Desi cea mai avansata tara din punct de vedere al standardului serviciului medical, Statele Unite ale Americii cheltuiesc mai mult de 3 miliarde de dolari in fiecare an pe ingrijiri medicale. Asta inseamna mai mult decat urmatoarele 10 tari la un loc! Ar putea exista o justificare pentru cheltuirea acestei sume exorbitante de bani, daca ar produce rezultate, dar ce arata cercetarile?
Potrivit Journal of the American Medical Association/Jurnalul Asociatiei Medicale Americane, din 13 natiuni industrializate, SUA este ultima cand vine vorba de majoritatea anilor de viata pierduti de adulti si cea mai inalta rata a mortalitatii infantile. Organizatia Mondiala a Sanatatii si National Research Council/Consiliul National pentru Cercetare pretind ca din 16 natiuni industrializate, SUA are cea mai mare sansa ca un copil sa moara inainte de cinci ani, cea mai inalta rata a mortalitatii feminine datorate complicatiilor in timpul sarcinii si la nastere si cea de-a doua dintre cele mai inalte rate de mortalitate datorata bolilor arteriale coronariene si de plamani.
Medicina institutionalizata si ingrijirile acordate de aceasta pentru milioane de americani luptandu-se cu boli cronice, lasa prea putine sperante sau raspunsuri. Modelul standard de ingrijire pentru afectiuni precum bolile de inima, diabetul, tiroida deficitara, refluxul acid si boala autoimuna este inadecvat, ca sa spunem cel putin asta. Din pacate acelasi model este importat si in tara noastra. Un model bazat pe diagnosticare si tratare medicamentoasa a efectelor si nu a cauzei. Insa este mai mult de atat. Iata trei motive pentru care medicina institutionalizata esueaza .
1. O lipsa de ingrijire personalizata.
Medicina institutionalizata a devenit un sistem de genul „o singura masura pentru toti”. Concentrarea a fost asupra diagnosticarii bolii si imperecherii cu un medicament corespunzator. Acest joc de imperechere cu medicamente nu ia in calcul faptul ca noi suntem cu totii diferiti; fiecare persoana este genetic si biochimic unica. Nu exista „pastile magice”. Ceea ce merge la o persoana, s-ar putea sa nu mearga la urmatoarea. Ar trebuie sa luam in calcul variabilitatea biologica si sa creem o solutie pentru individ.
2. O politica de tratare a simptomelor.
Medicamentele sunt, in majoritate, proiectate nu pentru a vindeca, ci pentru a controla simptomele. Deoarece acesta este cazul, cand unui pacient cu o afectiune cronica i se da o medicatie, i se spune adesea ca trebuie sa ia medicamentul pe termen nedefinit. Tot din acest motiv, pe masura ce trece timpul, listele de medicamente devin mai lungi si dozajul mai mare.
Ar trebui sa privim simptomele ca pe „beculetele de control ale motorului” corpului. Ce ati gandi daca as acoperi beculetele semnalizatoare ale motorului si v-as lasa sa continuati sa conduceti masina, ca de obicei? In termeni de sanatate, noi ar trebui sa descoperim in primul rand de ce exista acele simptome. Foarte putini oameni sunt bolnavi datorita unei lipse de medicamente. Investigatia clinica a problemelor de baza este unicul mod prin care acest lucru poate fi infaptuit.
3. O suprasarcina de efecte secundare.
O buna intrebare de pus tie insuti cand decizi intre optiunile de ingrijire medicala este „Care este cea mai eficienta optiune care cauzeaza cele mai putine efecte secundare?” Daca un medicament satisface acest criteriu, atunci el ar putea fi cea mai buna optiune pentru tine. Se intampla tocmai ca medicamentele adesea nu corespund acestui criteriu.
Ati mai privit la o reclama pentru medicamente? Medicamentele pe reteta au omorât in 2009 mai multi oameni decat heroina si cocaina la un loc, potrivit U.S. Centers for Disease Control and Prevention/ Centrelor SUA pentru Controlul si Prevenirea Bolilor. Potrivit Jurnalului Asociatiei Medicale Americane, mai mult de 100 000 de oameni mor in fiecare an datorita utilizarii adecvate a medicamentelor pe reteta. Nu de la supradoze sau consumul de medicamente gresite, ci de la efecele secundare ale „medicamentului corect”.
Deci ce vrea sa insemne asta? Avem nevoie sa facem ceva complet diferit pentru a repara un model de ingrijiri medical esuat dramatic . Trebuie sa recunoastem, ar fi o sarcina teribila de a schimba traiectoria intregului sistem, dar tu iti poti schimba traiectoria ta. Ingrijirea alternativa precum medicina functionala incearca sa fie o solutie pentru modelul standard de ingrijire. In medicina functionala, se proiecteaza programe de sanatate pentru individ prin investigarea clinica a tulburarilor fundamentale. Este intr-adevar speranta pentru milioanele care scapa printre crapaturile ingrijirii conventionale.
Care mai sunt dupa parerea ta alte motive pentru care medicina alopata, institutionalizata nu functioneza? Asteptam sa ne scrii parerea ta in comentarii mai jos! Nu uita aici invatam impreuna!
Surse pentru acest articol cuprind:
http://www.nap.edu/catalog.php?record_id=13497
http://articles.latimes.com/2011/sep/17/local/la-me-drugs-epidemic-20110918
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9555760
http://www.mindbodygreen.com/ - medicina
Pai medicii ar dori sa faca medicina si sa mai sugereze ceva de bine, dar politica cu nr.de pacienti, elberare de prescriptie continua, luni si luni, pe 1,2,3 luni, e caraghios si nu are sens. Unde e evaluare, reevaluare? Unde e consultul propriu zis,la un bolnav cu o reteta a la long? Va veni o zi cand nu mai putem plati. Atunci se va gandi cineva sa se reinceapa profilaxia,in Romania? Consiliere, reguli de igiena, dieta etc. La noi se merge asa, cei vechi sunt batranii, perimati. Nu au valoare, chiar daca s-au sacrificat si au muncit din greu, ca sa avem un viitor mai bun. Cel tanar nu are timp de Dr. decat cand e in ultima faza de boala. Populatia tanara scade. Pamantul nostru trebuie sa ne dea roadele si noua,caci, aici am intrat in viata si avem formula chimica din solul nostru.Copierea e buna, dar nu intodeauna, mai trebuie sa ne mai exprimam si noi,sa explicam logica lucrurilor in sanatate si sa aplicam "comon sens."In sanatate lucrurile stau cam asa. Nu prea avem istoricul pacientului, reteta merge pe banda automata. Si ca sa fiu mai clara, nu am vazut asa mare prostie, se zice ca e pacat sa ramai prost, scrie si la Biblie.Pai daca nu marim taxa pe alimentele de baza,si mancam noi si autohton, fara prea multe chimice, nu prea am mai sorbi multe pastilute cu nume diferite si cu efecte pt populatie nedorite de noi. Sa mai luam si ce e bun de la vecinii nostri,gradinite, spitale, case de batrani, comportament fata de seniori.Sa ne respectam si noi valorile.
Sa ne amintim de timpurile cand Doctorii nu prescriau imediat antibiotice si daca dau reteta, ordona o antibiograma. Pai acum ce sa spun? Mergem la farmacie, ne tratam singuri. Mancam ceva carne,injectata etc. Omul a devenit o sursa mare de business, asa in general. Ma abtin de la alte comentarii, caci si valva cu bio si naturale e verificata de mine. Cea mai buna medicina pt.om este nutritia si hidratarea,curata, pregatita cu suflet,inchinata si cu cineva placut la masa.
Adevarat. Sunt mama si am facut altfel de alegeri pt copii mei . Daca sunt raciti las "boala" sa evolueze de celel mai multe ori pana trece singura. Ajut sist. imunitar sa faca treaba din interior . Ma ia groaza cand deschid prospectul siropurilor si medicamentelor date de medic. La efecte adverse vad "posibil infarct, sangerari ale tubului digestiv" etc, si asta doar pt a "trata" tusea sau sa nu ii mai curga nasucul. De cand exista internetul, nu ma mai incred in medici, orbeste. Pe net gasesc informatii pertinente si iau singura deciziile.Fac analizele anual familiei, am renuntat la carne , mancam oleaginoase de care nici nu auzisem pana sa am copii , gen (caju, seminte de susan, in, migdale, alune de padure) etc. Sunt multe de pov. Sanatate tuturor si articolul de mai sus sa aiba rasunet in fiecare!