Nucile braziliene sunt cea mai importantă sursă de seleniu. Una sau două nuci braziliene pe zi sunt suficiente pentru a acoperi necesarul de seleniu din corp. De asemenea, acestea conţin grăsimi nesaturate sănătoase care îmbunătăţesc nivelul colesterolului HDL (colesterolul bun).
Deşi sunt numite nuci, acestea sunt, de fapt, seminţele nucului Brazilian, unul dintre cei mai mari arbori din Amazon. Nucile braziliene sunt bogate în proteine, fibre, seleniu, tiamina, cupru şi magneziu. Acestea au efect antiinflamator, îmbunătăţesc dispoziţia şi sunt foarte benefice pentru sănătatea inimii şi a glandei tiroide.
Nucile braziliene sunt delicioase consumate crude, însă se pot utiliza și în diverse rețete. Din aceste nuci se poate prepara un lapte vegetal cremos și nutritiv. Iată cât de simplu este să îl prepari!
Ingrediente necesare:
- 2 căni de nuci braziliene
- 4 de căni apă
- 1 păstaie de vanilie
- 2-3 curmale fără samburi sau ½ lingură sirop arțar ca îndulcitor (opțional)
- 2–3 linguri de scorțișoară sau cacao pentru gust (opțional)
Mod de preparare:
- Se înmoaie nucile braziliene în apă timp de 8 ore sau peste noapte.
- Se aruncă apa și se clătesc bine.
- Se pun nucile braziliene și păstaia de vanilie în blender cu 4 căni de apă curată și se amestecă până la omogenizare. Se adaugă și restul ingredientelor.
- Se pune amestecul într-o pungă specială de stors lapte vegetal și se strecoară într-un borcan de sticlă. Se poate folosi şi o strecurătoare foarte fină sau o bucată de tifon.
- Se păstrează într-un recipient etanș din sticlă, la frigider, pentru maximum 1-2 zile.
Pulpa se poate păstra şi folosi la prăjituri, biscuiți sau chiar pentru hummus.
Poftă bună!