Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Retete
  4. 5 idei pentru a transforma acest lichid nesemnificativ intr-un ingredient de valoare

5 idei pentru a transforma acest lichid nesemnificativ intr-un ingredient de valoare

Apa ramasa de la leguminoase poate fi noul tau ingredient secret: iei acest lichid inodor si insipid si-l transformi, ca prin magie, intr-un desert pufos, aerat si delicios. Aceasta este aquafaba, lichidul ramas in urma fierberii leguminoaselor (faso

Apa ramasa de la leguminoase poate fi noul tau ingredient secret: iei acest lichid inodor si insipid si-l transformi, ca prin magie, intr-un desert pufos, aerat si delicios.

Acesta este aquafaba, lichidul ramas in urma fierberii leguminoaselor (fasole, naut etc) sau cel din conservele cu aceste produse, care pare sa fie un inlocuitor remarcabil de eficient (si surprinzator de gustos) al oualor. Secretul consta in combinatia de proteine, amidon si fitochimicale derivate din glucoza numite saponine, care se amesteca in apa in care fierb boabele. Impreuna, acesti compusi stabilizeaza bulele de aer si mentin spuma pufoasa - adica exact ceea ce face un desert pufos si aerat.

Aquafaba nu este doar un ingredient folosit de vegani. Ori de cate ori fierbi naut sau folosesti o conserva, poti folosi lichidul ramas pentru niste meringue sau macaroon de cocos sau poti face un coctail garnisit cu o spuma fina, fara oua. Ce iti poti dori mai mult?

Iata 5 retete delicioase pe care merita sa le incerci.

Aquafaba de casa

Nr. portii: 4 cani

Se pun 0.5 kg naut uscat intr-un bol, se acopera cu apa si se lasa peste noapte. Se strecoara si se pun la fiert, cu 12 cani apa. Se lasa la fiert pana se inmoaie, cam 2 ore. Se lasa sa se raceasca. Se strecoara zeama cu o strecuratoare fina si se pune nautul deoparte. Aquafaba obtinuta se pune la pastrare intr-un borcan curat. Se poate depozita in frigider 2 saptamani. 

Merengue vegane

Nr. portii: 50

Lichidul de la orice fel de leguminoasa poate fi folosit, insa cel de la naut are o aroma mai subtila si mai neutra, facand casa buna cu deserturile aromate cu esenta de vanilie. Intr-un bol mixati bine lichidul de la o conserva de 450 ml de naut (cam o cana) la viteaza mare, pana cand capata consistenta unei spume, timp de 10 minute. (E bine sa folosesti un mixer automat, aquafaba are nevoie de o mixare mai intensa decat albusul de ou, care se poate bate si cu mana).  Adauga treptat ⅔ cana zahar si 2 lingurite de extract de vanilie. Pune cate o lingura de umplutura pe o foaie de copt si las-o la cuptor, la 200 de grade, aproximativ 45 de minute.

Maioneza

Cantitate: 2½ cani

Intr-un robot de bucatarie se amesteca ½ cana aquafaba, 1 lingura pudra de mustar, 2 lingurite suc de lamaie proaspat, 2 lingurite otet din vin alb, ½ lingurita sare si un varf de piper alb. In timp ce se mixeaza, se adauga incet 1½ cana ulei de palmier. Continua pana cand amestecul devine mai consistent, cam 5–7 minute. Se potriveste de gust cu sare. Se depoziteaza in frigider timp de 1 saptamana. 

Macaroon cu cocos

Nr. portii: aproximativ 20

Cu ajutorul unui mixer la viteza medie, se amesteca 1⁄2 cana aquafaba pana capata consistenta unei spume, cam 2 minute. Se adauga ½ lingurita extract vanilie, 2½ cani fulgi de cocos, ¾ cana zahar si un praf de sare. Cu ajutorul unei linguri se aseaza gramajoare din compozitie in tava, pe o foaie de copt, aranjand usor cu degetele daca este nevoie. Se coc la 325 grade sau pana capata o culoare aurie, timp de 15–20 minute.

Coctail cu whisky

Nr. portii: 1

Se pun 60 ml whisky, 30 ml aquafaba, 30 ml suc proaspat de lamaie si lingurita zahar intr-o cana de cocktail. Se amesteca viguros, cam 15 secunde, pana devine spumos. Se adauga gheata si se amesteca din nou. Se strecoara si se serveste imediat. Se freaca marginea paharului cu o feliuta de portocala sau lamaie, care se stoarce in avans (pentru a-si elibera uleiurile), care poate fi folosita ca decor.

Sursa utilizata: http://www.rodalesorganiclife.com/food/5-things-you-can-make-with-leftover-chickpea-water/slide/4

#dulciuri raw vegane #leguminoase #maioneza #naut #aquafaba
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101