Inainte de a pune mana pe solutia anti-tantari pe baza de DEET (dietil toluamida), ar trebui sa iei in considerare o optiune naturala. Iar cercetarile dovedesc ca principalul ingredient din solutiile anti-tantari comerciale lasa mai mult decat un miros urat. Potrivit unui studiu al Duke University, afecteaza celulele cerebrale, poate cauza schimbari comportamentale, si poate avea interactiuni daunatoare cu anumite tratamente medicamentoase. Savantii au mai observat ca provoaca moartea celulelor cerebrale la animalele frecvent expuse la DEET sau dupa o utilizare prelungita a acestui produs chimic.
Cercetari suplimentare au descoperit ca pana la 15% din DEET este absorbit prin piele direct in fluxul sanguin. Potrivit tabelelor de date privitoare la siguranta dietil-meta-toluamidei, efectele toxice ale acestei chimicale includ: tulburari de reproducere, mutatii ale materialului genetic si tulburari ale sistemului nervos central.
Nu este nici o nevoie sa suferi de consecinte serioase si pe termen lung asupra sanatatii tale pentru a alunga suparatorii tantari.
Alege o alternativa naturala care s-a dovedit ca actioneaza la fel de eficient ca si DEET sau, in unele cazuri, MAI eficient ca DEET.
Aici sunt cateva optiuni naturale de solutii anti-tantari:
1. Catusnica (iarba matelor) — Poti sa innebunesti pisicile dar si sa-i faci pe tantari sa fuga terorizati, potrivit cercetarilor facute de Iowa State University care au descoperit ca uleiul esential din aceasta planta este de circa 10 ori mai eficient decat DEET in alungarea tantarilor.
2. Citronela — vechiul inlocuitor. Foloseste doar ulei esential de citronela, nu uleiul aromat. Uleiurile cumparate en-gros pentru ardere nu sunt adecvate aplicarii pe piele. Pentru pielea ta cel mai bine este sa cumperi ulei esential de citronela de inalta calitate de la magazinul cu produse naturale. Desi nu asa de eficient ca si cel de catusnica, este totusi o buna optiune.
3. Usturoi — mananca mult usturoi proaspat — tantarii nu il pot suporta.
4. Uleiul esential de lavanda miroase bine si este utilizat in mod obisnuit ca o solutie eficienta anti-tantari. Este bine ca sa fie diluat intr-un alt ulei vector de aplicare precum cel din miez de caisa, de migdale dulci, sau ulei din nuca de cocos. Daca poti gasi ulei organic de soia, este de asemenea o buna optiune, caci si acest ulei tine tantarii la distanta.
5. Uleiul de neem sau din seminte de neem: potrivit unui studiu al Consiliului National de Cercetari SUA (US National Research Council) uleiul de neem oil este mai eficient decat DEET. Rezultatele au fost confirmate de oameni de stiinta de la Institutul Anti-malarie din India si intr-o cercetare citata in Jurnalul Asociatiei Americane de Control al Tantarilor (Journal of the American Mosquito Control Association). Neem este un copac care creste in India.
6. Ulei organic de soia — Cercetari citate in New England Journal of Medicine au gasit ca solutiile anti-tantar din ulei de soia sunt la fel de eficiente ca si cele continand DEET. Uleiul de soia este ieftin si usor de gasit, ceea ce il face o excelenta alegere. In plus, este un excelent hidratant al corpului. Ca beneficiu colateral, cercetarile arata ca un ingredient din uleiul de soia poate incetini cresterea parului de pe corp, atunci cand este aplicat local. Alege uleiul de soia organic daca este posibil, intrucat multe recolte de soia sunt acum modificate genetic.
7. Lotusul (Nelumbo nucifera) — Noi cercetari publicate in Asian Pacific Journal of Tropical Medicine arata ca lotusul este o eficienta solutie anti-tantari si de asemenea ajuta la omorarea larvelor de tantar. Intrucat lotusul creste in apa, este o buna optiune ca solutie naturala anti-tantari in iazuri si lacuri decat ca aplicare locala pe piele.
8. Piperul negru (Piper nigrum) — Noi cercetari din acelasi studiu arata ca un extract de piper negru (studiul a utilizat un extract alcoolic, dar uleiul esential de piper negru ar merge si el) este eficient in respingerea tantarilor.
Insa poate cea mai buna solutie ar fi sa amestecam 30 de picaturi de uleiuri esentiale de catusnica, citronela, lavanda, neem si piper negru (per total, deci circa 6 picaturi din fiecare ulei esential) in circa 30 ml de ulei natural nearomat sau hidratant, pe care il tin la indemana intr-un borcan. Frec putin pe piele inainte de a iesi afara. Puteti amesteca 30 de picaturi din aceste uleiuri esentiale in ulei organic de soia pentru protectie suplimentara. Faceti intotdeauna un test de 24 de ore asupra pielii pentru a fi siguri ca nu aveti sensibilitate la vreunul dintre uleiuri.
Vreau sa intreb daca exista acel ulei de catusnica deoarece am intrebat la toate farmaciile naturiste din zona, am cautat si pe internet si nu gasesc niciunde asa ceva de vanzare. Daca stiti va rog sa-mi spuneti unde se poate gasi. Multumesc