Raportul publicat recent de Organizatia Mondiala a Sanatatii despre riscurile de cancer pe care le presupune consumul de carne procesata a starnit destula agitatie o perioada, dar va dura ceva mai mult pentru a vedea daca aceste informatii vor determina cu adevarat consumatorii sa mai reduca din consumul acestor produse.
Caracterul trecator al stirilor, insa, nu diminueaza in niciun fel riscurile la care se expun cei ce consuma carne fara sa-si bata capul cu noutatile din presa; riscurile produselor din carne procesata ar trebui sa constituie un motiv de reala ingrijorare pentru toti consumatorii.
Dar cum, mai exact, contribuie carnea procesata la cancer?
Revista Time a publicat recent un infografic cu o parte dintre factorii care favorizeaza aparitia bolilor, intalniti la unul dintre produsele preferate ale occidentalilor: clasica sunca de porc. Informatiile furnizate de expertul Mariana Stern, epidemiolog oncolog si profesor la Universitatea din California de Sud, coroborate cu datele furnizate de OMS si Proiectul Povara Globala a Bolilor arata cat de nocivi sunt carcinogenii obtinuti ca urmare a procesarii carnii.
Daca premizele morale nu sunt suficiente pentru a limita sau a renunta la consumul de carne procesata, atunci ar fi bine sa analizam in detaliu cateva dintre motivele legate de sanatate—in special cele ce implica riscuri de dezvoltare a cancerului:
-
Nitratii si nitritii
Multe produse de carne procesata sunt conservate cu nitriti sau nitrati (care devin nitriti in corp). Acestia pot forma compusi carcinogeni numiti nitrozamine, care afecteaza ADN-ul. Si gatitul la temperaturi ridicate mareste producerea de nitrozamine. S-a descoperit ca cesti compusi pot cauza cancerul la diverse specii de animale si exista dovezi care asociaza nitrozaminele cu cancerul gastric si de esofag, la oameni. Produsele etichetate “fara nitrati” sunt tratate cu sare nitrata din suc de telina, iar corpul uman nu face diferenta.
-
Temperaturi inalte
Prajirea, coacerea in cuptor si prepararea carnii la grill la temperaturi inalte duce, de asemenea, la formarea de carcinogeni. Un compus nociv, amina heterociclica, este asociat cu cancerul la colon, rect, san, prostata, pancreas, plamani, stomac si esofag. Hidrocarbonii aromatici policiclici sunt, de asemenea, asociati cu o pleiada de riscuri pentru sanatate. Din pacate pentru iubitorii de sunca, prajitul in tigaie foloseste temperaturi excesiv de ridicate, ce mareste riscul si mai mult.
-
Fierul hem
Molecula purtatoare de fier descoperita in carne poate juca un rol in formarea de compusi nitro-derivati, asociati cu un risc marit de cancer, in special de cancer colo rectal. Toxicitatea fierului hem poate fi un catalizator pentru formarea de cancer.
Surse:
http://time.com/4087935/cancer-meat-bacon/
http://www.pcrm.org/health/cancer-resources/diet-cancer/facts/bacon-causes-cancer
Sunt total de acord cu ce spuneti, am vazut "n" documentare in care se vorbeste despre carnea procesata dar si legumele crescute in vata si modificate genetic. Nici nu stii ce sa mai alegi, de ce oare suntem lasati sa ne otravim, sa facem cancer; oare ce fac institutiile care ar trebui sa ne apare sanatatea si pe care le platim din banii nostri? Suntem vanduti, la acei care dau legi si sunt de acord sa ne decimeze prin anumite chimicale din alimente, le intra bani multi in conturi, li se ofera vacante ca da legi cu privire la introducerea sau permiterea folosirii substantelor chimice in anumite produse. De exemplu: suntem obligat sa bagam in noi iod prin sarea ce o folosim, pentru ca sunt ministri sau oameni influenti ce au in spate afaceri cu importul de iod, iar noi suntem otraviti, cine nu crede sa vada statisticile. Dar si Codex Alimentarus, a fost aprobat pentru a ne decima. Ar fi multe de spus.
Ar trebui interzise produsele de genul asta! Daca se știe deja ca sunt așa de periculoase, de ce se mai produc?