acuzat lipsa unui element critic pentru savurarea mancarii: aspectul ei."
“Ochii sunt primii care trebuie convinsi inainte chiar ca mancarea sa fie gustata.Acest lucru inseamna ca sunt alimente care nu reusesc sa convinga nu pentru ca nu au gust, textura sau miros placut, ci pentru ca de multe ori consumatorul nici nu ajunge pana acolo. Culorile sunt importante si in general este greu de convins un consumator sa incerce un aliment de culoare albastra - desi in prezent se promoveaza tot mai mult astfel de produse pentru copii. Verde, maro, rosu si alte cateva culori sunt mult mai acceptate, desi variaza in functie de cultura.”
Au fost facute o serie de studii la Universitatea din Washington despre felul in care perceptia gustului este influentat de culoare. Concluzia a fost ca oamenii invata si se familiarizeaza cu anumite combinatii de culori si gusturi. Aceste asocieri deprinse ne pot afecta perceptiile si pot crea asteptari legate de gustul sau mirosul unui fel de mancare. Intr-un studiu in care subiectii au gustat bauturi si au putut vedea culoarea "corecta" a bauturilor, au putut identifica gustul bauturii in mod corect.
Cand, insa, nu au vazut culoarea, au gresit. De exemplu, 70 % dintre cei care gustat o bautura de struguri, au spus ca e de struguri. 15 % au crezut ca este de lamaie-lime. Doar 30 % dintre cei care au gustat o bautura din cirese au crezut ca e din cirese. Majoritatea au crezut ca este de lamaie-lime.
In timp ce albastru este considerata o culoare ce scade apetitul, cercetatorii arata ca nuantele calde stimuleaza apetitul. Dupa cum arata Institutul Rohm si Haas Paint Quality, rosu este o culoare puternica ce mareste presiunea arteriala si ritmul cardiac. Creaza intimitate, energie, pasiune si sexualitate. De asemenea, stimuleaza apetitul - este folosita deseori in restaurante si este o alegere foarte buna pentru locul unde se ia masa. Galbenul este si ea o culoare ce stimuleaza apetitul fiind asociata cu energia si fericirea. Poate asa se explica de ce McDonald’s a a vut atat de mult succes. De aceea multi designeri recomanda culori calde in bucatarii si restaurante–nu numai ca maresc apetitul, dar s-a dovedit ca maresc si viteza cu care oamenii mananca. Albastru este rareori recomandat: ne incetineste si ne face sa vrem sa dormim.
Exista o serie de secrete pentru dieta care se bazeaza pe psihologia culorilor. Incearca sa folosesti farfurii albastre, suporturi de farfurii albastre si chiar o zona albastra pentru locul unde se ia masa - sau aseaza o lumina albastra pe frigider. Iar pentru stimularea meselor regulate, folositi mult rosu si galben la decorarea si pregatirea mesei.
Surse si informatii suplimentare:
http://www.colormatters.com/color-and-the-body/color-and-appetite-matters
http://www.care2.com/greenliving/how-color-affects-your-appetite.html