Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Hrana vie
  4. De unde provine aroma de vanilie?

De unde provine aroma de vanilie?

De unde provine aroma de vanilie? Poate nu stiai, dar extractul de vanilie nu provine neaparat de la pastaia de vanilie. Afla ce ar putea contine, de fapt, esenta ta de vanilie! Vei fi foarte surprins.

Te-ai intrebat probabil si tu de atatea ori, de unde provine aroma de vanilie? Putini sunt cei carora le place sa gateasca si care sa nu fie mari iubitori de vanilie. Pentru prajituri, acestia isi pot cumpara extract artificial de vanilie, extract natural de vanilie sau isi pot face singuri extractul (aveti reteta mai jos)! In plus, exista tone de produse cu aroma de vanilie. Cu toate acestea, majoritatea dintre aceste produse aromate si gustoase nu folosesc extract natural de vanilie. Si cand spun “extract natural din vanilie” ma refer la esenta sau aroma extrase direct din pastaia de vanilie. Este important de subliniat pentru ca (desi greu de crezut!) extractul natural din vanilie nu provine neaparat doar de la pastaia de vanilie! De ce? Intrebarea aduce in prim plan primul lucru pe care nu ati fi dorit sa-l stiti despre vanilie.

1. Dilema cererii de pastai de vanilie

Substanta principala din componenta vaniliei care ii da acea aroma placuta este vanilina. Din pacate, este foarte greu de satisfacut intreaga cerere doar din pastaile de vanilie ceea ce explica in mare parte si costurile ridicate ale vaniliei naturale. Procesul de productie a pastailor de vanilie dureaza 5-6 ani, in plus trebuie polenizate manual si aceste fructe mici  trebuie culese manual!  Dupa toate astea, e de inteles ca pastaile sunt scumpe, iar costurile ridicate si cererea mare justifica din plin existenta unor surse alternative pentru una din aromele noastre preferate.
Deci de unde provin alternativele pentru aroma de vanilie? Iata cele mai interesante surse despre care nu ati fi vrut sa stiti:

2. Aroma si mirosul de vanilie din balega de vaca

Vanilina folosita pentru arome sau esente poate proveni din lignina din balega de vaca! Da, ati citit bine. BALEGA DE VACA! De fapt, cercetatorul japonez Mayu Yamamoto, a câstigat un premiu Ig Nobel pentru aceste cercetari in 2007. Procesul poate parea dizgratios, dar este important de luat in calcul faptul ca daca aceasta sursa de vanilina se raspandeste, va reduce emisiile cu efect de sera eliberate de balega de vaca.

3. Aroma de vanilie din posterior de castorextract de vanilie

Aromele de vanilie provin din castoreum. Cele mai cunoscute articole descriu castoreum ca fiind substanta vascoasa eliberata din pungile posterioare (similar cu glandele anale) ale castorului. Desigur ca asta nu este tot. Castoreum se extrage atat din substanta secretata, cat si din excrementele uscate de castor! Acest atat de putin apetisant produs nu este folosit numai pentru aroma de vanilie, dar si pentru aromele de zmeura si capsuni. Veganii ar fi interesati sa afle ca acest extract este etichetat drept “arome naturale”  pe cele mai multe dintre listele cu ingrediente.

Descoperă Vanilia pulbere 100% naturala, obținută prin uscarea și măcinarea păstăilor plantei, păstrându-și astfel toate proprietățile.

Alte extracte artificiale de vanilie:

Cea mai multa aroma de vanilina artificiala provine din doua surse:

Lignina este o componenta celulara importanta a plantelor si este de obicei extrasa chimic din lemn si derivatele de hartie. Asa cum am mentionat anterior, se gaseste si in balega de vaca, ceea ce pare logic având in vedere ca are o alimentatie pe baza de plante.

Guaiacolul este un produs derivat obtinut in urma arderii ligninului din lemn. Sunt multe informatii eronate despre guaicol in multe articole despre alimente. Este un precursor al petrolului, dar ramâne un produs natural, nu este un produs derivat din petrol.

Vanilina mai poate proveni si din:

 

Cateva lucruri pentru reflectie

Trebuie subliniat faptul ca etichetarea vaniliei drept “artificiala” sau “naturala” este foarte confuza si depinde de legile fiecarei tari si de jocurile de cuvinte folosite pentru promovarea produsului. Daca esti dintre cei care sunt preocupati de sanatatea lor si de sursa si modul de preparare a alimentelor pe car ele consuma, atunci probabil ca ti-ai dori sa iti faci singur extractul de vanilia sau sa folosesti direct pastaile de vanilie in bucataria ta.

Extractul de vanilie natural are gustul mai bun?

Mai multe persoane spun ca extractul natural din pastaia de vanilie adevarata are gust mai bun decat derivatii sai. Este posibil ca motivul pentru care extractul natural din vanilia adevarata are gust mai bun sa fie explicat de existenta a NUMEROASE alte componente (de exemplu acid vanilie si acidul hidroxibenzoic) care produce o aroma suplimentara la vanilina.

Cum sa faci acasa extract de vanilie!

Sunt multe lucruri neplacute in aceasta postare, asa ca avem si ceva dragut. O reteta pentru cel mai delicios extract natural de vanilie adevarata!

 

RETETA EXTRACT NATURAL DE VANILIE

Ingrediente necesare:

Mod de preparare:

  1. Cu un cutit ascutit taie pe lung pastaile de vanilie
  2. Scoate o cantitate de votca din sticla pentru a putea introduce pastaile.
  3. Pune pastaile de vanilie si betisoarele de scortisoara in sticla de vodca si pune sticla intr-un loc intunecat si racoros pentru o periaoda intre 6 si 10 saptamani.
  4. Amesteca din când in când.
  5. Cu cât amestecul sta mai mult la macerat, cu atât extractul va fi mai tare, mai gustos

Poti, de asemenea, sa cumperi o Vanilie pulbere 100% naturala, cum este cea de la Golden Flavours, obținută prin uscarea și măcinarea păstăilor plantei, păstrându-și astfel toate proprietățile.

 

SURSE

http://chemistry.mdma.ch/hiveboard/methods/000442556.html
http://www.care2.com/greenliving/everything-you-never-wanted-to-know-about-vanilla.html#ixzz36Zlb15mT - extract de vanilie
http://newsfeed.time.com/2013/10/03/your-vanilla-ice-cream-may-actually-smell-like-beaver-butt/

#combinatie #extract de vanilie #extract natural #vanilie

Ce spun cititorii despre "De unde provine aroma de vanilie?"

matei25 August 2022 12:45Raspunde

e fals

Pop. A04 September 2016 10:43Raspunde

Extractul de vanilie trebuie sa fie de vanilie. Nu exista "extract unic" cu scortisoara, unic poate fi si cu nuca de cocos, rom sau alte adaosur. Asta e ca o "saorma cu de toate". Nu se pune scortisoara (sau alte arome) deoarece sunt produse care nu contin aceasta aroma in reteta lor.

ioan marinescu02 August 2014 12:13Raspunde

Un articol deosebit de bine documentat.Felicit?ri.Atat c? dup? ce cumperi 12 p?st?i de vanilie nu-ti mai ajung banii si pentru votca!

27 October 2015 10:35Raspunde

mai bine cumperi numai votca !

cràciun maria08 September 2014 17:41Raspunde

Unde se gàsesc pàstàile de vanilie,ptr a le cumpàra ?

15 March 2015 23:58Raspunde

In orice mag gen supe rmarket

felicia15 March 2015 23:28Raspunde

In magazinele mari sint c-am scumpe dar merità cumpàrate eu folosesc si coaja adicà pàstàiul unde a fost semintele de vanilie si o pun la uscat si o macin inpreunà cu zahàrul si fac zàhàr vaniliat.

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101