Denumire stiintifica: Curcuma xantorrhiza.
Prezentare. Curry este un condiment în care compusul cel mai activ este extractul din planta numita curcuma. Aceasta planta este originara din insulele Indoneziei si din India. În prezent, varietati de curcuma se cultiva si în zona mediteraneana. Pentru nevoi medicinale se întrebuinteaza rizomul, din care se prepara infuzie, extract, pulbere.
Substante active importante: doua substante specifice – curcumina si ciclocurcumina, ulei esential, camfor.
Întrebuintari. Preparatele pe baza de curcuma au proprietati tonice, depurative, bactericide. Specialistii sunt de parere ca aceste preparate au efecte anticancerigene, fiind recomandate în profilaxia tumorilor. De asemenea, curcuma asigura o buna functionare a tractului digestiv, impulsioneaza activitatea bilei, potoleste insistenta si persistenta reumatismelor, combate infectiile urinare, contribuie la dizolvarea pietrelor de la bila. Forma cea mai frecventa sub care se întâlneste curcuma la noi este condimentul numit curry. Condimentul este folosit ca atare sau în diverse preparate alimentare, cum ar fi, de pilda, mustarul. Curry contine circa 15% extract de curcuma.
cum se poate folosi ,in afara de mancaruri ,,ca atare,, curry ?