REDUCERI ÎN COȘ LA FINALIZAREA COMENZII | 21-24 IUNIE

Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Invatam impreuna
  4. Chief Seattle si incredibila lectie de viata data americanilor

Chief Seattle si incredibila lectie de viata data americanilor

ViataVerdeViu) Marele Sef din Washington ne trimite vorba ca doreste sa ne cumpere pamantul. Marele Sef ne trimite de asemeni vorbe de prietenie si bune-intentii. Consideram aceasta o dovada de politete din partea sa, pentru ca stim ca nu are mare n

Marele Sef din Washington ne trimite vorba ca doreste sa ne cumpere pamantul. Marele Sef ne trimite de asemeni vorbe de prietenie si bune-intentii. Consideram aceasta o dovada de politete din partea sa, pentru ca stim ca nu are mare nevoie de prietenia noastra in schimb.

Dar vom lua in considerare oferta sa. Pentru ca stim ca daca n-o facem, omul alb va veni cu arme si ne va lua pamantul oricum.

Cum poti cumpara sau vinde cerul, caldura pamantului ? Aceasta idee este ciudata pentru noi. Din moment ce nu detii prospetimea aerului sau susuratul apei, cum le poti cumpara ?

Fiecare parte din acest pamant este sacra pentru poporul meu. Ficare ac de pin, fiecare mal nisipos, fiecare ceata in padurea intunecata, fiecare poienita, fiecare insecta bazaitoare este sfinta in memoria si experienta oamenilor mei. Seva care curge prin copaci poarta cu ea memoriile omului rosu.

Mortii omului alb isi uita pamantul unde s-au nascut cind se ridica la ceruri. Mortii nostrii nu uita niciodata acest pamant minunat, pentru ca el este mama omului rosu.

Noi suntem parte din el, si el este parte din noi. Florile parfumate sunt surorile noastre, caprioara, calul, marele vultur, toti acestia sunt fratii nostrii. Crestele muntoase, roua pasunilor, caldura trupului poneiului, si omul – toate fac parte din aceeasi familie.

De aceea, cind Marele Sef din Washington ne trimite vorba ca doreste sa ne cumpere pamantul, el cere foarte mult de la noi. Marele Sef ne promite ca ne va rezerva un loc numai pentru noi, unde putem trai confortabil. El va fi tatal nostru, iar noi, copiii lui. De aceea vom lua in considerare oferta sa de a ne cumpara pamantul. Dar nu va fi usor. Pentru ca acest pamant este sacru pentru noi.

Omul rosu s-a retras mereu inaintea omului alb, asa cum ceata muntelui fuge de razele soarelui de dimineata. Dar cenusa parintilor nostrii este sacra. Mormintele lor ne ofera sanctuar, si astfel dealurile acestea, copacii, tot acest pamant ne este consacrat noua. Stim ca omul alb nu ne intelege obiceiurile. O bucata de pamant este pentru el la fel ca oricare alta, pentru ca el este un strain care vine noaptea si ia cu forta de la pamant orice isi doreste.

Pamantul nu este fratele, ci dusmanul sau, si atunci cind l-a supus, pleaca sa cucereasca mai departe. El uita oasele tatalui sau in spate, si nu-i pasa. El rapeste pamantul de la copiii sai, si nu-i pasa. Mormintele tatalui sau si drepturile-prin-nastere ale copiilor sai sunt uitate. El isi trateaza pe mama sa, pamantul, si pe fratele sau, cerul, ca pe niste lucruri care pot fi cumparate, exploatate, vindute ca niste obiecte. Pofta sa nelimitata va devora pamantul si va lasa in urma doar un desert.

Nu stiu. Felurile noastre sunt diferite de felurile voastre. Vederea oraselor voastre raneste ochii omului rosu. Dar poate e pentru ca omul rosu este un salbatic si nu intelege.

Nu exista nici un loc linistit in orasele omului alb. Nici un loc unde poti asculta soapta frunzelor primavara sau graba timida a aripilor insectelor. Dar poate e pentru ca sunt un salbatic si nu inteleg. Zgomotele din orasele voastre par facute doar ca sa insulte urechile. Ce ramine in viata daca un om nu poate asculta chitaitul privighetorii sau argumentatiile broastelor in jurul iazului, noaptea ?

Eu sunt un om rosu, si nu inteleg. Indienii prefera sunetul adierii care mangaie fata lacului si mirosul vintului insusi, curatat de ploaia de vara sau parfumat de pin.pamantul chief seattle

Aerul este pretios pentru omul rosu, pentru ca toate fiintele impart aceeasi respiratie – animalul, copacul, omul, toate respira din acelasi aer. Omul alb nu pare sa observe aerul pe care-l respira. Ca un muribund care zace de multe zile, el este imun la duhoare.

Dar daca va vindem pamantul, trebuie sa tineti minte ca aerul este pretios pentru noi, ca aerul isi imparte spiritul cu orice forma de viata pe care o sustine. Vintul care a dat bunicului nostru prima sa respiratie, i-a primit-o de asemeni pe ultima. Si tot el trebuie sa dea copiilor nostrii spiritul vietii. Daca va vindem pamantul, trebuie sa-l pastrati si sa-l protejati ca pe un loc unde pina si omul alb sa poata merge sa guste aerul parfumat de florile cimpului.

Prin urmare, o sa luam in considerare oferta voastra de a ne cumpara pamantul. Daca vom decide sa acceptam, o sa pun o conditie. Omul alb trebuie sa trateze animalele acestui pamant ca pe fratii lui.

Eu sunt un salbatic si nu inteleg nici un alt mod de a trai. Am vazut mii de zimbrii putrezind in preerie, lasati de omul alb care i-a impuscat dintr-un tren in miscare. Eu sunt un salbatic si nu inteleg cum poate calul-de-fier-fumegind sa fie mai important decit zimbrul pe care noi il omorim doar ca sa supravietuim, si-i cerem iertare pentru asta.

Ce este omul fara animale ? Daca toate animalele ar pieri, omul ar pieri si el de o mare singuratate a spiritului. Pentru ca orice se intimpla animalelor, urmeaza curind sa se intimple si cu omul. Toate lucrurile sunt conectate,

Deci, va vom considera oferta de a ne cumpara pamantul. Daca acceptam, va fi pentru a ne asigura rezervatiile pe care ni le-ati promis. Acolo, poate, vom putea sa ne traim zilele care ne ramin asa cum dorim. Cind ultimul om rosu va fi disparut de pe acest pamant si amintirea lui va fi doar umbra unui nor alunecind prin preerie, aceste tarmuri si paduri vor pastra inca spiritul oamenilor mei.

Pentru ca ei iubesc acest pamant asa cum un nou nascut iubeste bataile inimii mamei sale. Deci, daca va vindem pamantul, iubiti-l asa cum l-am iubit si noi. Ingrijiti-l asa cum l-am ingrijit si noi. Pastrati in minte amintirea pamantului asa cum l-ati primit. Si cu toata puterea voastra, cu toata mintea si toata inima, pastrati-l pentru copiii vostrii si iubiti-l …. asa cum Dumnezeu ne iubeste pe toti.

Atita lucru stim si noi: pamantul nu apartine omului, ci omul apartine pamantului. Atita lucru stim: toate lucrurile sunt interconectate asa cum singele uneste o familie. Toate lucrurile sunt legate intre ele. Orice soarta are pamantul, aceeasi soarta o vor avea si fiii pamantului. Omul nu a tesut el pinza vietii, el e doar un fir in ea. Orice-i face el acestei pinze, isi face lui insusi.

Dar vom evalua oferta voastra de a merge in rezervatia pe care ati stabilit-o pentru oamenii mei. Vom trai separat, si in pace. Conteaza prea putin unde ne vom petrece restul zilelor. Copii nostrii si-au vazut parintii umiliti si infrinti. Razboinicii nostrii au cunoscut rusinea si dupa ce au fost invinsi isi consuma zilele in inertie si-si contamineaza trupurile cu mincaruri dulci si bauturi tari. Conteaza prea putin unde vom muri. Triburile sunt facute din oameni, nimic mai mult. Oamenii vin si pleaca, la fel ca valurile marii.

Nici macar omul alb care vorbeste cu Dumnezeu ca unui prieten, nu poate fi scutit de destinul comun al tuturor. Poate suntem totusi frati, in cele din urma; vom vedea. Atita lucru stim si noi, si poate ca omul alb il va descoperi si el intr-o zi: Dumnezeul nostru este acelasi. Poate credeti ca-l detineti asa cum vreti sa ne detineti pamantul – dar nu puteti.

El este Dumnezeul oricarui om, si compasiunea Sa este aceeasi, si pentru omul rosu, si pentru cel alb. Acest pamant este pretios pentru El, iar a rani pamantul inseaman a-i dispretui Creatorul. Si oamenii albi vor trece, poate mai repede decit alte triburi. Continuati sa va contaminati asternutul, si va veti sufoca in propriile dejectii.

Dar in pieirea voastra, voi veti straluci, aprinsi de puterea Dumnezeului care v-a adus in aceste tinuturi, si din anumite ratiuni speciale v-a dat putere asupra lor si asupra omului rosu. Destinul vostru este un mister pentru noi, pentru ca noi nu intelegem – cind zimbrii au fost toti macelariti, caii – toti imblinziti, colturile secrete ale padurii ingreunate cu mirosul multor oameni si vederea dealurilor inverzite, obturata de fire vorbitoare…unde este desisul ? Terminat. Unde este vulturul ? Terminat. Si ce inseamna sa spui la revedere poneiului liber si vinatorii ? Sfirsitul vietii si inceputul supravietuirii…

Chief Seattle, of the Suquamish and Duwamish tribes of the Pacific Northwest. A trait din circa 1786 pina in 1866.

(Marele Sef De Trib al Ligii Duwamish, cunoscut noua ca Seful Seattle, a tinut acest discurs in 1854 – Un an inaintea marelui consiliu care avea sa incheie tratatul intre Triburile Indiene si Guvernul U.S. Guvernul a propus stabilirea rezervatiilor, si desi citeva triburi s-au opus, tratatele au fost semnate: fiecare trib urma sa-si selecteze valea sa preferata ca rezervatie. Trei luni mai tarziu, a izbucnit razboiul. )

#Chief Seattle #discurs seful seattle #pamant #vanzarea pamantului indienilor

Ce au mai parcurs alti cititori...

Lumina dragostei si a unitatii va lumina intreg pamantul.
Jane Fonda: Al treilea act din piesa de teatru a vietii
Dreptatea in viata de apoi
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101